EurocommissarissenBenoeming

Deze kandidaat-commissarissen kunnen het moeilijk gaan krijgen

De beoogde EU-commissarissen die de komende anderhalve week op gesprek gaan.  Beeld AFP
De beoogde EU-commissarissen die de komende anderhalve week op gesprek gaan.Beeld AFP

De komende anderhalve week worden de 26 kandidaat-eurocommissarissen gegrild in het Europees parlement. Zijn zij geschikt voor hun toekomstige werk? Liggen er geen lijken in hun kast? De geschiedenis wijst uit dat er altijd wel een paar kandidaten niet door de ballotage komen, en vervangen worden. Wie moeten zich dit keer zorgen maken?

Rovana Plumb (zitting: woensdag 2 oktober)

Rovana Plumb  Beeld REUTERS
Rovana PlumbBeeld REUTERS

Van alle beoogde eurocommissarissen lijkt de toekomst van de Roemeense Rovana Plumb het onzekerst. De kandidaat-commissaris voor transport heeft volgens de commissie juridische zaken nagelaten melding te maken van twee leningen, waardoor er mogelijk sprake zou zijn van belangenverstrengeling. In totaal gaat het om een bedrag van bijna een miljoen euro. Een eerste lening, van 800.000 euro, sloot Plumb naar eigen zeggen af voor de bouw van een huis voor haar familie in Roemenië.

De tweede lening, van circa 170.000 euro, ligt echter gevoeliger. Het bedrag werd vlak voor de Europese verkiezingen gedoneerd door een Roemeense ondernemer uit de toerismesector. Vragen over waar het geld voor bedoeld was, kon Plumb niet naar tevredenheid van de commissie beantwoorden. Die adviseert dan ook om de officiële hoorzitting van Plumb aanstaande woensdag te schrappen. Het is aan voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen of ze een vervanger gaat zoeken, of de commissie vraagt haar mening te herzien. Zelf beweert Plumb dat de donatie bestemd was voor haar sociaaldemocratische partij. Wat er daarna met het geld gebeurd is, is onduidelijk.

László Trócsányi (zitting: dinsdag 1 oktober)

Laszlo Trocsanyi Beeld EPA
Laszlo TrocsanyiBeeld EPA

Ook de Hongaarse László Trócsányi hangt de verdenking van belangenverstrengeling boven het hoofd en ook voor hem geldt dat de commissie juridische zaken hem liever kwijt dan rijk is en zijn hoorzitting wil schrappen. Twijfels over zijn goede bedoelingen ontstonden vanwege een advocatenkantoor dat hij oprichtte in Boedapest en dat jarenlang werk verrichtte voor de Hongaarse regering. De firma draagt nog altijd de naam van de oud-minister van justitie die lid is van de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Als minister was Trócsányi het brein achter controversiële wetsvoorstellen in Hongarije. Zo introduceerde hij wetgeving die NGO’s die asielzoekers juridische bijstand verlenen criminaliseert, en zag de Centrale Europese Universiteit zich door wetsaanpassingen in het hoger onderwijs gedwongen Boedapest te verruilen voor Wenen. Ook dit zal Trócsányi ongetwijfeld kritische vragen opleveren bij zijn hoorzitting morgen.

Onduidelijk is of Trócsányi nog steeds aan de advocatenpraktijk verbonden is. De Hongaar, die in de running is voor de portefeuille nabuurschap en uitbreiding, beweert zelf dat hij al jaren niet meer voor het kantoor werkt. Volgens de regering van premier Orbán is de twijfel over de kandidaat-commissaris politiek gemotiveerd vanwege de harde lijn die Boedapest volgt met betrekking tot het migratiedossier. Trócsányi zelf noemde de actie “een politieke besluit dat niet op feiten is gebaseerd.”

Janusz Wojciechowski (zitting: dinsdag 1 oktober)

Janusz Wojciechowski  Beeld AFP
Janusz WojciechowskiBeeld AFP

De Poolse Janusz Wojciechowski krijgt het eveneens steeds heter onder de voeten. De beoogde landbouwcommissaris ligt sinds begin deze maand onder het vergrootglas van de OLAF, het Europees antifraudebureau. Onderwerp van het onderzoek zijn de reisdeclaraties van Wojciechowski tussen 2004 en 2014, toen hij lid was van het Europees parlement.

Tegenover het Duitse tijdschrift Der Spiegel verklaarde Wojciechowski dat hij op eigen initiatief al 11.250 euro heeft terugbetaald. Reden hiervoor waren ‘niet voldoende gedocumenteerde reiskosten’. Volgens ingewijden in het Europees parlement betreft het OLAF-onderzoek ook andere transacties en zou het in totaal gaan om een bedrag van ‘vijf cijfers’.

Wojciechowski zelf meent dat er geen vuiltje aan de lucht is. “Al mijn declaraties voor het Europees Parlement zijn onderzocht”, verklaarde hij. De Pool heeft OLAF daarom gevraagd de documenten openbaar te maken. Vanwege de strenge regels rondom vertrouwelijkheid weigert het antifraudebureau dit tot nog toe echter te doen.

Didier Reynders (zitting: 2 oktober)

Didier Reynders Beeld EPA
Didier ReyndersBeeld EPA

Didier Reynders (61) is een ervaren en handig politicus, die in België belangrijke functies heeft vervuld zonder in de problemen te komen. Zo was de huidige minister van buitenlandse zaken eerder, tijdens de eurocrisis, een gewaardeerde minister van financiën. De Franstalige liberaal spreekt goed Nederlands, zij het met een stevig accent.

Deze week zal hij in het Europees parlement zonder twijfel bevraagd worden over een recente beschuldiging aan zijn adres: Reynders zou corrupt zijn. Een voormalig geheim agent van de Belgische Staatsveiligheid stapte in april naar de federale gerechtelijke politie met een reeks aantijgingen. Reynders zou smeergeld hebben opgestreken bij overheidsprojecten, zoals de bouw van een nieuwe Belgische ambassade in de voormalige kolonie Congo.

Het parket van Brussel heeft een eerste onderzoek ingesteld, om na te gaan of justitie er echt werk van moet maken. Een woordvoerder van Reynders suggereert in de Vlaamse krant De Tijd dat een ‘kwaadaardige man’, die de minister al eerder beschuldigde, ook achter deze aanklacht zit. De eerdere aantijgingen hebben geen gevolgen gehad voor Reynders.

Lees ook:

Een Europese Commissie die voor de helft uit vrouwen bestaat? Het scheelt weinig

Met de komst van het Franse zwaargewicht Sylvie Goulard komt het doel van aankomend voorzitter Ursula von der Leyen tot veler verrassing in zicht.

Zonder Duitsland is Nederland nergens, maar de macht van Duitsland is tanende

De schimmige selectieprocedure rond de nieuwe IMF-directeur is een nieuw bewijs voor de tanende macht en invloed van Duitsland in Europa. Nederland wordt daar onwillekeurig in meegesleurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden