Deze voetbalbonzen maken kans op Blatters baan

FIFA voorzitter Sepp Blatter met een brochure met de ethische code van de voetbalbond: fair play. Beeld REUTERS
FIFA voorzitter Sepp Blatter met een brochure met de ethische code van de voetbalbond: fair play.Beeld REUTERS

Acht kandidaten zijn er om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de Fifa, de door corruptie besmeurde voetbalbond. Gisteren sloot de termijn voor de kandidaatstelling. De verkiezing is op 26 februari.

1. Michel Platini
Als er iemand weet hoe de voetbalwereld werkt, is het Michel Platini. Hij was zelf profvoetballer en heeft menig voetbalbond van binnen gezien. Bij Fifa is hij een graag geziene gast. Sterker nog, de 60-jarige Fransman is momenteel geschorst als voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa, vanwege zijn 'bewezen diensten' aan Fifa: het vermoedelijk ontvangen van 1,8 miljoen euro smeergeld van scheidend Fifa-voorzitter Sepp Blatter. Om zijn zuivere naam zal Platini dus niet gekozen worden, zeker niet nu hij zonder succes bezwaar heeft gemaakt tegen zijn schorsing en het onduidelijk is of hij nog wel mee mag doen.

Daarbij zegt hij überhaupt niet zo handig te zijn met geld. In een interview met de Franse krant Le Monde bekende hij: "Ik was nooit goed met geld. Ik kijk nooit naar rekeningen, vraag dat maar aan mijn vrouw." Maar, zei hij in datzelfde interview, niemand kan hem wat maken. Hij doet gewoon mee aan de verkiezing. "Ik kan mezelf nog steeds in de spiegel aankijken. Ik denk dat de Fifa een echte voetballer nodig heeft en dat ben ik. Bovendien haat ik verliezen."

2. Jerôme Champagne
Hij heeft zelf nooit tegen een bal geschopt, maar is wel diplomaat. Dat zou hem in theorie van pas kunnen komen in het bestieren van een onmetelijke en diverse organisatie als de Fifa, waarbij 209 voetbalbonden zijn aangesloten. Champagne (1958) kent de Fifa van binnenuit, hij bekleedde er vier verschillende functies, onder meer als rechterhand van Blatter.
Champagne heeft zichzelf tot dusver geprofileerd als een moraalridder.

Tegen de Duitse krant Bild zei hij vorig jaar: "Helaas zijn er in het voetbal te veel mensen die zichzelf willen helpen ¿ en niet het voetbal. Ik wil dat veranderen." Tijdens een televisiedebat: "Fifa verdient een eerlijk debat over haar toekomst. Er zijn fouten gemaakt en die moeten gecorrigeerd worden."

In de vorige verkiezingscampagne, afgelopen voorjaar, kandideerde Champagne zich ook. Maar bij gebrek aan steun trok hij zich terug.

Michel Platini. Beeld AFP
Michel Platini.Beeld AFP
Jerome Champagne. Beeld EPA
Jerome Champagne.Beeld EPA

3. David Nakhid
Hij speelde in 1992 als profvoetballer bij het Zwitserse Grasshoppers, maar heeft geen loopbaan als voetbalbestuurder. David Nakhid (1964) leidt momenteel de International Football School. Hij profileert zich als een man van het volk en tegenstander van Blatter en co. Zijn imago is nog wel onbesmet. Hij claimt steun van voetbalbonden in Midden- en Zuid-Amerika te hebben. De voormalig aanvoerder van Trinidad en Tobego heeft het nobele streven 'de balans in de voetbalwereld te herstellen'.

4. Mosima Gabriël Sexwale
Zijn bijnaam is 'Tokyo', omdat hij in zijn jeugd aan karate deed en niet aan voetbal. Tegen de bal trappen leerde hij op een bijzondere plek: in de gevangenis op Robbeneiland, waar hij samen met Nelson Mandela als politiek gevangene zat. Dat de Zuid-Afrikaanse multimiljonair diamant-, goud- en platinamijnen in zijn bezit heeft, maakt hem niet geheel onomstreden.

Net als de andere kandidaten is Sexwale (1953) ambitieus. "Het merk Fifa is ernstig beschadigd door de schandalen en beschuldigingen. Dat moet worden hersteld." De Duitse journalist Thomas Kistner, schrijver van het boek Fifa Maffia, noemt Sexwale 'Blatters droomkandidaat'. Als Sexwale de voetbalbond gaat besturen, voorspelt Kistner dat Blatter alsnog aan de touwtjes trekt, alleen dan vanaf de bank.

David Nakhid. Beeld afp
David Nakhid.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

5. Prins Ali
Ali Bin Al Hussein (1975) is de man die het bij de Fifa voor elkaar kreeg dat vrouwen met een hoofddoek mogen voetballen. Hij is een echte prins, zoon van de voormalige Jordaanse koning Hoessein. Hussein stelde zich in mei dit jaar ook verkiesbaar als tegenkandidaat van Blatter, maar hij trok zich voor de tweede stemronde kansloos terug.

Nu is hij terug. In de toespraak waarin hij dat aankondigde, zei hij: "Alleen nieuw leiderschap, niet besmet door praktijken uit het verleden, kan de Fifa veranderen en de voetbalsport wereldwijd teruggeven aan het volk."

6. Sjeik Salman
Zijn volle naam is Salman bin Ebrahim Al Khalifa (1965). Vandaag vroegen mensenrechtenactivisten uit Bahrein de Fifa hem de voorzitterskandidatuur te weigeren. De sjeik is omstreden vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering in Bahrein in 2011. Hij ontkent zelf dat hij iets verkeerd heeft gedaan. De ethische commissie van Fifa neemt de komende tijd alle kandidaten onder de loep, dus dan zal blijken of de sjeik enige blaam treft.

Al Khalifa vervulde in eigen land diverse bestuursfuncties bij de nationale voetbalbond. Momenteel is hij voorzitter van de Aziatische voetbalbond. Wat de sjeik wel een goede kandidaat maakt: hij onderhoudt goede banden met Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah van Koeweit, een van de invloedrijkste mensen in de internationale sportpolitiek.

Prins Ali Bin Al Hussein. Beeld REUTERS
Prins Ali Bin Al Hussein.Beeld REUTERS
Sjeik Salman Bin Ibrahim Al Khalifa. Beeld ap
Sjeik Salman Bin Ibrahim Al Khalifa.Beeld ap

7. Gianni Infantino
Deze man is het Europese alternatief voor Platini, nu die in diskrediet is geraakt. Infantino krijgt de unanieme steun van het uitvoerend comité van de Uefa. "Infantino heeft alle kwaliteiten die een president van een instituut als de Fifa nodig heeft om de hervormingen op het gebied van integriteit en betrouwbaarheid door te voeren", aldus de Uefa in een verklaring.

De afgelopen zes jaar was Infantino de rechterhand van Platini. Van huis uit is hij jurist. Hij werkte jarenlang als plaatsvervangend secretaris-generaal en hoofd van de juridische dienst bij de Uefa. De Europese bond gelooft dat Infantiono de geschikte man is om een 'frisse wind' te laten waaien.

8. Musa Bility
Hij wil alle mannen verjagen die de afgelopen twintig jaar de Fifa hebben bestuurd. Dan pas, zei hij gisteren tegen de BBC, kan de voetbalbond veranderen. Musea Bility is momenteel voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond en zegt de steun te hebben van vijf andere nationale bonden. De 48-jarige Liberiaan noemt zichzelf een 'heel gelukkig man', nu hij zicht heeft op deelname aan de verkiezing, eind februari volgend jaar. Hij wil dat Afrika, met 54 leden het grootste stemblok, de leiding neemt bij het oplappen van het imago van de Fifa.

Gianni Infantino. Beeld ap
Gianni Infantino.Beeld ap
Musa Bility. Beeld EPA
Musa Bility.Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden