Deze fotograaf laat Afghanen zien hoe hun gevluchte landgenoten in het Westen leven

Beeld joel van houdt

De inwoners van Kaboel kunnen op straat zien hoe hun gevluchte landgenoten in het Westen leven. De Nederlandse fotograaf Joël van Houdt (36) hing 54 grote billboards met zijn werk op in de stad.

De foto's die Van Houdt maakte in onder meer Turkije, Griekenland, Servië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hangen nu aan betonnen muren rond het ministerie van informatie, vertelt hij vanuit Kaboel. "Die 'blast walls' staan er voor de veiligheid, het heeft voor mij een dubbele betekenis om ze juist daar te hangen. "

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beeld Joel van Houdt

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

"Ik heb contact met de Art Lords, een Afghaans clubje van kunstenaars die schilderingen maken op die muren. Zij hebben me geholpen om de billboards op te hangen, ze hadden een brief die daar toestemming voor geeft. Het was wel een beetje spannend, ik heb ook geen idee hoe lang de foto's blijven hangen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Beeld Joel van Houdt

Hoe ben je op het idee gekomen voor dit project?

"Het is ontstaan op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. In de media in het Westen zag je toen heel veel beeld, van bootjes die aankwamen in Griekenland bijvoorbeeld. Té veel beeld, dacht ik. Hoe meer je liet zien, hoe meer je misschien wel het rechtse geluid in de kaart speelde.

"En toen dacht ik: In Afghanistan is er juist weinig beeld, laat ik het eens omdraaien en voor een Afghaans publiek gaan werken. Hier hebben ze weinig goede informatie. Ik voelde de verantwoordelijkheid om hier dat verhaal te vertellen.

"Veel vluchtelingen die ik sprak hadden geen idee van wat ze te wachten stond. In Istanbul ontmoette ik iemand die werkte als schoenpoetser. De mensen in zijn dorp, op de grens met Pakistan, hadden gezegd dat in het Westen het geld aan de bomen groeit. En nu werkte hij op straat en durfde hij met zijn gezin niet op een bootje naar Griekenland te stappen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een Afghaanse tiener zwemt in de zee bij het eiland Lesbos. Beeld Joel van Houdt

Wil je die mensen dan waarschuwen, zeggen: doe het niet?

"Ik heb geen boodschap, ik wil niet zeggen dat het goed of slecht is om je land te verlaten. Ik laat ook mooie dingen zien, zoals een nieuwjaarsconcert in Frankfurt of mensen die in Londen wonen en daar geslaagd zijn, er een huis hebben gekocht. Maar ook Afghanen die in een schuur in Belgrado bij min vijf graden Celsius warm proberen te blijven bij een vuur en bijna omkomen van de rook."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Afghaans stel, gevlucht in de jaren negentig, met hun vierjarige dochter in hun huis in Southall, Londen. Beeld Joel van Houdt

In het Westen kun je geld vragen voor je foto's, hoe heb je dat nu geregeld?

"Een deel van de expositie heb ik uit eigen zak betaald, door eerst commerciële opdrachten te doen. Daarnaast ken ik - via mijn vrouw - iemand die rijk is en die me gesteund heeft, een filantroop die dit project ziet zitten. Ik wilde er geen ngo's bij hebben, ik wilde onafhankelijk blijven."

Beeld joel van houdt
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden