'Deze koning is een terrorist'

Verzet is er zeker tegen de Nepalese koning Gyanendra. Maar een grote demonstratie in Kathmandu werd gisteren in de kiem gesmoord.

Student Sandesh Panera klemt een baksteen in zijn ene hand en een mobieltje in de andere. “Weg met de koning. Moordenaar, verlaat het land“, schreeuwt hij naar een groep ME-ers achter plastic schilden. Achter hen zijn de muren van het koninklijke paleis duidelijk zichtbaar.

De twee groepen naderen elkaar langzaam op het met stenen en smeulende autobanden bedekte asfalt. Sandesh had eigenlijk examen moeten doen maar is dezer dagen op straat te vinden. Zijn motto: “Deze koning is een terrorist. We rusten niet tot ons land een republiek is.“

Sociaal werker Kumar Dahal heeft zich goed voorbereid. Bepakt met flessen water, snacks, een zak half rotte tomaten en twee telefoons meldt hij zich in alle vroegte bij de demonstranten. “Zolang deze koning aan de macht is kunnen wij niets bereiken. Daarom neem ik vrij en ga de straat op.“ Bang voor kogels is hij niet. “Als ik moet sterven voor de revolutie, het zij zo.“

In Nepal heeft het sinds vijf maanden nauwelijks geregend. In de hoofdstad Kathmandu zijn de waterbronnen opgedroogd; er wordt zo weinig elektriciteit geproduceerd dat iedere dag gedurende negen uur het licht uitgaat. Toch heeft de alliantie van zeven politieke partijen, gesteund door de maoïstenrebellen, deze periode uitgezocht voor andolan -revolutie- tegen het regime van koning Gyanendra. Hij stuurde vorig jaar de regering naar huis en trok alle macht naar zich toe.

Maar Gyanendra's bewind is goed op de demonstraties voorbereid. Vrijwel alle leiders zijn de afgelopen dagen gearresteerd, er is een avondklok ingesteld en bussen met demonstranten kunnen de hoofdstad niet bereiken.

's Morgens vroeg verzamelen honderden demonstranten zich niettemin in het hart van Kathmandu. Twee uur later bevinden de meesten zich in politiekantoren of legerbarakken. De straten van Kathmandu, die zestien jaar geleden kookten van een woedende menigte, zijn vandaag uitgestorven, op groepen zwaar uitgeruste soldaten en spelende kinderen na.

Dokter Mathura Shrestha, die zestien jaar geleden ook al de straat opging om de vorige koning weg te krijgen en nu in de cel zit (zie box), brengt de dag door met lezen en push-ups. De 'onafhankelijk marxistisch denker' maakt zich in zijn cel nuttig door te kijken welke stappen nodig zijn om in Nepal loktantra, totale democratie, in te voeren.

Shrestha meent dat het mogelijk is voor de politieke partijen om samen met de maoïsten het land te hervormen. “Ik heb met verschillende rebellenleiders gesproken en weet dat er zaken met ze kan worden gedaan. Ze zijn anders dan Mao's communisten en het Lichtend Pad; ze willen echte soevereiniteit voor het volk.“

De politieke alliantie en de maoïsten spraken in november af gezamenlijk een einde aan het regime van Gyanendra te maken en een nieuwe vorm van bestuur te introduceren. Shrestha zoekt naar de 'politieke brug' die de partijen en maoïsten bijeen brengt.

Als zich 'smiddags donkere wolken boven Kathmandu samenpakken en het toch nog even regent, is duidelijk dat de revolutie van 2006 een lange weg heeft te gaan. Kumar Dahal's vuurdoop als demonstrant blijkt een korte: 's ochtends om tien uur bevindt hij zich al in een politiecel. Met een van zijn telefoons belt hij, triomfantelijk. “Mijn water is op en we krijgen niets te eten, maar het is een goede ervaring. We brengen de democratie terug naar Nepal. Lang leve de revolutie!“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden