Klein verslag

Deze vrouw maakt korte metten met kritische vragen over Trump

Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van president Donald Trump. Beeld EPA
Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van president Donald Trump.Beeld EPA

Het weekblad The New Yorker dat nu in onze winkels ligt, biedt een lang uitgeschreven portret van Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerster van president Donald Trump.

'The Mouthpiece' staat erboven. De Spreekbuis. En dat is niet echt een compliment, maar Paige Williams die het portret schreef doet haar best de ware aard van de woordvoerster te achterhalen.

Sarah Huckabee Sanders. Een naam met een lekker ritme. Dat 'Huckabee' heeft ze van haar vader, dat 'Sanders' van haar man. Anders dan de meeste van haar 31 voorgangers heeft ze geen achtergrond in de journalistiek of communicatie. Sarah, 36, is vooral gevormd in het managen van campagnes van de Republikeinse Partij.

Dat deed ze al voor haar vader, Mike Huckabee, oud-predikant bij de baptisten en oud-gouverneur van Arkansas, die twee maal een gooi deed naar de nominatie voor het presidentschap en verloor van respectievelijk John McCain en van Trump.

Na de nederlaag van haar vader stapte ze over naar het campagneteam van Trump, al was het maar om een gezamenlijke vijand, de gehate Clintons, te verslaan.

Druk

Ik neem aan dat u Sarah op een scherm wel eens voorbij hebt zien komen. Je ziet haar meestal met gefronste wenkbrauwen in actie in dat perszaaltje van het Witte Huis, voor een gezelschap 49 vaste correspondenten die haar met borende vragen bestoken.

Donald Trump zelf verschijnt er nooit, anders dan zijn voorganger, maar volgens The New Yorker volgt hij de optredens van Sarah via de televisie in een eetzaal naast het Oval Office.

Ze moet dus tegen enige druk bestand zijn, niet alleen van de kritische verslaggevers, maar ook van haar baas die naar het schijnt van zijn woordvoerders verwacht dat ze zijn boodschappen verbatim - woordelijk - overbrengen.

Zijn eerste, de al bijna legendarische Sean Spicer, hield die druk niet lang uit en blunderde zich naar de uitgang. Bij het hoge verloop van stafmedewerkers (Scaramucci, Hicks) kwam Sarah vanzelf boven drijven.

Schandalen

Ze houdt het goed vol. Haar vaak defensieve optredens voor de pers lijken soms op die van een leeuwentemmer, met haar wijzende hand brengt ze aanhoudende vragenstellers tot zwijgen, haar antwoorden zijn altijd kort en gevuld met standaardformuleringen.

Terreurbeweging IS is altijd op de loop, de economie boomt. De bijeenkomsten, die ze 's ochtends met haar medewerkers in proefsessies voorbereidt, duren zelden langer dan twintig minuten.

De pers is er voortdurend op uit Trump en zijn regering onderuit te halen, op zoek naar affaires en schandalen die het gewone volk helemaal niet interesseren, terwijl ze nalaat te berichten wat de regering allemaal heeft bewerkstelligd, zo luidt haar algemene klacht.

Op YouTube kun je hele compilaties bekijken van haar aanvaringen met verslaggevers in dat perszaaltje en de wijze waarop ze vragen laat afketsen op een schild van ontkenningen en verwijzigingen naar andere partijen. Soms is er een kwinkslag. 'Als u deze regering chaotisch vindt dan moet u 's ochtends vroeg eens bij mij thuis kijken, met drie rondrennende kinderen.'

Niet buigen, niet barsten. Sarah Huckabee Sanders gelooft in haar baas.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden