'Diagnose borstkanker kan vaak sneller'

(Novum) - Ruim veertig procent van de ziekenhuizen was vorig jaar niet in staat voldoende patiënten tijdig mee te delen of zij wel of geen borstkanker hebben. Zij scoorden onder de gestelde norm die voorschrijft dat negentig procent van de patiënten die voor een borstkankeronderzoek komt binnen vijf werkdagen uitsluitsel moet hebben. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van medisch onderzoeksbureau Mediquest.

De acht academische ziekenhuizen in Nederland zijn de laatste jaren slechter gaan scoren. Slechts één wist de norm vorig jaar te halen. Andere ziekenhuizen presteren grotendeels volgens de norm, maar er zijn uitschieters naar beneden. Zo was er vorig jaar een ziekenhuis dat de helft van haar patiënten volgens de richtlijn inlichtte. Volgens Mediquest presteren ziekenhuizen jaarlijks heel wisselend.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen tussen de 30 en 59 jaar. Negentig procent van de vrouwen moet volgens de richtlijn binnen vijf dagen duidelijkheid hebben, omdat het wachten op de uitslag vanwege de onzekerheid veel spanning met zich meebrengt. De Borstkankervereniging Nederland vindt dat de richtlijn goed haalbaar is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden