'Deze lichting kan nog meer'

Nederlanders doen het dit jaar opvallend goed in de Tour, wat is hun geheim?

EDO STURM

ATRECHT - Het is dringen bij de bus van Belkin, een etmaal na Lars Booms zege. De voorgaande dagen veroorzaakte Giant-Shimano een stormloopje voor aanvang van iedere etappe. Eindelijk wat stiller, verzucht een mecanicien bij Giant als hij de fietsen van de coureurs van de ploegwagens haalt. In het Noord-Franse Atrecht is de aandacht naar die andere Nederlandse ploeg verschoven.

Aan belangstelling zeker geen gebrek voor de twee Nederlands World Tourformaties deze eerste Tourweek. De internationale pers zoekt naar het keukengeheim van Giant-Shimano en zijn sprinter Marcel Kittel. Na de helletocht van woensdag was het gisteren Belkins beurt. Boom wekt bewondering voor zijn onverzettelijkheid op de loodzware kasseien.

Na zes etappes staat de teller op vier Nederlandse zeges. Drie daarvan hebben weliswaar een onmiskenbare Duitse signatuur (Kittel) maar toch ook een stevige Nederlandse teint (zijn sprinttrein). Aan Booms ritwinst van woensdag hoeft geen bijzin geplakt. De Brabander maakte een einde aan een negen jaar oude vloek. Het was sinds 2005 niet meer voorgekomen dat een Nederlander naar het Tourpodium werd geroepen als etappewinnaar.

De ogen van Rudi Kemna lichten op als hem gevraagd wordt naar een verklaring voor het vaderlandse wielersucces in deze Ronde van Frankrijk. "Het wielrennen is veranderd, medisch gezien. De huidige generatie krijgt veel meer kansen", meent de coach van Giant-Shimano. Kemna zwichtte tijdens zijn carrière voor doping, bekende hij niet zo heel lang geleden.

Jonge renners moeten niet in de verleiding komen dezelfde fout te maken, is de filosofie van de ploeg. Dat betekent een geleidelijke groei in plaats van eentje uit een spuit, legt ploegleider Marc Reef uit. "De renners maken ieder jaar een stapje. Wij zijn als ploeg nu op het niveau dat wij voorin kunnen meedoen." Reef wijst op Belkin. Ook Booms etappezege in de regen en wind woensdag komt niet uit de lucht vallen, verzekert hij. "De ploeg plukt de vruchten van het opleidingsbeleid van Rabo. Kijk naar Bauke Mollema en Robert Gesink. Beiden zijn nu op hun top."

Tom-Jelte Slagters carrière moet eigenlijk nog goed en wel beginnen. Leeftijd zegt echter niet alles, bewijst de snelle man van het Amerikaanse Garmin-Sharp. Slagter (25) nam in het voorjaar twee ritzeges in Parijs-Nice mee naar huis. De Tour is ervaring opdoen. Hij kijkt niet op van het Nederlandse feestje in de Ronde. "Er gaat aan dit triomf een heel lang traject vooraf."

"Het is redelijk uniek wat er momenteel gebeurt", meent Nico Verhoeven over de Hollandse wederopstanding. Van een afstand ziet de ploegleider van Belkin hoe de pers zich op zijn renners stort, een uur voor aanvang. "Het wielrennen zit al een aantal jaren in de lift. Alleen moet het muntje een keer goed vallen." Mijmerend zegt Verhoeven: "Deze lichting kan voor nog veel meer moois zorgen."

Het bewijs ligt op de streep, merkt Kemna op. "Wij zijn op de goede weg. Ik kan alleen maar voor ons spreken maar succes boek je niet zonder filosofie." De sprint wordt bij Giant als wetenschap bestudeert. Materiaal, voeding, training: niets wordt aan toevalligheden overgelaten.

Daarin verschilt de ploeg weinig van Belkin, aldus Verhoeven die op de Tourpresentatie vorige herfst meteen Boom belde. "Ik zei Lars dat die vijfde rit met kasseienstroken hem op het lijf is geschreven. Daarna hebben wij het parcours meerdere keren verkend, zowel in het voorjaar en vlak voor de Tourstart. Ook met Bauke en met Robert. Wij reden woensdag op speciale banden en andere fietsen. Niets mocht aan het toeval worden overgelaten."

Verhoeven hoopt op een 'sneeuwbaleffect'. Met deze generatie moet het lukken, is de oud-renner van oordeel. "Eigenlijk is de Tour al lang en breed geslaagd natuurlijk. En toch, wie weet waar dit eindigt. Er zijn nog twee weken te gaan. Wij kunnen veel relaxter koersen nu, wat in de praktijk meestal wil betekenen dat je winstkansen stijgen."

undefined

Greipel sprint naar zege

"Improviseren kun je niet leren. Improviseren is ervaring." Ploegleider Marc Reef van Giant-Shimano stak 's ochtend voor de zesde etappe nog een betoog af over de flexibiliteit van Giants sprinttrein. Kittels derde winst dinsdag, weet Reef aan het improvisatievermogen van zijn renners.

Zuur waren de druiven een paar uur later, gisteren. Kittel was in geen velden of wegen te zien in Reims waar werd gesprint voor de zege. Daarmee was voor André Greipel meteen de grootste hindernis genomen. De Duitser won de onthoofde spurt. Foutje, gaf Kittels ploeggenoot Roy Curvers toe. De ploeg brak in stukken vlak voor Reims toen de wind door het peloton joeg, zei Curvers mismoedig. Met Kittel als grootste slachtoffer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden