Di Rupo praat met grote opponent

Op een geheime locatie heeft de Belgische formateur Elio Di Rupo gisteren een gesprek gevoerd met de man die hem het meest in de wielen rijdt. Alexander De Croo heeft als leider van de Vlaamse liberalen veel kritiek op het begrotingsvoorstel waarover zes partijen al weken onderhandelen. De uitkomst van het gesprek is onbekend. Terwijl daar vermoedelijk van afhangt of Di Rupo doorgaat met zijn poging een regering te vormen.

De Belgische formatie lijkt op een soap met elke dag een nieuwe cliffhanger. Maandag had Di Rupo de koning om zijn ontslag gevraagd, maar deze willigde het verzoek niet in. Woensdag vroeg Di Rupo bedenktijd, nadat Albert hem dringend had verzocht om als formateur door te gaan.

Gisteren was de kritiek op Di Rupo niet van de lucht. Bedenktijd! Alsof er niet bijna anderhalf jaar is verstreken sinds de verkiezingen van juni 2010 en alsof de Belgische rente geen gevaarlijke hoogten aanneemt. "We hebben geen tijd te verliezen", zei de voorzitter van de Vlaamse conservatieve partij Wouter Beke.

De sfeer is goed verziekt tussen de onderhandelende partijen. Daarom wil Di Rupo eerst 'de politieke wil' aftasten. De liberale partij van De Croo vreest dat België ondanks concessies van de socialisten een wereldvreemd welvaartsparadijs blijft. Met de mogelijkheid van vervroegd pensioen vanaf 52 jaar bij collectief ontslag. En waar het gevoelig ligt te tornen aan de automatische jaarlijkse verhoging van alle salarissen en pensioenen om de inflatie te compenseren.

Het soapgehalte wordt nog verhoogd doordat er vier 'zonen van' bij Di Rupo aan tafel zitten. Alexander De Croo is de zoon van minister van Staat Herman De Croo. De leider van de Vlaamse socialisten Bruno Tobback is de zoon van minister van Staat Louis Tobback. De Waalse liberalen worden geleid door Charles Michel, de zoon van, jawel, minister van Staat Louis Michel. Benoît Lutgen van de Waalse conservatieven is de zoon van politicus Guy Lutgen. Over hoeveel invloed de vaders op de achtergrond hebben, wordt veel gespeculeerd en geroddeld.

Di Rupo is een ander type. Een 'selfmade man', kind van Italiaanse immigranten. Ook al is hij inmiddels zelf minister van Staat. Houdt de migrantenzoon zich staande tussen de dynastieën? Het antwoord is voor de volgende aflevering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden