Deze Russen missen Rio 2016 wegens hun dopingverleden

null Beeld AP
Beeld AP

Sporters uit de Russische olympische ploeg die een dopingverleden hebben mogen om die reden niet afreizen naar de Spelen in Rio. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité zondag bepaald. Voorzitter Aleksander Zjoekov van het Russisch Olympisch Comité zei vandaag dat het gaat om dertien sporters.

Zjoekov sprak eerder op de dag nog van acht Russische sporters met een dopingverleden. Hij zei wel dat dat aantal nog zou kunnen stijgen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot zondag Rusland geen collectieve schorsing op te leggen, ondanks een vernietigend rapport van het Wereld Anti-Doping Agentschap (Wada) over het door de Russische staat geregisseerde dopingssysteem.

In een fel bekritiseerd besluit schoof het IOC de kwestie door naar de internationale federaties. Die moeten nu per individuele sporter beoordelen of deze mag meedoen.

Zjoekov maakte vorige week bekend dat de Russische afvaardiging voor Rio uit 387 sporters bestond. Dat was toen nog inclusief de 68 atleten die tevergeefs hun schorsing door de Internationale Atletiek Federatie IAAF aanvochten bij het internationaal sporttribunaal Cas in Zwitserland. Dat wees vorige week hun vordering af.

Russische sporters die ooit zijn betrapt op doping zijn sowieso uitgesloten, zo besloot het IOC gisteren. Onder hen zijn in elk geval de onderstaande vijf Russen die voor hun uitsluiting medaillekansen werden toegedicht.

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva (1982) was een van de belangrijkste Russische kandidaten voor een gouden plak, maar zij mag niet naar Rio op grond van de verloren beroepszaak bij het sporttribunaal Cas.

Isinbajeva geniet in Rusland een sterrenstatus. Ze won goud op de Olympische Spelen in 2004 en 2008, en werd wereldkampioen in 2005, 2007 en 2013. Isinbajeva is ook houdster van het wereldrecord van 5,06 meter, dat zij sprong in 2009. Ze was de eerste vrouw die de barrière van 5 meter slechtte. Door haar lange lijst van successen wordt Isinbajeva beschouwd als de succesvolste polsstokhoogspringster aller tijden. Zij hoopte in Rio haar derde gouden Olympische medaille te behalen.

null Beeld Trouw FN
Beeld Trouw FN
Jelena Isinbajeva Beeld photo_news
Jelena IsinbajevaBeeld photo_news

De Russische 800 meterloopster Joelia Stepanova was de klokkenluidster die uit de school klapte over de Russische dopingcultuur waarin sporters gedwongen werden doping te gebruiken om meer medailles voor het land binnen te halen.

Ook zij zelf heeft een dopingverleden, maar als klokkenluidster maakte de Internationale Atletiek Federatie IAAF onlangs een uitzondering voor haar. Stepanova kreeg wel toestemming om mee te doen aan internationale wedstrijden, maar wrang genoeg mag zij nu zelf niet naar de Spelen in Rio door het IOC-besluit van zondag.

Onder andere het Wereld Anti-Dopingagentschap Wada reageerde daar boos op. "We zijn zeer bezorgd om het signaal dat dit voor de toekomst geeft aan andere klokkenluiders'', aldus algemeen directeur Olivier Niggli van Wada.

Doordat zij een boekje open deed over het Russische dopingbedrog wordt Stepanova gehaat in Rusland, en weggezet als verraadster. Een journalist van de tabloidkrant Komsomolskaja Pravda noemde haar onlangs een collaborateur van de nazi's. Polsstokhoogspringster Isinbajeva zei te hopen dat Stepanova levenslang wordt geschorst.

Stepanova en haar echtgenoot zijn Rusland in 2014 ontvlucht uit angst dat hen iets zou overkomen.

Stepanova werd door het IOC uitgenodigd om als gast naar de Olympische Spelen te komen, maar die uitnodiging heeft ze boos afgeslagen.

"Als het IOC ons echt wil steunen, moeten ze ons niet slechts als gasten uitnodigen voor de Spelen. Ze zouden juist een stevige steunbetuiging moeten uitspreken aan alle klokkenluiders die vechten voor een schone sport. We hebben niet aan de bel getrokken om in Rio op de tribune te zitten", schreven Stepanova en haar man vandaag in een brief.

null Beeld Trouw FN
Beeld Trouw FN
Joelia Stepanova Beeld AP
Joelia StepanovaBeeld AP

Zwemster Joelia Efimova (1992) testte in 2014 positief tijdens een dopingtest. Ze kreeg een schorsing opgelegd die van eind oktober 2013 tot februari 2015 duurde. Om die reden is ook zij volgens het IOC-besluit uitgesloten van deelname aan de Spelen in Rio.

Efimova is specialiste op het onderdeel schoolslag. Tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 haalde ze een bronzen medaille op de 200 meter. Ze was onder meer wereldrecordhouder op de 50, 100 en 200 meter, maar die records werden ongeldig verklaard door haar dopinggebruik.

Efimova kwam begin dit jaar voor de tweede keer in opspraak. Toen kreeg ze een voorlopige schorsing opgelegd wegens het gebruik van de verboden stof meldonium. Maar die schorsing werd vorige week opgeheven door de internationale zwembond Fina, een besluit dat door veel bondsleden werd bekritiseerd.

Fina besloot vandaag dat Efimova toch niet naar de Spelen in Rio mag, en naast haar nog zes andere Russische zwemmers. De Fina laat ook alle stalen die vorig jaar bij de Russen zijn afgenomen tijdens de WK nogmaals testen op doping.

null Beeld Trouw FN
Beeld Trouw FN
Zwemster Joelia Efimova Beeld AFP
Zwemster Joelia EfimovaBeeld AFP

Gewichthefster Tatjana Kasjirina (1991) wist een zilveren medaille te winnen op de Olympische Spelen in 2012. Ook zij werd betrapt op het gebruik van doping, dat was in 2006. Ze kreeg daarvoor een schorsing van twee jaar opgelegd.

Kasjirina heeft vier keer het wereldkampioenschap gewonnen in de klasse boven 75 kilo, in 2010, 2013, 2014 en 2015. Ze is houdster van verschillende wereldrecords.

null Beeld Trouw FN
Beeld Trouw FN
Tatjana Kasjirina tijdens de wereldkampioenschappen gewichtheffen in 2015, in het Amerikaanse Houston. Beeld EPA
Tatjana Kasjirina tijdens de wereldkampioenschappen gewichtheffen in 2015, in het Amerikaanse Houston.Beeld EPA

Olga Zabelinskaja (1980) is een profwielrenster die tijdens het eerste deel van haar carrière twee keer wereldkampioen bij de junioren was. In 2006 stopte ze met wielrennen, maar pakte de draad in 2009 weer op.

In juli 2014 kwam aan het licht dat zij bij een dopingtest tijdens een internationale wedstrijd in dat voorjaar door de mand was gevallen. Begin 2016 kreeg Zabelinskaja daarvoor een schorsing opgelegd van anderhalf jaar, tussen maart 2014 en september 2015.

null Beeld Trouw FN
Beeld Trouw FN
Olga Zabelinskaja, rechts naast Marianne Vos op het podium van de Olympische Spelen in 2012. Beeld pro shots
Olga Zabelinskaja, rechts naast Marianne Vos op het podium van de Olympische Spelen in 2012.Beeld pro shots
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden