Januari
2 januari
Paulien van Deutekom (37)
Schaatsster die in 2008 wereldkampioen allround werd. Werkte als schaatsanalist voor de NOS-televisie. Ze had niet het grootste talent, niet de mooiste stijl van schaatsen. Maar hard werken kon ze. Lees hier de necrologie over Van Deutekom.
22 januari
Elma Verhey (67)
Als redacteur maakte ze jarenlang furore bij Vrij Nederland. Vooral haar grote reportages oogsten lof.
22 januari
Koos Andriessen (90)
Oud-minister van economische zaken. De bedachtzame CHU-politicus speelde in de jaren zestig een belangrijke rol in de uitbreiding van het aardgasnet.
23 januari
Dick Dolman (83)
Parlementsvoorzitter van de Tweede Kamer in de jaren tachtig. Had humor en kon genieten van een inhoudelijk en stevig debat, maar hield wel zijn oog op de klok gericht. Lees hier de necrologie van Dolman.
25 januari
Eli Asser (96)
Journalist en schrijver van de televisieseries ‘‘t Schaep met de 5 Pooten’ en ‘Citroentje met suiker’. Lees hier de necrologie van Asser.
26 januari
Michel Legrand (86)
Franse componist, dirigent, pianist en drievoudig Oscar-winnaar voor filmmuziek. Huiscomponist van de nouvelle vague.
Februari
5 februari
John Halvemaan (69)
Eigengereide chefkok met meerdere Michelinsterren. Vertaalde de nouvelle cuisine naar iets Nederlands.
14 februari
Friso Kramer (96)
Industrieel ontwerper, werd bekend met zijn simpele Revolt-stoel die een icoon werd genoemd in de Nederlandse naoorlogse vormgeving. Lees hier de necrologie van Kramer.
19 februari
Karl Lagerfeld (85)
Onvermoeibare Duitse modeontwerper, kunstenaar en fotograaf, die zelden zelf de schaar hanteerde. Stond graag in de schijnwerpers, omringd door zijn modellen. Lees hier de necrologie van Lagerfeld.
Maart
4 maart
Luke Perry (52)
Amerikaanse acteur, bekend als de rebelse Dylan McKay in de jeugdserie ‘Beverly Hills 90210’. Zijn carrière zat de laatste jaren juist weer in de lift, bijvoorbeeld als vader in tienerserie ‘Riverdale’. Lees hier over het leven van Perry.
10 maart
Hans Couzy (78)
Bevelhebber van de landmacht werd bekend na het Srebrenica-drama. Gaf gevraagd en ongevraagd zijn mening.
22 maart
Frans Andriessen (89)
Minister van financiën en een van de oprichters van het CDA. Strenge bewaker van de schatkist in de jaren zeventig en Europeaan in hart en nieren. Lees hier zijn necrologie.
27 maart
Hans Simons (71)
Staatssecretaris van welzijn, volksgezondheid en cultuur voor de PvdA. Kwam met een nieuw zorgverzekeringsstelsel: het plan-Simons. Was lang wethouder in Rotterdam.
April
11 april
Max van Weezel (67)
Geëngageerd politiek journalist en radiopresentator, die zijn werk niet als baan maar als leefwijze zag. Schuimde altijd de wandelgangen van het Binnenhof af op zoek naar nieuws. Lees hier de necrologie van Van Weezel.
17 april
Pieter Verhoeff (81)
Sociaal bewogen filmregisseur die hield van historisch drama. Maakte onder andere ‘Van geluk gesproken’, ‘Nynke’ en ‘De brief voor de koning’. Stond ook aan de wieg van ‘Jiskefet’.
23 april
Johan Witteveen (97)
Nederlands econoom die tweemaal minister van financiën werd in de zestiger jaren. Hij voerde de btw-regeling in. Was daarna de hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds in Washington.
Mei
13 mei
Doris Day (97)
Amerikaanse zangeres en actrice die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot wereldster. Ook wel ‘The girl next door’ genoemd. Later actief als dierenactiviste. Lees hier de necrologie van Day.
15 mei
Peer Mascini (78)
Film en toneelacteur. Won in 1996 een Gouden Kalf voor zijn rol in ‘Blind Date’, maar werd bekend door de reclameslogan ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje!’
20 mei
Niki Lauda (70)
Autocoureur uit Oostenrijk, veroverde drie keer de wereldtitel in de Formule 1. Na een ongeluk op de Nürburgring in 1976, waarbij hij bijna levend verbrandde, keerde hij kort terug. Lees hier over de race die Lauda bijna fataal werd.
30 mei
Martine Bijl (71)
Veelzijdige zangeres, actrice, cabaretier, schrijfster en presentator. Werd bekend door ‘Wie van de drie?’ en maakte talloze soloprogramma’s. Schreef ‘Rinkeldekink’ over haar hersenbloeding. Lees hier haar necrologie.
Juni
2 juni
Barry Hughes (81)
Markante voetbaltrainer van Go Ahead Eagles, Sparta en FC Utrecht, bekend om zijn clowneske maar motiverende aanpak. Zong de carnavalskaraker ‘Ik wil op mijn kop een kamerbreed tapijt’.
2 juni
Walter Lübcke (65)
Duitse CDU-politicus die afgelopen zomer werd doodgeschoten voor zijn huis. Hij steunde openlijk het ruimhartige asielbeleid van bondskanselier Merkel en werd om die reden al langer bedreigd.
19 juni
Loek Kessels (87)
Beter bekend als ‘Lieve Mona’. In roddelblad Story adviseerde ze jarenlang lezers bij hun persoonlijke problemen. Verder schreef ze misdaadromans en kinderboeken. Lees hier meer over haar leven.
Juli
19 juli
Rutger Hauer (75)
Nederlands beroemdste ‘blond hair, blue eyes’-acteur brak door met zijn rollen in ‘Floris’ en ‘Turks Fruit’. In Amerika speelde hij vooral slechteriken in honderden B-films. Lees hier de necrologie van Hauer.
Augustus
5 augustus
Toni Morrison (88)
Monument van de Amerikaanse literatuur, die de stem van de Afro-Amerikanen poëtisch vertolkte. Kreeg in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur.
10 augustus
Jeffrey Epstein (66)
Amerikaanse vastgoedtycoon en miljardair. Werd aangeklaagd voor seksuele uitbuiting bij tientallen minderjarige meisjes.
16 augustus
Prinses Christina (72)
Dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, heette vroeger Marijke. Ze was eigenzinnig, muzikaal, had een eigen zangcarrière en leefde een teruggetrokken bestaan in New York. Lees hier de necrologie van Christina.
16 augustus
Peter Fonda (79)
Amerikaanse acteur die bekend werd met zijn rol van Wyatt in de cultfilm ‘Easy Rider’. Zoon van filmster Henry Fonda en broer van Jane. Lees hier de necrologie van Peter Fonda.
September
1 september
Jacob Gelt Dekker (71)
Ondernemer, schrijver en filantroop. Kocht op Curaçao de wijk Kura Hulanda en investeerde meer dan 60 miljoen euro om de buurt weer leefbaar te maken.
3 september
Peter Lindbergh (74)
Uitvinder van het begrip ‘supermodel’. Maakte met zijn naturel zwart-witfoto’s de modellen Naomi Campbell, Cindy Crawford en Linda Evangelista wereldberoemd.
6 september
Robert Mugabe (95)
Regeerde 37 jaar lang met harde hand over Zimbabwe. Bracht in het begin nog verbeteringen op het gebied van onderwijs en welvaart, maar ontpopte zich later als dictator.
11 september
Bacharuddin Jusuf Habibie (83)
Excentrieke vliegtuigingenieur die Indonesië hervormde als president. Was maar 1,5 jaar aan de macht, maar zette het land op z’n kop door persvrijheid in te voeren en politieke gevangenen vrij te laten. Lees hier de necrologie van Habibie.
13 september
György Konrád (86)
Behoorde internationaal tot de meest vertaalde Hongaarse schrijvers, terwijl zijn boeken ‘De Bezoeker’ en ‘Tuinfeest’ in eigen land alleen ondergronds te krijgen waren. Lees de necrologie van Konrád hier.
17 september
Daniël Wayenberg (89)
Veelzijdig pianist met absoluut gehoor. Componeerde ruim tachtig jaar symfonieën, kamermuziek en pianoconcerten. Speelde met alle beroemde dirigenten van zijn tijd. Lees de necrologie van Wayenberg hier.
18 september
Fernando Ricksen (43)
Voetballer voor onder meer het Nederlands elftal met turbulente loopbaan. Leed sinds 2013 aan de spierziekte ALS, waarover hij schreef in zijn biografie ‘Vechtlust’.
18 september
Derk Wiersum (44)
Advocaat die de kroongetuige in de zaak tegen drugscrimineel Ridouan T. bijstond. Werd voor zijn huis geliquideerd, door Elsevier tot ‘Nederlander van het Jaar’ benoemd.
19 september
Wim Crouwel (90)
Visionair denker en eminente autoriteit op het gebied van de grafische vormgeving. Zijn strakke vormgeving leverde hem roem op, maar ook hoon. Lees hier de necrologie van Crouwel.
26 september
Jacques Chirac (86)
De 22ste Franse president die de bijnaam ‘Le Bulldozer’ kreeg. Zat graag als een spin in het web van de macht, maar van grote beleidsdaden tijdens zijn imposante politieke carrière kwam het niet. Lees hier verder.
Oktober
6 oktober
Ginger Baker (80)
Begaafde, innovatieve jazz- en rockdrummer die samen met gitarist Eric Clapton en bassist Jack Bruce in 1966 de Britse band Cream vormde.
7 oktober
Ella Vogelaar (69)
Vakbondsvrouw, PvdA-minister en bestuurder. Was minister voor wonen, wijken en integratie in het vierde kabinet-Balkenende. Haar naam werd verbonden aan de achterstandswijken die zij onder haar hoede nam.
22 oktober
Til Gardeniers-Berendsen (94)
Sociaal bewogen politica met een fotografisch geheugen en een wiskundeknobbel. Ze was minister in drie kabinetten-Van Agt. Eerst voor de KVP, na de fusie voor het CDA.
29 oktober
Kees Driehuis (67)
Was 29 jaar lang presentator van televisiequiz ‘Per seconde wijzer’. Werkte als presentator, redacteur en eindredacteur bij de Vara. Werd wel de ‘vreedzame barricadejournalist’ genoemd. Lees hier de necrologie van Driehuis.
November
2 november
Jan Kuijk (88)
Voormalig adjunct-hoofdredacteur van Trouw van 1980 tot 1992. Gaf daarvoor leiding aan de verslaggeverij en was leermeester van veel journalisten, onder wie Cisca Dresselhuys. Onvermoeibaar en scherp van geest. Lees hier de necrologie van Kuijk.
2 november
Ruud Verdonck (73)
Journalist die lang het gezicht van Trouw bepaalde. Kwam in 1969 als kopijloper en werkte daarna als commentator, columnist en verslaggever. Stond bekend om zijn creatieve brein.
11 november
Paula Sleyp (88)
Vlaamse actrice die vooral bekend werd van haar rol als oma Paula in ‘Sesamstraat’. Ze was er trots op dat ze de beroemdste oma van Nederland was.
16 november
Raymond Poulidor (83)
Hoewel hij nooit de Tour de France won, was hij een van de populairste, zo niet de populairste wielrenner die Frankrijk ooit had. Lees hier de necrologie van Poulidor.
17 november
Terry O’Neill (81)
Topfotograaf die de ‘de man die overal binnenkomt’ werd genoemd. Legde alle iconen van onze tijd vast. Werd geroemd om zijn stijl van portretteren en backstagefotografie.
December
1 december
Mariss Jansons (76)
Integere Letse dirigent die het Concertgebouworkest een glorieuze periode bezorgde. Over muziek hoorde je volgens hem eigenlijk niet te praten. Lees hier de necrologie van Jansons.
9 december
Marie Fredriksson (61)
Vormde als zangeres samen met het Zweedse popicoon Per Gessle de band Roxette; op ABBA na de succesvolste Zweedse band aller tijden.
19 december
Jules Deelder (75)
Excentrieke schrijver, dichter, muzikant en performer. Nachtburgemeester van Rotterdam die bekendstond om zijn no-nonsense aanpak. Hij vond: ‘Leven zonder speed is het leven niet.’ Lees hier de necrologie van Deelder.
24 december
Fred Emmer (85)
Onkreukbare nieuwslezer, die zich nooit versprak. Was in zijn vak neutraal, maar als persoon kleurrijk. Schreef na zijn vertrek bij het ‘NOS Journaal’ erotische literatuur. Lees hier de necrologie van Emmer.