Mooiste Nederland

Deze vrouwen gaan in Delft al wandelend op zoek naar werk

Beeld Johan Nebbeling

In Delft organiseert een stichting netwerkwandelingen voor werkloze vrouwen boven de vijftig. Een baan leveren die wandelingen bijna nooit op. Wel tips, verbinding en gezelligheid.

Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. Maar al die verhalen lijken op elkaar: twintig, dertig, soms veertig jaar met veel plezier en inzet gewerkt. Dan: een reorganisatie, een arbeidsconflict met die nieuwe manager of een burn-out door de toegenomen werkdruk; ontslag, de hoop en verwachting dat ze snel ander werk zullen vinden en de toenemende frustratie als blijkt dat niemand op hen zit te wachten. Want: te oud.

“Ik kan echt wel wat. Maar soms krijg ik binnen een paar minuten een afwijzing op mijn sollicitatie: ‘Na zorgvuldige afweging...’ Wat ik gedaan heb, mijn ervaring: het doet er allemaal niet toe. Ze kijken alleen naar mijn geboortedatum”, zegt een van de deelneemsters aan de ‘netwerkwandelingen’ die de Delftse stichting Kijk Haar! organiseert voor werkloze vrouwen van vijftig jaar en ouder.

Vijftien van hen maken vanmorgen onder leiding van de flamboyante Pieter van Stein (45) - zelf ook op zoek naar betaald werk - een stadswandeling door de binnenstad van Delft, een aaneenschakeling van historische monumenten, pittoreske pleintjes, stille grachten, straatjes met mooie geveltjes en goedgevulde terrasjes. De zon straalt, de stemming zit er meteen in. Vrouwen onder elkaar, dat mengt goed.

Verbondenheid

De onderlinge verbondenheid, het gevoel onder gelijken te zijn: voor Vera Zuijdam (50) uit Rotterdam zijn dat de redenen om mee te wandelen. Ze werkte 23 jaar bij de consumentenservice van Unilever. Tot die afdeling werd opgedoekt en iedereen ontslagen. Daarna had ze een paar tijdelijke baantjes, waarvan de laatste twee jaar op de educatieve afdeling van een museum. “Een wereldbaan”, zegt ze. Maar na twee jaar werd haar contract niet verlengd. Want: nieuw management, nieuwe plannen.

“Sindsdien heb ik tientallen sollicitaties verstuurd. Zo frustrerend! Werkloos zijn, langs de kant staan, tast je zelfvertrouwen aan. Soms zit ik de hele dag achter de pc en zie ik niemand, want iedereen in mijn omgeving werkt. Dan is het fijn om in deze groep even mensen om me heen te hebben die me begrijpen.”

Niemand verwacht een baan over te houden aan de netwerkwandelingen. Maar tips en ervaringen uitwisselen, kan wel. Bovendien: het is gezellig. Niet in het minst door Van Stein, voor wie het begrip ‘positivo’ lijkt te zijn uitgevonden. Met zijn charme, humor en oprechte belangstelling windt hij zijn wandelaarsters moeiteloos om de vinger. “Pieter is géwéldíg”, zegt Rita van der Jagt (62) uit Rotterdam. Het klinkt bijna verliefd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld Johan Nebbeling

Nadat hij zelf werkloos raakte, begon Van Stein voor Kijk Haar! wandelingen te organiseren als aanvulling op de workshops en trainingen die de stichting verzorgt voor werkloze vrouwen van boven de vijftig.

“Ik hou van mensen, ik hou van wandelen en ik vind het fijn iets voor anderen te doen. En om werk te vinden moet je goed in je vel zitten en daarvoor zijn vitaliteit en gezondheid belangrijk.”

Toeristische attracties

Zijn wandeling voert langs de grote toeristische attracties van Delft, zoals het woonhuis van Willem van Oranje en museum Het Prinsenhof. Maar hij kent ook de verborgen plekjes, de stille straatjes, de hofjes. Zoals het Hofje van Almonde uit 1607. Een bewoonster komt haar huisje uit en roept haar hondje; het scharminkelig dier roept de vertedering van de wandelaarsters op.

Het Laantje van Overvest oogt dorps. Bewoner Tamme Roodbergen, die net op zijn fiets komt aanrijden, noodt de vrouwen in de tuin achter zijn 18e eeuwse woonhuis. Daar wacht een verrassing. De binnentuin is stil, groen en veel groter dan je zou verwachten. Een oase in het stadsgewoel.

Cécile Ladan (52) geniet. Ze werkte als trainer bij een telecombedrijf, maar kreeg een burn-out en zegde haar baan op. Haar papieren voor werk lijken goed: ze is ooit opgeleid als lerares Engels en wil in dat vak aan de slag. Vacatures genoeg in het onderwijs, zou je zeggen. Toch valt het niet mee om iets te vinden.

“Meestal gaat het om invalwerk en daarvoor vragen ze ervaren mensen. Ik heb genoeg ervaring, maar niet in het onderwijs.” Toch is ze, net als haar medewandelaarsters, onverbeterlijk optimistisch. “Het komt vast goed.”

Daar drinken ze na de wandeling op het terras een borrel op, belooft Van Stein. Zijn voorstel valt in vruchtbare aarde.

Meer weten? kijkhaar.nu

Op stap voor een baan

Netwerkwandelingen

Het is een beproefd recept: al dan niet onder begeleiding van een ‘wandelcoach’ samen lopen om je netwerk uit te breiden. Het idee is dat de deelnemers tijdens de wandeling in ontspannen stemming raken en daardoor makkelijker contacten leggen met anderen en ‘met zichzelf’, zoals dat in coachingsjargon heet. Vaak zijn netwerkwandelingen gericht op werklozen. Evenals het bezoeken van speciale netwerkbijeenkomsten - met hoofdzakelijk mensen in dezelfde situatie - is het nut van netwerkwandelen twijfelachtig; een baan levert het zelden op. Maar gezellig en gezond is het wel.

Op zoek naar een netwerkwandeling bij u in de buurt? Google ‘netwerkwandeling’ en u krijgt een ruime keuze te zien.

Dit is een verhaal in de serie Mooiste Nederland. Lees hier eerdere artikelen die verschenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden