Olympische Spelen

Deze veteranen kunnen de topsport niet laten, dus gaan ze door tot Tokio 2020

Epke Zonderland wil voorkomen dat zijn val in Rio het slotstuk van zijn olympische carrière is. Beeld ANP
Epke Zonderland wil voorkomen dat zijn val in Rio het slotstuk van zijn olympische carrière is.Beeld ANP

Epke, Ranomi en Dorian hebben hun olympische eindstation nog niet bereikt. Wat kunnen ze als oude garde nog bereiken in Tokio?

Ze twijfelden allemaal. Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo en Dorian van Rijsselberghe wisten niet of ze nog vier jaar door wilden tot Tokio. Maar de kogel is door de kerk. Na Kromowidjojo en Zonderland heeft ook Van Rijsselberghe besloten een gooi te doen naar olympisch goud in Japan.

Surfer Van Rijsselberghe kreeg de smaak te pakken op het water waar hij in 2020 geschiedenis kan schrijven door voor de derde keer op rij goud te winnen. Na acht maanden zonder topsport werd hij afgelopen week op de WK voorbij gevaren voor de kust van het Japanse Enoshima. Het waaide amper en dat was in het voordeel van lichte Aziaten, die er met de titels vandoor gingen.

Geen eremetaal voor de Texelaar. Veel belangrijker was dat hij zich eindelijk weer gelukkig voelde. Op het kleine plankje in die grote zee viel alles weer eens op zijn plaats, schreef Van Rijsselberghe in zijn blog.

Dorian van Rijsselberghe kan historie schrijven met een derde gouden plak in Tokio. Beeld ANP
Dorian van Rijsselberghe kan historie schrijven met een derde gouden plak in Tokio.Beeld ANP

Met vergelijkbaar plezier lag Ranomi Kromowidjojo op de wereldkampioenschappen in Boedapest in juli in het water. De kampioene van Londen had lastige jaren na haar olympische titels. Ze worstelde met coachwisselingen, een verbroken relatie en motivatieproblemen. Dat er in Rio niets gewonnen werd, was een logisch gevolg van een moeilijke tijd. Met meer balans in haar leven kwam de snelheid in het water terug. Kromowidjojo won in juli WK-zilver op de 50 vrij en stond daarna te popelen om het goede nieuws dat ze door zou gaan naar buiten te brengen.

Levens in balans

Turner Epke Zonderland had vlak voor de WK in Montreal, die volgende week beginnen, al net zo'n opbeurende boodschap. Als de fysieke malheur uitblijft, die hem in de aanloop naar Rio dwarszat, met een hersenschudding en een terugkerende bijholteontsteking, wil ook hij door tot Tokio. Hij zal zijn loopbaan niet willen afsluiten met die iconische val, plat op de buik met de armen en benen wijd, in de olympische rekfinale van vorig jaar.

En zo is de oude garde, van wie werd gedacht dat Rio het olympische eindstation zou zijn, er gewoon weer bij in 2020. Hun levens zijn in balans, het sporten brengt plezier, dus waarom zouden ze ook iets veranderen? Kromowidjojo (27) woont samen met Ferry Weertman, die in Rio olympisch kampioen in het open water werd. Van Rijsselberghe (28) is in 2014 getrouwd en heeft een 2-jarige dochter. Zonderland (31) stapte na Rio ook in het huwelijksbootje.

Of de kampioenen van Londen in de herfst van hun carrière nog goed zijn voor olympisch goud, moet blijken. Van Rijsselberghe wil het dit keer anders aanpakken met meer tijd in Los Angeles bij vrouw en kind. De surfer noemt zichzelf een "egocentrische topsportende luilak met twee linkerhanden, die zijn best doet als echtgenoot en vader, maar het lijkt allemaal nergens op".

Geen vier jaar pijn

Dat moet dus anders. Zijn Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh zei tegen de NOS dat hij zijn bedenkingen heeft over het plan van zijn pupil. "Er is geen kortere weg naar succes. De verschillen zijn zó klein. Je doet het goed of je verspilt je tijd."

Zonderland heeft ook wat mitsen en maren ingebouwd in zijn olympische aspiraties. Weer vier jaar pijn lijden ziet hij niet zitten. De rekturner wil gezond blijven. Alleen als het zo kan wil hij de specialisatie voor zijn studie geneeskunde opschuiven tot na de Spelen. Studeren kan altijd nog. Sporten niet. De turner is inmiddels 31 en ook bij hem gaan de jaren tellen.

De concurrentie zit hem op de hielen, al wordt de standaard die hij in Londen in 2012 neerzette met een combinatie van meerdere vluchtelementen zelden overtroffen. Bovendien plaatst Zonderland regelmatig filmpjes op internet waarin hij de wereld even laat zien dat nog lang niet is uitgeleerd en zelfs vijf keer boven de rekstok kan vliegen.

Nooit uitvlakken

Kromowidjojo steekt niet meer met kop en schouders boven de rest uit. Sinds haar olympische titel zijn haar concurrenten harder gaan zwemmen. Op de 100 vrij deed Kromowidjojo niet meer mee om de prijzen. Op de 50 vrij hoort ze nog altijd bij de absolute top. Wie weet wat ze in drie goede jaren nog kan bereiken. Olympisch kampioenen mag je nooit uitvlakken.

Ranomi Kromowidjojo stelde teleur in Rio, maar heeft inmiddels weer plezier in het zwemmen. Beeld ANP
Ranomi Kromowidjojo stelde teleur in Rio, maar heeft inmiddels weer plezier in het zwemmen.Beeld ANP

Van Rijsselberghe, Zonderland en Kromowidjojo zouden in Japan zomaar kunnen stunten. Zo niet, dan zijn hun opvolgers wel weer van de partij met een goede generatie Nederlandse mannen en vrouwen op de fiets, balkturnster Sanne Wevers en een uniek talent als Dafne Schippers.

Diepe rouw

Misschien kan veteraan Henk Grol zelfs nog wat klaarspelen in een nieuwe klasse bij de zwaargewichten. De judoka was in diepe rouw toen hij in Rio verloor en 'zijn ziel van de mat afgedragen zag worden'. Tegen alle verwachtingen in ging hij na een vakantie lang zeevissen gewoon door met topsport.

De 32-jarige judoka trainde zijn lichaam kapot voor zijn obsessieve droom om olympisch kampioen te worden. Grol denkt dat hij bij de zwaargewichten minder blessures krijgt omdat hij dan een gezonder vetpercentage kan hebben.

Judoka Henk Grol viert zijn gouden medaille tijdens de Europese kampioenschappen in Rusland in april 2016. Beeld AFP
Judoka Henk Grol viert zijn gouden medaille tijdens de Europese kampioenschappen in Rusland in april 2016.Beeld AFP

Noteer hun namen maar vast voor Tokio 2020: Zonderland, Van Rijsselberghe, Kromowidjojo, Grol. Met potlood dan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden