Minaret

Deze Iraniër werd vrijgesproken, maar toen begon het proces gewoon opnieuw

Iraans grootayatollah, Ali Khamenei Beeld epa
Iraans grootayatollah, Ali KhameneiBeeld epa

De islam kent 99 namen voor God, waarvan 'de barmhartige' de bekendste is. 'Moordenaar' ontbreekt op de lijst. Moordenaars zijn er wel relatief veel onder personen die pronken met hun oneindige vroomheid. Zoals de 'geestelijke gids' van Iran, Ali Khamenei.

Zondag maakte de advocaat van de 61-jarige Iraanse therapeut en mysticus Mohammad Ali Taheri bekend dat zijn cliënt ter dood was veroordeeld. Niet voor het eerst, ook in 2015 kreeg hij al de strop. Maar toen eindigde zijn beroep met vrijspraak. Geen probleem voor de rechters en aanklagers van het revolutionaire strafhof: ze regelden gewoon een nieuwe berechting, en wel voor dezelfde feiten. Onder het motto: de aanhouder wint.

Het is het gedrag van een verliezende schaker die het bord omgooit. De Romeinen wisten al dat je iemand na een definitieve vrijspraak niet nog eens mag berechten voor dezelfde 'vergrijpen'. De beschuldiging luidde dat Taheri als alternatieve therapeut onbevoegd de geneeskunst had uitgeoefend. Ook zou hij 'een cultus' hebben gesticht.

Nieuw element

Een nieuw element bij zijn tweede berechting was dat hij in de jaren zeventig lid zou zijn geweest van een extreem-linkse organisatie. Dat was dus vóór de revolutie tegen de sjah van 1979 die de ayatollah Khomeini aan de macht bracht. Van die linkse organisatie was toen al weinig meer over, want die had de geheime politie van de sjah eerder al goeddeels uitgeroeid.

Aanvankelijk had Taheri juist bewonderaars binnen de Iraanse elite. Met toestemming van het ministerie van cultuur mocht hij boeken publiceren. Hij hield lezingen in de Universiteit van Teheran, waarin hij een brug leek te slaan tussen islamitische mystiek en New Age. Genezing van allerlei akelige kwalen was volgens hem mogelijk zonder medicijnen, als de patiënt contact kreeg met 'goddelijke krachten'. Hij bracht ook twee eigen medicijnen op de markt. Zijn aanhangers verenigde hij in een organisatie die de 'Spirituele Kring' heette.

Gevaarlijke concurrent

Geen logische kandidaat misschien voor een erelidmaatschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Maar waarom die verbetenheid om zo'n zweeffiguur aan de galg te krijgen en zijn aanhangers in het cachot? En waarom de ommezwaai van de autoriteiten? Het succes van Taheri werd zijn ondergang, denkt zijn advocaat. De geestelijkheid begon in hem een gevaarlijke concurrent te zien. Had hij het in zich om uit te groeien tot een Iraanse Fethullah Gülen, Turkije's obsessie? Zo'n acht jaar geleden viel hij in ongenade.

Groot-ayatollahs noemden hem een afvallige. Iran leefde in de blijde verwachting van een spoedig einde van de wereld. Dat zou beginnen met de wederkomst van de 'verborgen imam', na ruim elf eeuwen van vermissing. Hij zou omhoogklimmen uit een opgedroogde waterbron in de heilige stad Qom. Samen met Jezus zal deze Messiasfiguur, zo wil een oude overlevering, de antichrist verslaan.

In die periode van gespannen hoop kregen de mystieke soefi's het zwaar, en ook andere mystici, zoals Taheri. Khamenei waarschuwde tegen 'valse mystiek'. In 2011 kreeg Taheri vijf jaar cel wegens godslastering en 74 zweepslagen wegens het omklemmen van de polsen van een vrouwelijke patiënt in een therapeutische sessie. Na het uitzitten van zijn straf kwam hij niet vrij.

Tegen het valse spel van het Openbaar Ministerie en de revolutionaire rechters gaat hij net als in 2015 in beroep. Ook Khamenei staat binnenkort voor een rechter, want zo jong is hij niet meer. Hij heeft veel uit te leggen aan Petrus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden