Deze krant profileert zich het liefst met de meest radicale stem

NUWEIRA YOUSKINE

Geld voor een Trouw-abonnement had ik als student niet. Alleen op zaterdag mocht ik de dikke weekendkrant kopen van mezelf. Dan vleide ik me ergens neer, een enorme kop koffie bij de hand, en spelde de krant woord voor woord. Alles wat met religie en in het bijzonder de islam te maken had, verslond ik met nog grotere aandacht. Vaak las ik dingen die niet strookten met mijn beleving of wat ik op colleges hoorde. Toch bleef de krant altijd mijn vertrouwen genieten als een medium dat de mensheid vrij evenwichtig over het religie-wel-en-wee informeerde.

Nu, vele jaren later, smaakte mijn kopje koffie bij de weekendbijlage niet meer zo. De bijlage Letter & Geest kondigde namelijk in grote letters aan dat meisjes besnijden wel degelijk islamitisch is. Eindelijk zou het taboe door een shariaspecialist doorbroken worden.

Ik ging even mediteren en wachtte af.

Binnen een dag verschenen her en der goed onderbouwde stukken over de onhoudbaarheid van de stelling dat meisjesbesnijdenis als islamitisch te kwalificeren viel. En jawel, ook in Trouw zelf verscheen een tegenwerping. Vijf dagen later, op een beduidend minder prominente plek en met beduidend minder woorden.

Hier was een fascinerende vorm van islamisering in de krant geslopen. Het gekissebis over de vraag of meisjesbesnijdenis islamitisch is, doet exact denken aan hoe de debatten over willekeurig welk onderwerp in islamitische landen zelf gaan. Want wat is 'islamitisch'? Die beroemde vijf zuilen staan wel zo'n beetje vast. Maar die vangen 'de islam' wel in héél grote lijnen. De echte levensvragen zijn vaak wat trivialer. Er staat niets bij de vijf zuilen over hoofddoekjes, handen schudden of, indeed, vrouwenbesnijdenis. Het is de vloek en de zegen tegelijk van wat 'de islam' heet: er is geen algemeen geaccepteerde islamautoriteit in deze wereld.

Dus moeten we het doen met de meningen van velerlei islamitische autoriteiten. Zoveel geleerden, zoveel visies. Bekrompen of politiek gemotiveerde meningen staan lijnrecht tegenover ruimdenkende, integere meningen. Allemaal beroepen ze zich op 'de islam'. Allemaal komen ze met evenveel bewijzen voor het eigen gelijk. Standaard-procedé: degene met de meest radicale en inhumane adviezen genereert immer meer aandacht dan degene die de nuance en menselijkheid predikt.

Nu was het best interessant om deze welles-nietes-strijd over wat islamitisch is in Trouw weerspiegeld te zien. Iedereen kan vanuit zijn eigen expertise met vragen en antwoorden over de islam komen. Alleen: vijf pagina's in de weekendbijlage van een obscure arabist die claimt dat meisjesbesnijdenis islamitisch is, tegenover een kort stukje achterin de weekkrant van een hoogleraar die de nuance zoekt - dat is bepaald onevenwichtig. Daarmee laat de krant zien zich het liefst te profileren met de mening van de meest radicale en inhumane stem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden