Deze teksten bezorgden Raif Badawi duizend stokslagen

Raïf Badawi. Beeld Amnesty
Raïf Badawi.Beeld Amnesty

"Liberalisme betekent voor mij simpelweg: leven en laten leven", schreef Raif Badawi op zijn blog. "Dat is een uitstekend devies."
De Saudische blogger breekt een lans voor individuele vrijheid, maar zijn betoog wordt in de kiem gesmoord door de Saudische autoriteiten. Amnesty International liet een deel van zijn teksten vertalen.

Duizend stokslagen, tien jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 224 duizend euro kreeg Badawi (1984) opgelegd. In 2006 richtte hij het forum 'Vrije Saudische liberalen' op, waar Saudi's zich kritisch konden uitlaten over allerlei onderwerpen. De site werd jarenlang gedoogd door de Saudische autoriteiten, maar daar kwam verandering in na het uitbreken van de Arabische Lente in 2011.

Geen kik
Het 'beledigen van de islam' kwam Badawi op duizend stokslagen te staan, verdeeld over twintig weken. Vorige week kreeg hij de eerste klappen. Volgens een ooggetuige werd de blogger na het vrijdaggebed vijftig keer gegeseld voor een moskee in de stad Jeddah. Hij gaf daarbij geen kik, zei de ooggetuige, die uit angst voor wraak van de autoriteiten anoniem wil blijven.

Badawi zou vandaag een tweede pak slaag ondergaan, maar dat is uitgesteld wegens 'medische gronden', meldt Amnesty International. Volgens een arts is de blogger nog niet voldoende hersteld na de geseling van vorige week.

Vanmiddag werd ook nog bekend dat het paleis van de Saudische koning Abdullah de zaak van Badawi heeft doorverwezen naar het hooggerechtshof. De vrouw van Badawi heeft dat tegen de BBC. Door dit besluit heeft de blogger hoop gekregen dat zijn straf mogelijk vervalt.

'Wreed en onmenselijk'
Amnesty stelt dat de 'wreedheid en onmenselijkheid' van de opgelegde straf bevestigd wordt door het oordeel van de arts die Badawi onderzocht.

"Geseling is volgens internationale wetgeving verboden", zegt Said Boumedouha namens de mensenrechtenorganisatie. "Bovendien blijft het de vraag of de Saudische autoriteiten het advies van de dokter op zullen volgen. Raif Badawi verkeert in groot gevaar."

Ensaf Haidar, de vrouw van Badawi, ontvluchtte Saudi-Arabië met haar drie kinderen na de arrestatie van haar man in 2012. Vanuit Canada reageerde ze eerder deze week bezorgd op de eerste serie stokslagen.

"Raïf vertelde me dat hij veel pijn heeft, dat het slecht gaat met zijn gezondheid. Ik ben er zeker van dat hij een tweede reeks stokslagen niet aankan", zei Haidar tegen Amnesty International.

Raïf Badawi met zijn kroost. Beeld Amnesty International
Raïf Badawi met zijn kroost.Beeld Amnesty International

De blogger werd schuldig bevonden aan onder meer cybercrime, ongehoorzaamheid aan zijn vader en 'afvalligheid'. Maar wat hij schreef, was lange tijd alleen in het Arabisch te lezen. Amnesty heeft nu een aantal fragmenten van Badawi's blog laten vertalen.

"Liberalisme versterkt de vrijheid van het individu en beschermt het tegen indringing", schrijft Badawi. "Het liberale systeem ziet individuele vrijheid niet los van verantwoordelijkheid naar de maatschappij, en dit strekt zich noodzakelijkerwijs uit tot het formuleren van verheven begrippen als mensenrechten en gelijke kansen. Laten we het 'verantwoordelijke vrijheid' noemen, met een focus op individuele vrijheid die de vrijheid in de samenleving als geheel versterkt. Het is mijn recht om frisse lucht in te ademen, maar het is ook het recht van de roker om ergens te kunnen roken."

Vrije wetenschap
In een ander stuk neemt Badawi de inperking van vrije wetenschap in Saudi-Arabië op de hak. In een blog uit 2011 schrijft hij: "Een tv-prediker heeft opgeroepen om astronomen te straffen! De afgelopen jaren, zei hij, zijn we belaagd door astronomen die een loopje nemen met de sharia. We zijn niet tegen astronomische berekeningen, maar wel tegen het oproepen van scepsis tegenover de sharia. Sommige van deze astronomen zijn niets dan amateurs, dus hoe kunnen ze dan sharia-experts tegenspreken die al dertig jaar ervaring hadden toen zij nog kinderen waren?"

Badawi schrijft spottend dat de tv-prediker zijn aandacht vestigde op 'een waarheid die verborgen was voor mij en mijn lezers - namelijk, het bestaan van een zogeheten sharia-astronoom'. "Wat een prachtige benaming! Met mijn bescheiden ervaring en in de loop van mijn niet onaanzienlijke onderzoek naar het universum, ben ik deze term nog niet één keer tegengekomen. Ik adviseer NASA om haar telescopen te verlaten en zich te richten op sharia-astronomen, wiens scherpe visie de hopeloos verouderde telescopen overstijgt. God zegene hen!"

Na dit sceptische betoog gaat Badawi in alle ernst verder: "Alle landen in de wereld proberen onderzoekers aan te trekken uit verschillende disciplines. Ze doen verleidelijke offers, bieden financiële steun en halen andere obstakels weg die hun onderzoek in de weg staan. Wij geven een drinker tachtig stokslagen. Hoeveel slaag verdient een astronoom dan?"

Een daad van rebellie
Op die vraag heeft Badawi nog geen antwoord gekregen, maar over zijn eigen straf laten de Saudische autoriteiten vooralsnog geen twijfel bestaan. Amnesty doet naar eigen zeggen alles om de blogger op vrije voeten te krijgen, maar toen directeur Eduard Nazarski gisteren in gesprek wilde met de Saudische ambassadeur was de ambassade 'wegens omstandigheden' gesloten.

Ondertussen lijkt Badawi de belichaming te worden van de gevleugelde woorden van Albert Camus, de Franse intellectueel die hij ook in zijn blog citeert: "De enige manier om om te gaan met een onvrije wereld, is zo vrij te worden dat je bestaan een daad is van rebellie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden