'Deze groente wil je niet op je bord'

Noodweer | Reportage | De spinazie en bieten van groenteteler Adrie van de Einden hebben de enorme hagelstenen en regenbuien niet overleefd. 'Ik ga mijn schade verhalen.'

JOOST MOREL

"We kunnen zo over deze spinazie heen lopen. Die is toch niets meer waard. Wat moet je hier nog mee?", vraagt Adrie van de Einden uit Lierop zich af, terwijl hij de met water verzadigde bedden en trekkersporen van een van zijn akkers doorkruist. "Geen enkel rode bietenblad ziet er nog gezond uit", zegt de 54-jarige groenteteler over de beschadigde plantjes. "Dat wil je toch niet op je bord hebben liggen? En kijk de wortels van de rucola, die breken zo af. Allemaal kapot."

De lichte zandgrond van Zuidoost-Brabant is vettig als zeeklei. "Mijn grootste probleem is de regen, die op 1 juni begon. De grond is helemaal dichtgeslagen en alle lucht is eruit, doordat het water slecht wordt afgevoerd. De waterstand is hoger dan ooit. Zaden en voeding zijn weggespoeld. Zo is het op bijna al mijn percelen." Van de Einden - rood-wit gestreept overhemd, spijkerbroek, daaronder bruinleren laarzen - klinkt verslagen maar ook strijdbaar. "Ik ga mijn schade verhalen."

De schade die het noodweer in de regio rond Someren aanrichtte, bedraagt voor Van de Einden zeker 1,5 miljoen euro. "Alleen teeltschade. Onverzekerd." Hij heeft een bedrijf met ruim 170 hectare grond, waar hij duurzaam groenten teelt. Ondanks de mislukte oogst blijft de vierde generatie groenteteler zijn afnemers (onder meer groothandel Sligro en duurzame supermarktketen Marqt) leveren. De gewassen koopt hij tijdelijk in bij bevriende collega's in Italië, Frankrijk en Zweden.

De hele maand juni was extreem nat. Er viel bijna 250 millimeter regen, waar er normaal 80 millimeter valt. Maar voor veel boeren kwam de genadeklap vorige week donderdag. De lijn Helmond-Venlo-Venray kreeg een hels noodweer te verwerken, met enorme hagelstenen. Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) schat dat de schade in Someren alleen al oploopt tot een half miljard euro, waarvan 100 miljoen euro aan kassen.

Er is crisisoverleg geweest met andere boerenbonden, het ministerie van economische zaken en verzekeraars. En vandaag komt staatssecretaris Martijn van Dam zelf naar het getroffen gebied. LTO-voorzitter Albert Jan Maat pleit bij het kabinet voor het uitroepen van een nationale ramp, zodat de Wet tegemoetkoming schades in werking kan treden en telers en tuinders aanspraak kunnen maken op een noodfonds.

undefined

Butsen in auto's

"Waterschade is moeilijk te verzekeren, en normaal gesproken is dit supergrond", zegt Van de Einden rijdend door de gemeente Someren, waar Lierop onderdeel van is. "Veel akkerbouwers gaan zonder hulp uit Den Haag failliet en dan is hun hele pensioen weg." Het dorp is vergeven van kassen en stallen, sommige bekleed met asbest, waarvan geen dakdeel meer heel is. Dakpannen en ramen van huizen liggen aan gruzelementen en auto's tellen honderden butsen.

Van de Einden: "Juni 2016 is de grootste domper in mijn hele carrière." Hij loopt naar een doek dat over een andere akker is gespannen; een gaas om insecten te weren zodat hij geen chemicaliën hoeft te gebruiken. Het zit vol gaten. "Veroorzaakt door een meteorietregen aan hagelstenen", zegt Van de Einden. "Vuistdik kwamen ze met 150 km per uur uit de lucht. Schade: 60.000 euro. Gelukkig zijn mijn auto, gebouwen en zonnepanelen wel verzekerd."

Het extreme weer gaat vaker voorkomen, waarschuwt Van de Einden en hij stelt het waterschap aansprakelijk. LTO wil met waterschappen in overleg om herhaling te voorkomen. "Ze stellen het maaien uit ten behoeve van de flora en fauna en handelen niet naar de hevige regenval. Door het hoge water in de sloot was er op mijn akkers sprake van omgekeerde drainage."

Om het water weg te laten lopen hebben Van de Einden en een collega vrijdagmiddag 24 juni eigenhandig een stuw van waterschap De Dommel opengezet. Met zijn zoon en opvolger Corné (17) gaat hij er weer kijken. De wethouders van de Peelgemeenten en Someren en andere telers zijn ook aanwezig. De heren zijn het erover eens dat ze allemaal de natuur respecteren. Maar bij dit soort hevige omstandigheden moeten boeren en burgers de voorkeur krijgen, vinden ze.

undefined

Boeren lijken zelf op te draaien voor regenschade

De schade die het noodweer met grote hagelstenen veroorzaakte in de land- en tuinbouw loopt in de vele honderden miljoenen. Alleen in Limburg zijn al meer dan 200 bedrijven zwaar getroffen. Land- en tuinbouworganisaties vragen het kabinet daarom de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te laten treden. Deze wet is bedoeld om getroffenen van aardbevingen, zoetwater overstromingen of andere onverzekerbare rampen financieel te helpen. Of het Rijk het noodweer van deze maand zal bestempelen als 'onverzekerbaar', valt nog te bezien. Economische Zaken dringt er al jaren bij agrariërs op aan zich te verzekeren. Hiervoor is sinds 2010 een subsidiepot van 9 miljoen euro om tegemoet te komen in de kosten van de premie. "Als boeren dan geen verzekering nemen, is dat hun eigen risico", zegt een woordvoerder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden