Deze scholen mogen zich de komende 3 jaar 'excellent' noemen

Knutselende kinderen op basisschool De Fonkelsteen. (Archiefbeeld) Beeld anp
Knutselende kinderen op basisschool De Fonkelsteen. (Archiefbeeld)Beeld anp

Wie zijn kind naar een 'excellente school' stuurt kan er in ieder geval vanuit gaan dat de onderwijskwaliteit in orde is. Maar een echte excellente school onderscheidt zich ook nog door uit te blinken op een ander gebied.

Redactie

Daarbij valt te denken aan zaken als een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van om gaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen. Zo is te lezen op de website van de onderwijsinspectie.

Afwijken van regels
Naast prestige levert het predicaat ook een tastbaar voordeel op. Excellente scholen, mogen vanaf dit jaar afwijken van regels en wetgeving. En die kans grijpen ze, blijkt uit een inventarisatie van Trouw. Niet alles is daarbij geoorloofd. Zo blijft de omstreden rekentoets een verplicht onderdeel van het programma voor alle scholen.

Nieuw is dat de predicaten niet één maar drie jaar geldig blijven. De 210 scholen die een aanvraag deden om toe te treden tot het genootschap van 'excellente scholen' deden daartoe zelf een aanvraag. Zowel basisscholen, speciaal onderwijs als scholen voor voortgezet onderwijs konden een aanvraag indienen. Zo mag het Kandinsky college in Molenhoek (onder Nijmegen) zich nu tot de excellente scholen rekenen omdat de school extra aandacht heeft voor lichamelijke en sportieve ontwikkeling.

Onafhankelijke jury
De scholen werden bezocht door een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Jet de Ranitz, die beoordeelden of een school het predicaat waardig is. De jury beoordeelde dat in totaal 130 scholen ervoor in aanmerking kwamen.

De afgelopen drie jaar werd het traject excellente scholen georganiseerd door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen (OCW). Sinds dit jaar is de Inspectie van het Onderwijs eindverantwoordelijk. Inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang heeft de predicaten toegekend.

Lees ook: Excellente scholen grijpen kans om regels af te schaffen

Verbetering: in een eerste versie van onderstaande kaart werd abusievelijk De Linde in Deventer niet getoond als excellente school.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden