’Deze jongens hebben niets met het geloof’

Twee maanden lang ging verslaggever Rob Pietersen op pad met hulpverleenster Fatimazohra Hadjar. Met haar onderzocht hij de achtergronden van probleemgezinnen in Amsterdam Slotervaart. Vandaag (slot): Hoe islamitisch zijn ’straatterroristen’?

Rob Pietersen

Als de PVV een feestje viert na de presentatie van cijfers van Motivaction, waaruit blijkt dat een kwart van de moslims Nederland wil verlaten, steken de Marokkaans-Nederlandse jongeren op het August Allebéplein nog een blowtje op. Zo komt er rook uit hun mond en stoom uit hun oren.

Wilders zegt: „Hoe minder islam in Nederland, hoe beter”. „De PVV is heel blij dat veel moslims uit Nederland willen vertrekken”, zegt partijgenoot Fritsma. „Zie je wel”, roepen de jongens van de criminele Mondriaangroep die hier rondhangt, boos.

Dit zijn de jongens aan wie Nederland een hekel heeft. Die kut-Marokkaantjes zijn genoemd, die van Wilders een knieschot moeten krijgen als ze een misstap maken, een enkeltje naar Marokko, ook al zijn ze hier getogen én geboren. „Zie je wel. Ze moeten ons niet. Ze mogen de islam niet.”

Volgens jongerenimam Yassin Elforkani (26), woonachtig en werkzaam in Slotervaart, maken de ’Mondriaan-moslims’ en PVV-stemmers dezelfde denkfout. „Als iemand een tasje steelt, heeft dat niets met de islam te maken. Maar andersom: als iemand alle Marokkaanse tasjesdieven het land uit wil zetten, dan betekent dat niet dat daarmee alle moslims worden gediscrimineerd. Beide verkeerde redenaties komen voort uit emotie”, aldus de imam die in de El Ouma-moskee preekt. En soms in de Poldermoskee, maar dat lijkt toch vooral een moskee voor goed opgeleide, goed opgevoede jongeren.

Deze jongens verpesten heel veel voor alle allochtonen. Deze jongens maken heel veel autochtonen bang en/of boos. Noem ze gerust ettertjes, zegt Elforkani. „Maar geen moslims: hun criminele gedrag, het gebrek aan respect: ze gedragen zich alles behalve als moslims.”

„Niet alleen moslims begaan wel eens een jeugdzonde”, weet Tarik (21 jaar), die zegt wel eens te bidden, af en toe naar de moskee gaat, en zich thuis aan de normen en waarden van zijn ouders houdt. Maar ook een strafblad heeft: „Niet alle moslims zijn vroom. Ik hoorde dat Wilders uit het katholieke Limburg komt. Nou dan kun je dus ook niet beweren dat elke katholiek goed voor zijn medemens is.”

Mourad (19) was tijdens de ramadan betrokken bij een vechtpartij in een internetwinkel. „Een man trok een jongen aan zijn oren achter de computer vandaan omdat-ie iets te lang was blijven zitten. Ik dacht: dat kan toch niet tijdens de ramadan? Toen heb ik me er mee bemoeid”, aldus Mourad, die deel uitmaakt van de Mondriaangroep. Er is weinig vrooms aan zijn strafblad, ziet de rechter die hem niet echt als geboren vredesstichter ziet. En hem een taakstraf van 180 uur oplegt.

Elforkani ziet de probleemjongeren heel soms in de moskee. Buiten bij het gebed, of ergens achter de achterste rij. Ze zijn nieuwsgierig, komen luisteren, maar bidden niet mee. „De moskee is niet laagdrempelig genoeg. De jongen die gisteren heeft geblowd en gedronken, komt vandaag echt niet bidden. Dan ziet hij op de eerste rij zijn vader en diens vrienden die zich voor hem schamen. Dan ziet hij de imam, die zich met de vaders mee-schaamt. Eigenlijk zouden we in de moskee die jongens moeten helpen het rechte pad te vinden, een goede, een echte moslim te worden.”

„Deze jongens hebben niets met het geloof”, zegt Naziha Aloued, moeder van ontspoorde zonen. „Het is juist een deel van het probleem dat ze zich nergens thuis voelen. Voor de Nederlandse maatschappij zijn ze Marokkaanse straatterroristen, maar ze passen niet in de Marokkaanse cultuur. Voor de buitenwereld zijn ze kut-moslims, maar ze voelen zich helemaal niet thuis in de moskee.”

De namen van Tarik en Mourad zijn gefingeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden