Deze stukken las u dit jaar het meest
Wat u het liefst leest in de krant kunnen we niet meten. Waarop u het vaakst klikte online wel. In de rij van eindejaarslijstjes kan een lijstje met de meest gelezen stukken online natuurlijk niet ontbreken.
10. Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.
Het was misschien wel de meest befaamde hashtag dit jaar: #MeToo. Het heeft in ieder geval een stroom ervaringen met seksueel misbruik op gang gebracht. Journalist Jelle Brandt Corstius deed zijn verhaal in Trouw. Hoewel, zijn hele relaas kon hij niet doen: ‘Het is zijn woord tegen het mijne.’
9. ‘Het draaide altijd weer uit op seks’
In een tijd waarin de meeste Nederlandse jongeren later met seks beginnen, ze langer thuis blijven wonen en ook matig roken en drinken, vergeet je soms dat het er een halve eeuw geleden anders en vooral een stuk lichtzinniger aan toeging. Deze zomer stond onze weekendbijlage Tijd in het tegen van de jaren zestig. Schrijfster en actrice Annemarie Oster vindt haar leven nu een stuk prettiger. Ach nee, die sixties ... "Het draaide altijd weer uit op seks."
8. 'Voor een barbecue van vrienden moest ik achteraf tien euro betalen'
Elke week geeft Beatrijs Ritsema advies aan lezers met prangende vragen. Deze kwestie werd dit jaar het meest gelezen. De lezer, die moet leven van een bijstandsuitkering, werd uitgenodigd op een barbecue bij twee goedverdienende vrienden. Achteraf werd ze met een rekening van tien euro gepresenteerd."Ik vind het een behoorlijk bedrag, wat moet ik hiermee?"
7. 'Als je echt een meisje wilt, dan moet je naar het buitenbad als het open is'
In het voorjaar van 2017 opereerde de pop-up redactie vanuit zwembad De Fakkel in Ridderkerk. Trouw sprak met badgasten, badpersoneel en toezichthouders over de vraag: hoe houd je zwemmen veilig en leuk voor iedereen? De jongens weten in ieder geval precies waar je een meisje kunt vinden. In het buitenbad.
6. Mijn vriendin is begraven in besloten kring. Mooi is dat, en ik dan?
Columnist Phaedra Werkhoven mocht niet bij het afscheid van haar vriendin Marie zijn, ook was er geen laatste ontmoeting. Ze stuurde een afscheidsappje, dat dankbaar wordt ontvangen. Twee dagen later stierf Marie. "Gewoon zomaar weg. Mooi is dat, en ik dan?"
5. Niemand weet zich raad met Daphne, dus zit ze in de isoleercel
Isoleercel in, isoleercel uit. Bijna elke dag weer. Daphne (27) heeft de afgelopen zeven jaar zo’n 4000 uur moeten doorbrengen in een kille lege kamer. Daphne heeft klassiek autisme met een ‘disharmonisch ontwikkelingsprofiel’. Niemand weet wat er met haar moet gebeuren, dus zit ze in de isoleercel. ‘Ze vraagt waarom we haar geen spuitje geven, als niemand haar wil hebben.’
4. Had Nederland maar net als Duitsland het hoofd koel gehouden
De beslissing om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu niet in Nederland te laten landen en vervolgens minister van familiezaken Kaya de toegang te ontzeggen tot haar eigen consulaat, getuigden niet van diplomatiek Fingerspitzengefühl, schreef columnist Ger Groot in maart. "Had Nederland maar net als Duitsland het hoofd koel gehouden."
3. 'Media zijn onnodig ver gegaan in berichtgeving rond Anne Faber'
In veel kranten, ook in Trouw, prijkte een luchtfoto van de plek waar het levenloze lichaam van Anne Faber werd gevonden. Terwijl de politie dringend had verzocht niet boven de plaats delict te vliegen. Trouw-ombudsman Adri Vermaat sprak van onfatsoenlijke journalistiek. "Media zijn onnodig ver gegaan."
2. Ouders komen in opstand: de juf is niet goed genoeg
De school is blij dat ze een juf voor groep 7 hebben gevonden, maar de ouders denken daar heel anders over. Voor de zomervakantie breekt de opstand onder ouders al uit. De juf is niet goed genoeg.
1. Waarom ik de Anne Faber-petitie niet teken
De petitie voor een onderzoek naar het 'falend rechtssysteem' is geen goed idee. We moeten de elementaire uitgangspunten van ons rechtssysteem juist koesteren, vindt Peter van 't Klooster, productmanager binnen de sociale werkvoorziening. "Ik weiger over de rug van een jong slachtoffer mee te werken aan de ontmanteling van onze over het algemeen vreedzame en goed georganiseerde samenleving."