'Deze kerk is helemaal niet grijs'

Parochianen woedend omdat bisschop pastoor en medewerkers van hun Antoniusparochie ontsloeg

BEST - Op de stoep van de Antoniuskerk in Best laat Alice Bogers (41) haar emoties de vrije loop. "Hoe is het mogelijk", roept ze uit terwijl de tranen haar in de ogen schieten. "Kindermisbruik wordt in deze kerk met de mantel der liefde bedekt, terwijl ze een goedlopende parochie zonder pardon sluiten." Haar buurvrouw Miranda Everaerd (42) legt een hand op Bogers' schouders. "Deze kerk is van de gemeenschap", vult ze aan. "Dat wordt ons nu zomaar ontnomen."

De Antoniusparochie in Best, een dorp in Noord-Brabant, is woest op het bisdom Den Bosch. Vorige week werden de pastoor, zijn twee pastorale medewerkers en de rest van het kerkbestuur op staande voet ontslagen. De bisschop, Antoon Hurkmans, hoopte met deze actie een einde te maken aan een voortwoekerend conflict rond een fusie. De bisschop wil de parochie in Best per september samenvoegen met enkele in de omgeving.

De gang van zaken is zeer tegen de zin van de kerkgangers. Ze leggen zich niet zomaar neer bij het ontslag van hun pastoor en zijn helpers, zo blijkt bij de zondagse viering. Niet alleen ervoor, ook ín de kerk is de sfeer opgewonden. De zaal is te klein om de honderden belangstellenden, onder wie veel gezinnen, een zitplaats te geven.

"Wij zijn een kerk die niet aan formele regels hecht", zegt ontslagen kerkbestuurder Peter Stijntjes terwijl hij nog wat bezoekers naar de koorbanken dirigeert. "Formeel mag het niet, maar hier mogen gescheiden echtparen, homoseksuelen en lesbiennes wel ter communie." Door de fusie, vreest hij, verdwijnt dat liberale karakter. "Je zult zien dat dan heel veel niet meer mag." Hij wijst op een spandoek dat de parochianen aan hun kerk hebben bevestigd. 'Dit is een open kerk. Hier is iedereen welkom', staat erop.

In de Antoniusparochie komt een aantal problemen samen waarmee de katholieke kerk al een tijdje worstelt. Zo voegt het bisdom parochies samen omdat de kerk vergrijst en krimpt. Het probleem is, zo zeggen de gelovigen in Best, dat het bisdom helemaal niet goed kijkt naar de plaatselijke situatie. Een vrouw: "Deze kerk ís helemaal niet grijs. We hebben driehonderd vrijwilligers." Een ander valt haar bij: "Eens per maand is er een gezinsviering in een bomvolle kerk."

Tot en met zaterdagavond laat zag het ernaar uit dat er zondag twee rivaliserende pastoors klaar zouden staan om de viering te leiden. Pastoor Richard Schreurs (76) stond erop om de laatste bijeenkomst in zijn eigen kerk te houden. Op het laatste moment besloot het bisdom het conflict niet te laten escaleren. Gewezen pastoor Schreurs kreeg zijn zin. Zijn opvolger mocht vanuit de kerkbanken toekijken.

Door alle heisa is een schisma onafwendbaar. Een groot deel van de parochie wil op eigen houtje verder, samen met pastoor Schreurs. Maar de oude pastoor geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen, zo blijkt aan het einde van de viering.

"Een pastoor ontslaan, dat kan zomaar niet", zegt hij opeens. Terwijl de zon zijn glimmende schedeldak in een felle gloed zet, leest hij voor uit een kerkelijk wetboek. Daarin staat dat de bisschop verplicht is ruggespraak te hebben met de pastoor die wordt geschorst. Dat is nooit gebeurd, aldus Schreurs. "Ik ben dus nog gewoon beschikbaar."

Applaus klinkt. Het geluid zwelt aan als Schreurs en zijn twee medewerkers hun ambtsgewaden uittrekken voor de ogen van de gelovigen. In zijn gewone overhemd schrijdt de pastoor fier het middenpad in. Zonder aarzelen stroomt vrijwel de voltallige geloofsgemeenschap achter hem aan de buitenlucht in. "Volgende week zien we elkaar in een schoolkantine een paar straten verderop. Daar gaat de parochie verder", zegt een kerkganger. "Dan maar zonder bisschoppelijke goedkeuring."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden