De aanwinst

Deze zeldzame Johannes de Doper heeft een beeldenstorm en een revolutie overleefd

Directeur Stijn Huijts bij zijn aankoop op de Tefaf.Beeld Harry Heuts rv

In de rubriek De Aanwinst bespreekt de kunstredactie van Trouw wekelijks een nieuw kunstwerk dat door een museum is aangekocht. Deze Johannes de Doper is zo zeldzaam, dat het Bonnefantenmuseum in Maastricht de gebreken voor lief neemt. Het museum kocht het beeld afgelopen week op de kunstbeurs Tefaf.

Het gaat volgens directeur Stijn Huijts om een laat vijftiende-eeuws stenen sculptuur van Johannes de Doper in een kamelenharen mantel met het Lam Gods op zijn arm. Het komt maar zelden voor dat beelden van die ouderdom, nog helemaal gaaf zijn.

Huijts: "Er is een beeldenstorm overheen gegaan. En ook nog een revolutie, want dit beeld komt uit een Franse privécollectie."

De maker van het beeld is niet bekend. Maar qua stijl is deze Johannes volgens Huijts verwant met de sculpturen van Jan van Steffeswert (vóór 1465 - na 1531) en de zijnen. Huijts: "Dat waren beeldhouwers die werkzaam waren in deze regio."

Veel beeldsnijders uit de vijftiende en de zestiende eeuw zijn onbekend gebleven. Jan van Steffeswert is hierop een uitzondering. Een deel van zijn werk voorzag hij van zijn signatuur. Hij trad daarmee uit de anonimiteit van de middeleeuwse ambachtsman. Huijts: "Hij was trots op zijn werk en manifesteerde zich met zijn signatuur als een kunstenaar."

Behalve dit beeld kocht het museum op de Tefaf ook nog een zilveren kraankan met drie kranen uit de achttiende eeuw. Meestal hadden deze kannen maar één kraan. Ze werden gebruikt om koffie uit te tappen. In de kan werden gemalen koffiebonen gedaan. Daar werd heet water op gegoten waarna er werd geroerd, zodat de koffiebonen hun smaak konden afgeven.

Volgens Huijts is deze kraankan het enige exemplaar van Maastrichtse origine. De maker is Joannes l'Herminotte, een van de bekendste zilversmeden in Maastricht in de achttiende eeuw. De kan is gekocht met steun van de Vereniging Rembrandt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden