Deze opmerkelijke staking is de grootste 'sportieve drooglegging' ooit in de sport

Stel je voor dat de eredivisie voetbal bij ons niet van start gaat. Dat er een heel seizoen niet gespeeld wordt. Dat de stadions leeg blijven, de spelers geen salaris krijgen, de mensen in dienst van de clubs niets te doen hebben, de verkopers van voetbalspullen als shirts, sjaaltjes en caps helemaal niets verdienen en dat er geen enkele wedstrijd op tv komt.

Mart Smeets

Deze week cancelde NHL-bovenbaas Gary Bettman het seizoen 2004-'05. Door onenigheden tussen de NHL en de goed georganiseerde spelers, was er al 153 dagen niet gespeeld in de dertig NHL-ijsarena's en nu maakte Bettman bekend dat de onderlinge verschillen dermate groot waren dat het beter was het hele seizoen verder maar af te gelasten.

Stel je voor wat de supporters in Montreal, Vancouver en Toronto voelden. Geen ijshockey. Geen 'Hockey Night in Canada', zo ongeveer het meest populaire en bewierookte televisieprogramma in dat land.

He-le-maal geen enkele wedstrijd en er werd meteen gesteld dat er een vet vraagteken boven het seizoen 2005-2006 werd gehangen.

De hockeyliefhebbers zijn de grote verliezers, de spelers niet. Van hen spelen er al 259 in Europa en ze verdienen roebels, kronen of euro's.

Niet alle NHL-spelers hebben die overstap gemaakt, er zijn er ook die voor de goede zaak gestreden hebben, die maandenlang overleg gevoerd hebben en die nu kapot naar huis moeten en maar in onderbondsploegen moeten proberen nog een plaatsje te vinden.

Waarom de NHL en de spelers het niet eens zijn? Een complete uitleg gaat te ver, maar laten we het op 'geld' houden. De spelers willen meer dan de clubeigenaren wensen te betalen, daar komt het op neer.

Afgelopen woensdag spraken vele mensen op de Canadese en Amerikaanse televisie over deze opmerkelijke staking. Het is de grootste 'sportieve drooglegging' ooit in de sport. Ook honkballers, basketballers en American footballers staakten wel eens, maar korter. Nu ligt het hele seizoen eruit. Er wordt dus, hoe gek het ook klinkt, niet gespeeld om de beroemde Stanley Cup dit jaar. De eigenaren en de NHL wensen niet te betalen wat de spelers vragen en zij weten waarom ze dat doen: ze verliezen al jaren geld op het totaalplaatje en vinden het nu wel genoeg.

Stel je voor dat zoiets bij ons zou gebeuren? Ongekend, maar het gebeurde dus wel aan de overkant van de plas. In Canada is een heel sportvolk in een schoktoestand en bestormden boze fans de kantoren van de NHL-ploegen. Zij willen daar hun eigen sport zien, hun passie, hun nationale plakplaatje.

In de USA deed ESPN een aardig onderzoek. Aan 900 mensen werd gevraagd hoe hun gevoelens waren als er geen profhockey zou zijn gedurende een vol jaar.

Waar Canada huilt, was de uitkomst van de poll in de VS dodelijk voor de sport. 61% van de ondervraagden zei dat het hen niets kon schelen of er gespeeld zou worden. IJshockey in NHL-vorm kon geen handen op elkaar krijgen in een land dat 25 heuse NHL-ploegen binnen de landgrenzen telt. Jammer voor de fans in Dallas, Boston, Denver en San Jose, maar het echte middelpunt van alles blijft toch Canada. Daar bestaan nog 5 NHL-organisaties. Het grote geld ligt (lag?) in de USA, maar ineens niet meer zo hoog opgestapeld. Is dit een teken voor de rest van de georganiseerde sport?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden