Deze vakantie spelen kinderen de hoofdrol

De herfstvakantie is aanstaande. Wat te doen met de kinderen? Trouw bespreekt de leukste cultuuruitjes.

In de film 'Het leven volgens Nino', de openingsfilm van het Festival Cinekid, verliest een achtjarig jongetje zijn moeder. Hij gaat niet meer naar school, eet chips als ontbijt en slaapt in een tentje in de tuin. Maar samen met zijn pratende konijn verzint Nino een eigen wereld en aan het slot helpt hij zijn vader en grote broer uit de put. Sannette Naeyé, de directeur van Cinekid, is trots op deze première van eigen bodem. "De Nederlandse jeugdfilm is enorm succesvol", vertelt zij. "De kwaliteit stijgt, er komen steeds meer bezoekers en in de hoofdrol zie je sterke kinderen die het heft in eigen hand nemen."

Niet alleen in Nederland, in heel Europa gooien films voor de jeugd hoge ogen, vertelt zij. "Uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory blijkt dat er voor Europese jeugdfilms gemiddeld vijf keer zoveel kaartjes worden verkocht als voor de Europese films voor volwassenen. En dan rekenen ze Harry Potter nog niet eens mee. In Nederland zie je dit succes bijvoorbeeld bij de film 'Oorlogsgeheimen', naar het boek van Jacques Vriens, die in de eerste weken maar liefst 150.000 bezoekers trok."

Veel van deze films uit binnen- en buitenland zijn in de herfstvakantie tijdens Cinekid te zien "Allerlei genres komen voorbij. Duitsland is goed in avonturenfilms, Nederland loopt voorop met documentaires en in Zweden zie je ook psychologische thrillers voor kinderen."

De thema's zijn de laatste jaren veranderd, vertelt zij. "De jeugdfilm is groot geworden door de anti-autoritaire beweging die kinderen meer ruimte wilde geven om uit het keurslijf van hun ouders te stappen en lekker eigenwijs te zijn. Denk maar aan de verhalen van Annie M.G. Schmidt of Pippi Langkous van Astrid Lindgren." Nu zie je kinderen in een andere rol: "Veel jeugdfilms gaan over gescheiden ouders of een overleden vader of moeder. Dan is er verdriet en vereenzamen kinderen. Maar ze bedenken ook allerlei oplossingen om iedereen weer bij elkaar te brengen, zoals in 'Het leven van Nino'. Ook de Nederlandse film 'Finn' heeft zo'n ontroerend plot, met een jongen die het geheim rond zijn verdwenen moeder ontrafelt en zelf de waarheid boven tafel haalt.

In de nesten

"De titel van een film uit Letland, 'Mother, I love you', vind ik opvallend. Een puberjongen werkt zich in de nesten omdat hij zijn moeder zo graag wil helpen. Die titel was vroeger ondenkbaar, het zou eerder 'Mother, I hate you' zijn! Je zou kunnen zeggen dat de samenleving verbrokkelt en dat kinderen nu juist de verbinding zoeken", aldus Naeyé.

Producenten zijn ambitieus en de jeugdfilms staan ook filmtechnisch op een hoog plan, vertelt zij. "Zoals de prachtige 3D-animatie uit Zweden 'Beyond Beyond' en de Noorse tekenfilm 'Hocus pocus met Alfons Alfrink' voor de allerjongsten vanaf drie jaar. Ook in Nederland zie je dat de animatiefilms professioneler zijn. Wat ze verbindt, is dat alles draait om het gezichtspunt van kinderen: van verhaal tot regie, acteerwerk, vormgeving en cameravoering."

In Nederland zie je die professionele aanpak ook terug in de jeugddocumentaires. "Dat is een nieuwe ontwikkeling, die enkele jaren geleden door Cinekid is ingezet. "Wij zijn met documentairemakers naar scholen gegaan en hebben kinderen gevraagd: wat vind jij dat er verteld moet worden? Ze komen met ideeën die je niet verwacht, zoals een documentaire over een transseksueel kind. Het gaat er dan om heel goed naar ze te luisteren en beelden te vinden die hun beleving weergeven."

Het is belangrijk dat jeugdfilms kinderen sterker maken, vindt zij. "Een goeie film helpt je om emoties die je in het dagelijks leven niet kunt hanteren, een plek te geven. Voor kinderen is het heel belangrijk om te zien dat zij niet de enigen zijn die ergens mee worstelen, dat zij zich herkennen in het verhaal."

Ook voor ouders zijn jeugdfilms ontwapenend. "Als je het verhaal door de ogen van je kind bekijkt, raak je sneller ontroerd. Je beleeft het samen en dat schept een band. Jeugdfilms hebben altijd een dubbele laag, omdat ze door volwassen schrijvers en regisseurs worden gemaakt. Het is dus ook de volwassene die het verhaal vertelt en dat perspectief spreekt vaders en moeders aan."

Cinekid: van 11 t/m 26 oktober in 35 steden. Info: www.cinekid.nl

De nieuwste games

Cinekid brengt ook activiteiten rond nieuwe media. In Amsterdam is op het Westergasterrein het Medialab te bezoeken. Een hal van 1200 vierkante meter, waar kinderen de nieuwste games en technologische uitvindingen mogen uittesten. Ook staat op het festivalterrein The Bridge, een enorm ledscherm waarop je kunt gamen met kinderen in Zweden.

Speciaal voor ouders is er het AppLab, een hulpmiddel om per leeftijd de beste apps voor je kind uit te kiezen. Je kunt ook selecteren op genres, zoals apps die de creativiteit of sociale vaardigheid stimuleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden