’Deze kinderen zijn beter af in een gezin’

Harco de Bruin:'We zitten niet te wachten op iemand die het alleen interessant vindt om bestuurslid te zijn. De sollicitanten moeten kennis van zaken hebben en kritisch kunnen meedenken.' (FOTO BRAM PETRAEUS) Beeld
Harco de Bruin:'We zitten niet te wachten op iemand die het alleen interessant vindt om bestuurslid te zijn. De sollicitanten moeten kennis van zaken hebben en kritisch kunnen meedenken.' (FOTO BRAM PETRAEUS)

De Rudolphstichting heeft twee vacatures voor bestuursleden. Bestuurssecretaris en vicevoorzitter Harco de Bruin legt uit.

Waarom kan Nederland niet zonder de Rudolphstichting?

„Bij onze stichting zijn 850 kerken aangesloten en met hun subsidies kunnen we prachtige jeugdprojecten opzetten. Onze thuisbasis is De Glind, een gehucht vlakbij Barneveld. Hier vangen we in gezinshuizen kinderen op die door problemen niet meer thuis kunnen wonen. Bureau Jeugdzorg verwijst ze door en wij bieden een landelijke en stabiele omgeving in De Glind. Zorgaanbieders verlenen de jeugdzorg. We vinden dat deze kinderen beter af zijn in een plaatsvervangend gezin dan in een instelling waar de betrokkenheid kleiner is. Daarnaast hebben we in het dorp een jeugdhospice en een dorpshuis waar jongeren een leer-werktraject in de horeca kunnen volgen.”

U hebt twee vacatures voor bestuursleden met een fondswerving- en een zorgachtergrond. Waar gaat u bij de sollicitanten vooral op letten?

„We zitten niet te wachten op iemand die het alleen interessant vindt om bestuurslid te zijn. De sollicitanten moeten kennis van zaken hebben en kritisch kunnen meedenken.”

Welke brieven legt u direct opzij?

„Wanneer blijkt dat de sollicitant zichzelf door zijn kunde of ervaring belangrijker vindt dan anderen. Besturen is bij ons echt teamwork.”

Hoeveel collega’s krijgen de nieuwe bestuursleden en hoe gaan zij met elkaar om?

„Met de twee nieuwe leden hebben we een bestuur van negen mensen. We zien elkaar soms een paar maanden niet, maar iedereen is belangstellend en prettig in de omgang. We waarderen elkaar. Ik bereid zelf de algemene vergaderingen voor met de directeur.”

Op hoeveel sollicitanten rekent u?

„Ik verwacht vijftig tot honderd brieven.”

Welke karaktereigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Je hebt een probleem als je te veel van jezelf uitgaat. Natuurlijk mag je kritisch zijn, graag zelfs. We hadden een hoogleraar in het bestuur die alle stukken heel nauwkeurig las en veel vragen stelde. Maar dat ging op een aangename manier, prettig kritisch.”

En welke eigenschap is onontbeerlijk voor deze functies?

„Sociale vaardigheid. Je krijgt met verschillende belanghebbenden te maken. De stichting ontwikkelt het dorp en als we ergens gaan bouwen, willen de agrariërs het naadje van de kous weten. Soms wordt er geprotesteerd. Als je net begonnen bent, kan dat lastig zijn.”

Werken de ideale kandidaten over tien jaar nog bij deze stichting?

„Ik denk het wel, want er is weinig verloop. Bestuursleden zeggen meestal op als ze verder weg gaan wonen. De leden kunnen drie maal vier jaar aanblijven en de kans op meer termijnen is dus groot.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden