'Deze winst zal zich moeten vertalen in de kabinetsplannen'

Het was een feestje in Amerikaanse stijl gisteravond in het Amsterdamse Paradiso. 'Diederik, Diederik' scandeert het publiek terwijl Samsom zich van achteruit de zaal, omringd door veiligheidsmensen, naar het podium wurmt. Een innige omhelzing met zijn vrouw vóór de overwinningsspeech en een verrassend eerbetoon op het podium na zijn speech door zijn voorgangers Wim Kok, Wouter Bos en Job Cohen.

Het was een uur of elf gisteravond en officieel hield de partij de moed erin dat ze nog de grootste zou worden. Maar op basis van voorlopige tellingen leek het daar niet op op dat moment. Eerder leek het erop dat de VVD (41 zetels tegenover 40 voor de PvdA) iets aan het uitlopen was op de PvdA. Maar dat kon de lol niet bederven. Samsom liet zich de overwinning in zijn speech goed smaken.

Hij constateerde dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV een dikke nederlaag had geleden. Hij toonde zich bereid mee te werken aan een stabiel kabinet. Maar liet ook zien dat het met de VVD moeilijke onderhandelingen zullen worden, want: "Deze winst zal zich wel moeten vertalen in de kabinetsplannen."

Direct al bij de eerste exit-poll gisteravond om negen uur was de ontlading enorm. Veertig zetels, een fantastisch resultaat voor de sociaal-democraten. Tegelijk was er dat gevoel: net niet de grootste, net als twee jaar geleden.

"We zijn trots op onze campagne, maar ons doel is wel om Rutte uit het Torentje te verdrijven. Dan ben ik pas echt zielsgelukkig" zei Fatihya Abdi, één van de vele PvdA-vrijwilligers die de uitslagenavond in Paradiso volgde.

Nog een emotie heerste in de zaal: de vreugde over het enorme pak slaag voor de PVV van Geert Wilders. De zaal vol vrijwilligers stond bij wijze van spreken te stampvoeten van plezier.

Marleen Barth, PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer, heeft er steeds vertrouwen in gehad dat de PvdA een uitstekend resultaat zou halen, ook al leken de peilingen lange tijd in een andere richting te wijzen.

Barth: "Ik heb altijd gezegd: let op de debatten. Ik ben er op tegen om peilingen te verbieden. Maar laten ze er wel bij zeggen hoeveel mensen het nog niet weten. Dat was drie weken geleden zo'n zestig procent."

De grootste partij of niet - de spanning daarover zou tot diep in de nacht duren -, per saldo overheerste de trots over het niet voorspelde resultaat van veertig zetels. "We willen de grootste worden, maar historisch is deze avond nu al", riep PvdA-directeur Niesco Dubbelboer.

Historisch: het woord zou nog vaak vallen. Willem Vermeend, oud-Kamerlid van de PvdA, oud-bewindspersoon in de paarse kabinetten-Kok:

"De snelheid waarmee de PvdA zich in drie weken tijd omhoog heeft gewerkt is ongehoord in Nederland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden