diaconie / Peter krijgt een net pak voor zijn sollicitatie

Minima die op sollicitatiegesprek gaan, kunnen bij de Amsterdamse diaconie gratis nette kleding uitzoeken. „Dit soort hulpverlening is moreel niet zo zwaar.”

Amsterdammer Peter Mulder was drie jaar lang werkloos, maar vorige week kreeg hij goed nieuws: hij mag op sollicitatiegesprek komen voor een baan als ’woonbegeleider’ in de psychiatrie. Daar is hij uiteraard blij om, maar er is wel een klein probleem: Peter kan het zich niet veroorloven een knap pak aan te schaffen voor de sollicitatie.

Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: de kerk. De Protestantse Diaconie Amsterdam opende deze maand (met een modeshow en een toespraak van – toen nog – wethouder Ahmed Aboutaleb) een Dress for Success-winkel. Wie een minimumuitkering heeft en wil gaan solliciteren, kan er terecht voor een gratis set nette tweedehands kleding, een gesprek en advies.

Als toelichting op het initiatief schreef Evelyn Schwarz, voorzitter van de Arme Kant van Nederland en arbeidspastor bij de diaconie in een Amsterdams kerkblad: „Wie aan de onderkant van de arbeidsmarkt solliciteert, heeft vasthoudendheid, incasseringsvermogen en flexibiliteit nodig. En natuurlijk geschikte kleding. Kleding is meedoen. Wie niet mee kan doen aan de kledingcodes valt eruit.”

Peter Mulder past een pak. Vrijwilligster Manuela van Dress for Success geeft hem adviezen. „Deze broek kun je vaker dragen”, zegt ze. „En met een trui erbij is het super casual.”

„En mijn overhemd?”, vraagt Peter. „Bij de broek in of erover?”

„Ik ben geen voorstander van erover”, zegt Manuela.

Aan de ene kant, zegt Peter, vindt hij het ’prachtig’ dat hij zich bij Dress for Success in het nieuw kan steken. Maar, zegt hij, „het is raar dat de overheid hier niet voor zorgt. Net als met de voedselbanken: het is goed dat het er is, maar het zou niet nodig moeten zijn.”

Toch vindt Karel Blanksma, namens de diaconie coördinator van Dress for Success, niet dat de kerk zich met sollicitatiehulp op het terrein van de overheid begeeft. „De staat hoeft niet overal voor te zorgen”, zegt ze . „Nieuwe initiatieven mogen ook best van mensen zelf komen. Wel zou de overheid oog voor zulke initiatieven moeten hebben.”

Bovendien, zegt Blanksma, is er in de sollicitatietrainingen van bijvoorbeeld het UWV weinig aandacht voor presentatie.

Arbeidspastor Evelyn Schwartz: „Kleding verstrekken is geen taak voor de overheid. Maar die moet er wel voor zorgen dat mensen in staat zijn om goede kleding te kopen.”

Dan komt een vrouw de winkel binnen om twee zakken kleding af te geven. Ze is goede kennissen met Guusje ter Horst, zegt ze, en ze heeft de nieuwe minister al gesuggereerd dat als zij een nieuw pakje koopt, het oude prima naar Dress for Success kan.

„Wat wij doen is een soort hulpverlening”, zegt Karel Blanksma. „Maar dan moreel niet zo zwaar. We zorgen voor onze medemens en we doen iets nuttigs met overgebleven kleding. Dat mensen die niet weggooien, maar netjes gestoomd bij ons afleveren, zorgt voor een heel creatieve betrokkenheid.”

De eerste ’klant’ van Dress for Success heeft inmiddels een baan gekregen, zegt Blanksma. Bij de vrijwilligers die hem gekleed hadden zorgde dat volgens haar voor ’een holadieestemming’. „Ons doel is niet in de eerste plaats mensen aan werk te helpen”, zegt Blanksma. „Als ze met een goed gevoel de sollicitatie doorlopen is onze opzet geslaagd.”

Peter Mulder verlaat het pand met een pak, twee overhemden en een paar schoenen. Bij de deur draait hij zich nog een keer om. „Eigenlijk mis ik nu alleen nog een horloge”, zegt hij. „Hebben jullie die toevallig ook?”

Peter Mulder heet in werkelijkheid anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden