Deze voetbalbonzen maken kans op Blatters baan

Acht kandidaten zijn er om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de Fifa, de door corruptie besmeurde voetbalbond. Gisteren sloot de termijn voor de kandidaatstelling. De verkiezing is op 26 februari.

1. Michel Platini

Als er iemand weet hoe de voetbalwereld werkt, is het Michel Platini. Hij was zelf profvoetballer en heeft menig voetbalbond van binnen gezien. Bij Fifa is hij een graag geziene gast. Sterker nog, de 60-jarige Fransman is momenteel geschorst als voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa, vanwege zijn 'bewezen diensten' aan Fifa: het vermoedelijk ontvangen van 1,8 miljoen euro smeergeld van scheidend Fifa-voorzitter Blatter. Om zijn zuivere naam zal Platini dus niet gekozen worden, zeker niet nu hij zonder succes bezwaar heeft gemaakt tegen zijn schorsing en het onduidelijk is of hij nog wel mee mag doen. Daarbij zegt hij überhaupt niet zo handig te zijn met geld. In de Franse krant Le Monde bekende hij: "Ik was nooit goed met geld. Ik kijk nooit naar rekeningen, vraag dat maar aan mijn vrouw."

undefined

2. Jerôme Champagne

Hij heeft zelf nooit tegen een bal geschopt, maar is wel diplomaat. Dat zou hem in theorie van pas kunnen komen in het bestieren van een onmetelijke en diverse organisatie als de Fifa, waarbij 209 voetbalbonden zijn aangesloten. Champagne (1958) kent de Fifa van binnenuit, hij was onder meer de rechterhand van Blatter. Champagne heeft zichzelf tot dusver geprofileerd als een moraalridder. Tegen de Duitse krant Bild zei hij vorig jaar: "Helaas zijn er in het voetbal te veel mensen die zichzelf willen helpen ¿ en niet het voetbal. Ik wil dat veranderen." In de vorige verkiezingscampagne, afgelopen voorjaar, kandideerde Champagne zich ook. Maar bij gebrek aan steun trok hij zich terug.

undefined

3. David Nakhid

Hij speelde in 1992 als profvoetballer bij het Zwitserse Grasshoppers, maar heeft geen loopbaan als voetbalbestuurder. David Nakhid (1964) leidt momenteel de International Football School. Hij profileert zich als een man van het volk en tegenstander van Blatter en co. Zijn imago is nog onbesmet. Nakhid claimt steun van voetbalbonden in Midden- en Zuid-Amerika te hebben. De voormalig aanvoerder van Trinidad en Tobago heeft het nobele streven 'de balans in de voetbalwereld te herstellen'.

undefined

4. Mosima Gabriël Sexwale

Tegen de bal trappen leerde Mosima Gabriël Sexwale op een bijzondere plek: op Robbeneiland, waar hij samen met Nelson Mandela gevangen zat. Dat de Zuid-Afrikaanse multimiljonair diamant-, goud- en platinamijnen heeft, maakt hem niet geheel onomstreden. De Duitse journalist Thomas Kistner, schrijver van het boek 'Fifa Maffia', noemt Sexwale (1953) 'Blatters droomkandidaat'. Met hem trekt Blatter alsnog aan de touwtjes, alleen vanaf de bank.

undefined

5. Prins Ali

Ali bin Al-Hussein (1975) is de man die het bij de Fifa voor elkaar kreeg dat vrouwen met een hoofddoek mogen voetballen. Hij is een echte prins, zoon van de voormalige Jordaanse koning Hussein. Prins Ali stelde zich in mei dit jaar ook verkiesbaar als tegenkandidaat van Blatter, maar trok zich kansloos terug. Nu zegt hij: "Alleen nieuw leiderschap, kan de Fifa veranderen"

undefined

6. Sjeik Salman

Gisteren vroegen mensenrechtenactivisten uit Bahrein de Fifa om Salman bin Ebrahim Al Khalifa (1965) de kandidatuur te weigeren. De sjeik is omstreden vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering in Bahrein in 2011. Al Khalifa is momenteel voorzitter van de Aziatische voetbalbond en onderhoudt goede banden met sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah van Koeweit, een van de invloedrijkste mensen in de internationale sportpolitiek.

undefined

7. Gianni Infantino

Deze man is het Europese alternatief voor Platini, nu die in diskrediet is geraakt. Infantino krijgt de unanieme steun van het uitvoerend comité van de Uefa: "Infantino heeft alle kwaliteiten die een president van de Fifa nodig heeft om de hervormingen op het gebied van integriteit en betrouwbaarheid door te voeren." De afgelopen zes jaar was hij de rechterhand van Platini.

undefined

8. Musa Bility

Hij wil alle mannen verjagen die de afgelopen twintig jaar de Fifa hebben bestuurd. Dan pas, zei hij gisteren tegen de BBC, kan de bond veranderen. Musa Bility (48) is voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond. Hij wil dat Afrika, met 54 leden het grootste stemblok, de leiding neemt bij het oplappen van het imago van de Fifa.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden