NatuurdagboekZijdeachtige beurszwam

Deze zeldzame zwam ruikt naar rauwe bonen

Zijdeachtige beurszwam Beeld Koos Dijksterhuis
Zijdeachtige beurszwamBeeld Koos Dijksterhuis

Van Marry en Hein Pekelharing kreeg ik een foto van een paar mooie, witte paddestoelen op een dode boomstronk. Ik weet niet veel van paddestoelen maar met de boeken erbij kwam ik op de zijdeachtige beurszwam, wat door de plaatjes op internet bevestigd werd.

Zijdeachtige beurszwammen zijn zeldzaam. Ik had ze nog nooit gezien, maar Hein was zo vriendelijk me precies uit te leggen waar ze stonden. Het was ergens in de Kennemerduinen, op verboden terrein maar vlakbij het hek.

Ik fietste erheen vanuit Haarlem, liep langs het betreffende hek en speurde aandachtig naar boomstronken met paddestoelen. Prompt zag ik meerdere stronken met zwammetjes, vrij ver weg, vaag … Zouden dat?

Chocoladebruine toppen

Nee! Verderop stonden ze een meter achter het hek te pronken. Prachtige zwammen waren het, met enigszins driehoekige hoeden, ­crème-wit op hun chocoladebruine toppen na, bedekt met een vezelig franjelaagje. De hoeden waren als dakpannen gerangschikt, deels over de onderbuurman heen. Ze stonden op ranke stelen die uit een eivormig vlies rezen: de beurs. Ze groeiden op een dikke, oude stronk. Volgens de soortenbank.nl voelt de beurs kleverig aan en ruikt de hoed naar radijs of naar rauwe bonen. Qua eetbaarheid wordt de soort ‘verdacht’ genoemd, al maakt honger rauwe bonen zoet. Ik bleef braaf aan de toegestane kant van het hek en kon er niet net bij om de geur en kleverigheid te checken.

Zijdeachtige beurszwammen komen hier en daar in onze bossen voor, ook in de duinen, maar schaars. Paddestoelen verspreiden piepkleine sporen dus als ergens een geschikte groeiplaats is, is er best kans dat er zelfs van zeldzame zwammen een spore neerdwarrelt. Zo kieskeurig is deze beurszwam trouwens niet eens. Behalve op allerlei loofbomen is de soort gevonden op in de bosjes gegooid papier.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden