NieuwsAfrika

Deze obligatie keert rente uit als het aantal neushoorns toeneemt

De in zijn voorbestaan bedreigde zwarte neushoorn in de Serengeti in Tanzania. 
 Beeld REUTERS/Tom Kirkwood
De in zijn voorbestaan bedreigde zwarte neushoorn in de Serengeti in Tanzania.Beeld REUTERS/Tom Kirkwood

Gaat het grootkapitaal investeren en geld verdienen aan natuurbehoud? Volgend jaar komt een obligatielening voor 50 miljoen dollar op de markt om de zwarte neushoorn te beschermen tegen uitsterven. Wereldwijd zijn er nog 5500 zwarte neushoorns in leven.

De obligatie investeert in maatregelen om stropen tegen te gaan en om leefomstandigheden te verbeteren, zodat de populatie neushoorns weer stijgt. De vijfjarige termijnlening is aan strenge voorwaarden verbonden. Als de populatie neushoorns verder daalt, daalt de waarde van de obligatie, wordt minder rente betaald en verliest de belegger geld. Stijgt het aantal neushoorns, dan wordt meer rente uitgekeerd.

Rente

De rente wordt betaald door regeringen, natuurbeschermingsorganisaties en donateurs. Die verplichting wordt vastgelegd. Het voordeel voor hen is dat ze niet zelf hoeven te investeren in de bescherming van de neushoorn, maar alleen bij succes de rente moeten ophoesten, hetgeen financieel aantrekkelijk is.

Het geld wordt geïnvesteerd in vijf wildparken in Kenia en Zuid-Afrika waar zwarte neushoorns leven. De obligatielening wordt uitgegeven door de Zoological Society of Londen en Conservation Capital, een financieringsinstelling voor natuurbehoud.

Bedreigde diersoorten

De verwachtingen rondom deze bijzondere vorm van financiering zijn hoog. Het rendement bij een stijging van het aantal dieren is namelijk tweevoudig: een behoorlijke winstmarge én een bijdrage aan de natuur.

Als de obligatielening slaagt, zal deze ook worden ingezet voor andere bedreigde diersoorten. ­Giles Davies, de baas van Conservation Capital, schat in dat er een miljard dollar per dag nodig is om alle bedreigingen in de natuur te keren.

Lees ook:

Zonder hulp is de Afrikaanse neushoorn snel uitgestorven.

Er zijn vorig jaar minder witte en zwarte neushoorns gestroopt in Zuid Afrika. Zonder menselijke bescherming tegen stropers sterven ze toch in twee decennia uit.

Met Amsterdamse drones waken over Afrikaanse neushoorns.

De Nederlandse start-up Avy bouwt drones om in Afrika vanuit de lucht over olifanten, neushoorns en andere bedreigde diersoorten te waken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden