Deze drijvende boerderij moet stadsmensen dichter bij de landbouw brengen

Albert Boersen voor het ponton waarop de drijvende boerderij wordt gebouwd.

In de Rotterdamse haven komt de eerste drijvende boerderij ter wereld. Projectleider Albert Boersen hoopt vooral dat die stadsmensen dichter bij de landbouw brengt.

Het kost enig voorstellingsvermogen om in de Rotterdamse haven tussen de zware kranen en silo's op een drijvende ponton levende koeien te zien. Toch gaat het ervan komen. Aan de drijvende boerderij zelf wordt nog gewerkt maar tijdens de Wereldhavendagen die vandaag beginnen in Rotterdam, kunnen mensen kennismaken met wat wellicht de landbouw van de toekomst wordt.

Dat die melkkoeien in de grootste haven van Europa een rotleven tegemoet gaan is een stelling waarmee Albert Boersen het totaal oneens is. Hij gaat vanaf eind november, het moment dat de eerste koeien het ponton zullen betreden, bewijzen dat de koeien het op het water prima naar hun zin hebben. "Als blijkt dat zij het niet goed hebben, valt het hele project in duigen. Het welzijn van de koe is cruciaal", zegt hij.

Afvalproduct wordt weer bruikbaar

Sinds 2017 is hij bedrijfsleider van de Floating Farm die als doelstelling heeft een bijdrage te leveren aan het probleem van een groeiende wereldbevolking en die op een duurzame manier van voedsel te voorzien.

Boersen groeide op in het Friese dorpje Haulerwijk waar zijn ouders een melkveebedrijf hebben. Op de Landbouwhogeschool Leeuwarden raakte hij geïnteresseerd in de vaak gespannen verhouding tussen de landbouw en de stad. "Dit is de plek waar ik stadsmensen kan laten zien wat het inhoudt om voedsel te produceren."

Op de bovenste verdieping van de drijvende boerderij komen onder een transparant dak 40 koeien die naar schatting 800 liter per dag gaan produceren. De bedoeling is om het bedrijf circulair te laten werken. Alle afvalproducten worden verwerkt tot bruikbare andere producten. Uit de mest wordt een dun en dik deel gehaald. Het dunne deel wordt geschikt gemaakt voor gebruik in moestuintjes in de stad. De dikke brij verandert in materiaal waarop koeien comfortabel kunnen liggen.

Het voer moet zoveel mogelijk uit de stad komen. Boersen wijst naar de overkant van de haven, waar de fruitoverslag is gevestigd. "Daar zijn misschien wel restpartijen fruit die geschikt zijn voor koeien. Maar ook het afval uit brouwerijen, bierbostel, kan dienen als veevoer. "Het zijn materialen waar mensen niks mee kunnen, maar waarmee we koeien kunnen voeden."

Speelveldje

Voor Boersen telt het directe contact van stadsmensen met de landbouw zwaar. "We willen ze van dichtbij laten kennismaken met processen die op boerderijen thuis horen en laten zien hoe gezonde voeding tot stand komt. We hopen veel schoolkinderen te kunnen begroeten."

Op de begane grond van de boerderij komen ruimtes waar de melk wordt verwerkt tot consumptiemelk en yoghurt. Daarnaast komt er een winkel voor de verkoop van de producten waaronder ook het vlees van een koe als die naar de slacht gaat. "Het zou verspilling zijn om niets met dat vlees te doen."

Op het dek daarboven komt op het beton een laag van rubber waarop het voor de koeien prettig is om op te lopen. Er komt daar een melkrobot tussen wat bosschages. Een mestrobot houdt de vloer schoon. Via een brug kunnen de koeien naar een grasveld op de kade lopen. "Een weidegang wil ik het niet noemen, het is eerder een speelveldje."

De Wereldhavendagen duren tot en met 9 september.

Lees ook:

De overheid zit de duurzame boer in de weg

Boeren zeggen duurzaam te willen werken, maar ze worden daarbij gehinderd door dure pachtcontracten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden