Deze testosteronbom remt de creativiteit en beschaving

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Viriele kerels met veel testosteron zijn goed achter de barbecue, maar ze kunnen de vleestang beter niet vervangen door de schilderskwast. Een studie in het tijdschrift Current Anthropology toont een direct verband aan tussen de productie van kunst en een lage testosteronspiegel. Sterker nog: de opkomst van menselijke creativiteit is te danken aan een algehele terugloop van het mannelijke geslachtshormoon.

De Amerikaanse onderzoeker Robert Cieri toonde aan dat de grote bloei van technologie en creativiteit in de late steentijd het resultaat zijn van een aanzienlijke daling van testosteron die zo'n 50.000 jaar geleden op gang kwam.

Na een lange periode van weinig vooruitgang, wordt de late steentijd gekenmerkt door innovatie en culturele ontwikkeling. Uit deze tijd stammen de eerste bewijzen van menselijke beschaving: persoonlijke versieringen, muziekinstrumenten en muurschilderingen.

Creatieve impuls
Wetenschappers hebben zich lang afgevraagd waar deze creatieve impuls vandaan kwam. Dat mysterie lijkt nu opgehelderd. Een daling van het testosterongehalte leidde destijds tot een verhoging van 'sociale tolerantie' en probleemoplossend vermogen. Hierdoor konden mannen zich gaan richten op andere activiteiten dan jagen en voedsel verzamelen, zoals het maken van schilderingen en andere culturele uitingen.

Om het mannelijke testosterongehalte te meten, vergeleek Robert Cieri 1400 schedels uit verschillende tijdperken met elkaar. Uit de botstructuur van een schedel is af te leiden hoe hoog de concentratie testosteron van de betreffende persoon is. Cieri en zijn collega's ontdekten een groot verschil tussen de schedels van ruim 80.000 jaar geleden en die van 40.000 jaar geleden. Wat bleek? De 'nieuwere' schedels hadden rondere gezichten, minder zware wenkbrauwen en het volume van het hoofd, wat duidt op een lagere hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon.

Samenwerken
Die daling zorgde ervoor dat mannen minder agressief werden en beter samen konden leven in grote groepen. Door een verhoogd gevoel van saamhorigheid werd ook de creativiteit van de mannen geprikkeld. Volgens Cieri gaan het vermogen tot technologische innovatie en kunst hand in hand met ons vermogen om samen te werken. "Toen prehistorische mensen dichter bij elkaar begonnen te leven, moesten ze tolerant leren zijn. De sleutel tot succes is het vermogen om samen te werken en van elkaar te leren."

Maar dat wisten feministen natuurlijk al lang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden