Deze ggz-instellingen hebben geen wachtlijst. Hoe doen ze dat?

Wachttijden bestaan niet bij het digitale zusje van GGZ Noord-Holland-Noord.  Beeld Dijkstra bv
Wachttijden bestaan niet bij het digitale zusje van GGZ Noord-Holland-Noord.Beeld Dijkstra bv

Twee ggz-aanbieders vertellen hoe het kan dat zij géén wachtlijst hebben. De een ontdekte de digitale sofa, de ander doet niet aan contracten of management.

Rianne Oosterom

Wie na alle onheilspellende berichten denkt dat de ggz-instelling zonder wachtlijst tot een uitgestorven soort behoort, klaar voor het museum, houd moed! Er bestaan nog enkele aanbieders, her en der verspreid door Nederland, die er wel in slagen mensen met een psychisch probleem direct te helpen. Wat is hun geheim?

Argo-GGZ Lochem

Argo-GGZ in Lochem heeft geen wachtlijsten en behandelt zo’n zeshonderd patiënten. Dat het lukt om alle patiënten direct te helpen, verbaast directeur Ludo Teunissen ook een beetje. Het kan natuurlijk toeval zijn, vertelt hij aan de telefoon.

Maar waarschijnlijk komt het doordat zijn instelling anders georganiseerd is. Argo-GGZ sluit geen contracten af met zorgverzekeraars, die normaliter pakketjes met behandelingen inkopen. Teunissen heeft namelijk geen zin in gedoe, onderhandelingen of wachtlijsten als hij het budgetplafond overschrijdt.

Dus biedt Argo-GGZ zogeheten ‘niet gecontracteerde zorg’. Patiënten die aankloppen krijgen alsnog een groot deel van hun behandeling vergoed door de zorgverzekeraar: driekwart. De rest moeten ze zelf betalen. Maar voor die financiële drempel heeft Teunissen een oplossing: géén managers. “Dat scheelt enorm in de kosten. Daarom kunnen wij die eigen bijdrage aan de patiënten terugbetalen,” zegt Teunissen.

Omdat de instelling te Lochem bewust kleinschalige zorg levert, kan ze bovendien de instroom en uitstroom zo sturen dat er geen wachtlijsten ontstaan, aldus Teunissen. Als je een grote instelling bent, is het veel moeilijker om zicht te houden op je wachtlijsten en er slim mee om te gaan, is zijn punt.

GGZ Noord-Holland Noord

Een andere wachtlijstvrije instelling zweeft in de lucht: haar naam is Disofa, het volledig digitale zusje van GGZ Noord-Holland Noord. Als patiënten zich aanmelden met een verwijsbrief, dan worden ze na één dag teruggebeld en begint de behandeling in een digitale omgeving. Wachttijden bestaan niet. Bij Disofa kun je zelfs op zondag in therapie.

Verder is het geen rocket science, legt een van de oprichters Niek Kuijper uit: Disofa geeft normale basisbehandelingen, alleen zit je als patiënt niet in een spreekkamer maar praat je met een ggz-psycholoog via een videoverbinding. Als aanvulling op de gesprekken vul je online modules in.

“We zijn niet afhankelijk van gebouwen en reisafstanden, daarom kunnen we niet alleen mensen in dienst nemen die overal wonen, ook in het buitenland, maar ook cliënten behandelen die uit heel Nederland komen”, zegt Kuijper. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat er geen personeelsproblemen zijn, zoals elders.

Is het eigenlijk wel zo persoonlijk, therapie achter de webcam?

“Onze ambitie is juist om de méést persoonlijke ggz te zijn”, zegt Kuijper. “Wij binden de strijd aan met de aanname dat digitaal minder persoonlijk is. Iedereen die bij ons een behandeling begint, heeft contact met één iemand: ook als je een vraag over financiën hebt. Je hoeft niet naar een balie ofzo, zoals bij grote instellingen.”

Disofa bestaat op dit moment een half jaar. Zij heeft zo’n honderd mensen in behandeling, onder wie ook mensen die op de wachtlijst van GGZ Noord-Holland Noord stonden maar liever direct hulp wilden. Zo dragen ze hun steentje bij om de wachtlijstproblematiek van anderen op te lossen.

Ook Nederlanders in het buitenland kunnen bij Disofa terecht. Neem nou een backpacker met paniekklachten, noemt Kuijper als voorbeeld. Hij wordt via de video behandeld door een Nederlandse psycholoog in Singapore, die in dezelfde tijdszone zit. “Onze zorg is daar waar jij het nodig hebt, en op het moment dat jij het nodig hebt”, stelt Kuijper.

Lees ook:

Wachtlijsten in de ggz blijven zorgelijk lang

Nieuwe cijfers over wachtlijsten in de ggz: rooskleurig ziet het er allerminst uit.

Niet de ggz, maar de afgenomen weerbaarheid van Nederlanders is het probleem

Nu de wachtlijsten in de ggz maar niet worden opgelost, klinkt de kritiek dat het gewone lijden wordt gemedicaliseerd. En dat maakt dat de ggz de vraag niet aankan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden