Deze tien Conservatieven gaan de strijd aan om Theresa May op te volgen

Michael Gove Beeld AFP
Michael GoveBeeld AFP

De Conservatieve Partij maakte vandaag tien kandidaten bekend die Theresa May willen opvolgen als partijleider.

Redactie

De opvolger van premier May wordt de regeringsleider van alle inwoners van het Verenigd Koninkrijk, maar alleen leden van de Conservatieve Partij mogen kiezen wie het wordt. Vandaag werd bekend wie de kandidaten zijn. Zij moeten eerst meerdere stemronden onder de 314 fractieleden overleven, tot uiteindelijk twee kandidaten overblijven. Vervolgens mogen de ruim 120.000 partijleden tussen de laatste twee kiezen.

Premier May trad vrijdag terug als partijleider, nadat ze er niet in slaagde om voldoende steun te verwerven voor haar brexitdeal. Ze blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger gekozen hebben.

Boris Johnson (54)

Johnson is veruit de bekendste kandidaat. Maar waar de flamboyante politicus met de wilde haardos precies voor staat, is niet altijd even duidelijk.

Wel is het helder dat Johnson voor brexit is. De politicus was een van de drijvende krachten achter het referendum en hij voerde campagne voor het vertrek uit de EU. Maar vlak nadat hij nog hevig tekeerging tegen de ‘schandalige deal’ van May, steunde hij die ineens. In juli stapte hij dan toch op, nu omdat hij het niet eens was met het voorgestelde Chequersplan van May en omdat de premier maar niet vertrok.

Johnson is bekend in het land en bij de conservatieve kiezers, maar populair bij zijn fractiegenoten is hij niet.

In Brusselse kringen wordt de voormalige EU-correspondent verguisd vanwege zijn gestook in Europese zaken.

Dominic Raab (45)

Als fanatieke brexiteer zal Dominic Raab een duidelijke koers varen met de Conservatieve Partij. Raab voerde campagne voor brexit en na het referendum pleitte hij voor een breuk met de Europese Unie zonder akkoord. Vanwege zijn weerstand tegen de deal die May met Brussel sloot, stapte hij in november vorig jaar op als minister voor brexitzaken.

Dat hij op die post terechtkwam was al opmerkelijk. May had Raab bij haar aantreden juist naar de achterste bankjes in het parlement verwezen, omdat hij in een eerdere functie uitlatingen had gedaan die zij niet kon waarderen. Zo noemde hij feministen ‘afschuwelijke fanaten’ die het mannen maar moeilijk maken.

De politicus die zich inzet voor alles wat typisch Brits is, heeft zelf een multiculturele achtergrond. Hij is de zoon van een Tsjechische jood die in 1938 vluchtte voor de nationaal-socialisten en hij is getrouwd met een Braziliaanse vrouw.

Dominic Raab studeerde rechten aan de universiteiten van Oxford en Cambridge en heeft een zwarte band in karate.

Michael Gove (51)

Michael Gove, ook wel ‘the brains behind brexit’ genoemd, trok tijdens het referendum op met Boris Johnson. Maar de twee kregen ruzie toen Gove (51) zelf onverwacht een gooi deed naar het leiderschap van de Conservatieve Partij. Toen Theresa May die strijd had gewonnen, leek Gove uitgerangeerd. Maar vorig jaar benoemde ze hem toch tot minister van landbouw en milieu.

Op die terreinen bouwde Gove een degelijke reputatie op en ondertussen bleef hij May trouw steunen. Dat maakt hem nu tot een geschikte kandidaat voor het redelijke midden in de partij, maar het is de vraag of hij veel kiezers kan aanspreken. Gove trok wel de aandacht met een speech waarin hij Labour-leider Jeremy Corbyn belachelijk maakte.

Gove is niet van sjieke afkomst, zoals veel Conservatieve voorlieden dat wel zijn. Hij werd als baby geadopteerd door een vishandelaar en diens vrouw in de Schotse stad Aberdeen. In zijn kantoor hangt een portret van de revolutionaire Sovjet-leider Vladimir Iljitsj Lenin.

Jeremy Hunt Beeld EPA
Jeremy HuntBeeld EPA

Jeremy Hunt (52)

Hunt voerde campagne om de Britten in de EU te houden, maar heeft sinds het referendum een interessante draai gemaakt. Hij heeft zichzelf tot brexiteer verklaard en zegt zelfs niet langer bang te zijn voor het No Deal-scenario. Die strategische beweging heeft hem populair gemaakt bij tientallen pro-brexit-Conservatieven in de fractie.

Omdat de Conservatieve partijleden overwegend pro-brexit zijn, ligt het voor de hand dat een pro-brexit-kandidaat als winnaar uit de bus komt. Vandaar dat velen Hunts ‘Brexit coming out’ puur als tactiek beschouwen om premier te kunnen worden.

Rory Stewart (46)

Stewart, de staatssecretaris voor internationale ontwikkeling, viel op door zijn social media-filmpjes die zo amateuristisch waren dat ze vertederend genoemd werden. Hij heeft een bijzonder verleden - hij gaf les aan prins William en prins Harry, wandelde ooit door Afghanistan en was adjunct-gouverneur in Irak - maar wordt niet gezien als een grote kanshebber.

Ook Stewart was eerder tegenstander van brexit, maar steunt het idee nu wel. Hij is wel voor een compromis en noemt het onrealistisch om de EU te verlaten zonder deal. Hij noemt zichzelf de ‘anti-Boriskandidaat’.

Sajid Javid (48)

Sajid Javid is de zoon van Pakistaanse immigranten en daarmee de eerste Britse minister van binnenlandse zaken met een migratieachtergrond. De voormalige bankier bekleedde al meerdere ministersposten.

Bij het referendum in 2016 stemde Javid tegen brexit, maar sindsdien heeft hij het vertrek uit de Europese Unie toch omarmd. Net als bij Jeremy Hunt geloven niet alle brexiteers dat hij oprecht is op dit puint.

Javid noemt het sluiten van een nieuwe deal met de EU zijn topprioriteit en wil niet graag vertrekken zonder overeenkomst.

Esther McVey. Beeld AP
Esther McVey.Beeld AP

Esther McVey (51)

Voormalig tv-presentator en minister van pensioenen en werkgelegenheid Esther McVey wil geen compromissen sluiten.

Het Verenigd Koninkrijk moet van haar koste wat kost op 31 oktober de EU verlaten, desnoods zonder deal.

Andrea Leadsom (56)

Brexit kan er komen, maar dan moet die wel goed georganiseerd zijn, vindt Andrea Leadsom. Daarom heeft ze de deal van Theresa May steeds gesteund.

Toch stapte ze vorige maand op als minister, om afstand te nemen van May in de race om het leiderschap.

In 2016 trad de politica uit het midden van Engeland nog aan in de strijd om David Cameron op te volgen als leider van de Tories. Maar ze moest zich terugtrekken na ophef over haar opmerking dat zij, als moeder, een betere aanvoerder zou zijn dan May. May had verteld dat zij en haar man geen kinderen konden krijgen.

Toch stelde May, toen zij eenmaal premier was, Leadsom aan om minister te worden. Vanwege haar taak in de regering, als Leader of the House of Commons onderhield ze de relaties met het parlement, kwam ze vaak in aanvaring met de uitgesproken voorzitter van het Lagerhuis John Bercow. Bij veel Conservatieven is ze daarmee juist populair geworden, omdat Bercow als remainer wordt gezien. Leadsom werkte ruim 22 jaar in het Britse bankwezen.

Mark Harper Beeld
Mark Harper

Mark Harper (49)

Mark Harper was minister van immigratie, maar moest in 2014 zijn ontslag aangeboden nadat bleek dat de schoonmaakster die hij had ingehuurd illegaal in het land verbleef.

Als minister was hij juist verantwoordelijk voor een overheidscampagne die illegale immigranten duidelijk maakte dat ze ervoor konden kiezen om terug te keren naar land van herkomst, of gearresteerd te worden.

Hij is een van de minder bekende kandidaten voor het partijleiderschap. Dat probeert hij in zijn voordeel te gebruiken, door te stellen dat hij helemaal breekt met Theresa Mays regering, die vruchteloos probeerde brexit te realiseren.

Matt Hancock (40)

Minister van volksgezondheid Matt Hancock presenteert zichzelf als het gezicht van een jonge, moderne generatie binnen de Conservatieve Partij.

Hancock zegt dat de Conservatieven verder moeten kijken dan de brexit. Die boodschap zou voor veel partijleden weleens te vroeg kunnen komen.

Lees ook:

Wie treedt in May’s weinig benijdenswaardige voetsporen?

Een kort profiel van Dominic Raab, Boris Johnson, Michael Gove en Andrea Leadsom.

Wie neemt het stokje over van Theresa May? Boris Johnson heeft de X-factor

Bij de bookmakers is Boris Johnson uitgesproken favoriet, het enfant terrible met zijn warrige haardos en zijn soms botte humor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden