'Deze bezuinigingen gaan 300 miljoen euro kosten'

Aline Saers (Per Saldo) probeert pgb-plannen bij te sturen

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van volksgezondheid gaat graag in gesprek met mensen die zich zorgen maken over hun persoonsgebonden budget (pgb), beloofde zij donderdag aan woedende demonstrerende pgb-houders.

Zij moeten zich melden bij Per Saldo, de belangenvereniging van 130.000 pgb-houders, waarmee het ministerie regelmatig overlegt. Maar wil Per Saldo nog wel gesprekspartner zijn van een bewindsvrouw die 90 procent van het pgb afschaft, is de vraag aan Aline Saers, directeur van Per Saldo.

"Als wij niet meewerken met het ministerie, wordt het nog erger. Dan kun je niet bijsturen en niets signaleren. Dan ben je verstoken van alle gegevens", zegt Saens, wier organisatie (25.000 leden) het voor elkaar kreeg dat in drie weken tijd 8000 e-mails met persoonlijke noodkreten van pgb-houders naar politiek Den Haag werden gestuurd.

Valt er nog iets bij te sturen, nu een Kamermeerderheid achter de bezuinigingsplannen staat?
"Ombuigingen, hé. Er wordt 900 miljoen euro omgebogen, zegt de staatssecretaris. We mogen het niet over bezuinigingen hebben van haar. Natuurlijk valt er nog bij te sturen, dat hebben we ook al gedaan. Er was onlangs een hoorzitting in Den Haag, en daar legden acht pgb-houders uit waarom zij ook in de toekomst geen beroep kunnen doen op zorg in natura. Zoals een jonge vrouw van 27 jaar, zonder armen en benen. Ze is juriste en heeft een baan. Ze zei tegen de staatssecretaris: 'U maakt dat ik straks niet meer kan werken'. Ja, dat zag de staatssecretaris ook wel.

"Er wordt nu bekeken voor welke groepen een speciale regeling getroffen moet worden. En de staatssecretaris zegt dat er niemand gedwongen wordt naar een instelling te gaan. Dat is mooi gezegd, maar die angst leeft wel onder de mensen. En wij kunnen ze niet geruststellen, omdat wij ook met heel veel vragen zitten."

Per Saldo is al langer gesprekspartner van Veldhuijzen van Zanten, maar luistert ze wel naar u?
"We voerden heel constructief overleg met het ministerie van VWS. We keken samen naar een toekomstbestendig pgb. Maar de variant waar zij mee kwam, kenden we totaal niet. Die plannen zijn helemaal niet uitgediscussieerd. Ik ben daar ook heel boos over. Zo doe je dat niet."

Maar wordt u dan eigenlijk niet gebruikt?
"Ik laat mij niet gebruiken. Wij houden vast aan onze eigen uitgangspunten. En we proberen de schade natuurlijk zoveel mogelijk te beperken. Ik beuk nog even door. Onze hoop is gericht op een technisch overleg binnenkort van de Tweede Kamer met ambtenaren. Daar zitten wij ook bij. Daar zullen we uitleggen waarom de cijfers van de staatssecretaris niet kloppen. Want deze bezuinigingen leveren geen 900 miljoen op, maar die gaan 300 miljoen kosten. Dat kunnen wij aantonen. De coalitiepartijen zullen ook denken: moeten wij dit wel doen?"

Waar zit hem toch dat verschil in berekeningen?
"Eén voorbeeld: het ministerie gaat ervan uit dat degenen die straks geen pgb meer krijgen, en die wel naar zorg in natura overgaan, voor hetzelfde geld geholpen kunnen worden. Dat is een misvatting. Want die mensen gaan de overheid straks gemiddeld 41 procent meer kosten. Het gaat niet lukken om zorg die je via het pgb regelt, voor hetzelfde geld van een instelling te krijgen."

Per Saldo moet ook inleveren, van jaarlijks een miljoen euro naar 600.000 euro, hoe gaat u dat oplossen?
"Minder activiteiten, en mensen eruit. Meer leden? Als het pgb uitgehold wordt, waarom zouden mensen dan nog lid worden? Maar we laten de mensen niet in de steek. Misschien worden we straks wel de club van de eigen regie in de zorg. Dan haken we niet alleen aan bij het pgb, maar richten we ons ook op de zorg in natura."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden