Deze bedrijven vallen op in de Paradise Papers

Elon Musk, CEO van Tesla, poseert bij een model van zijn merk tijdens zijn bezoek aan Nederland in 2014. Beeld ANP
Elon Musk, CEO van Tesla, poseert bij een model van zijn merk tijdens zijn bezoek aan Nederland in 2014.Beeld ANP

In de Paradise Papers komen allerlei bedrijven voor. We maakten een selectie van vijf opvallende organisaties.

Tesla: Amper winst, dus bijna geen belasting

Tesla weet Nederland goed te vinden: in Tilburg worden de auto’s voor de Europese markt in elkaar gezet en het Europese hoofdkantoor staat op de Amsterdamse Zuidas. In 2013 was CEO Elon Musk nog in Tilburg voor de opening van een tweede fabriek.

Nederland is deels zo aantrekkelijk vanwege de belastingvoordelen. Tesla maakt nu nog amper winst en hoeft dus ook bijna geen belasting te betalen. Maar er staat een bedrijfsstructuur klaar ­waarmee Tesla onder meer via Nederland belasting kan ontwijken zodra het winst maakt.

Tesla heeft bijvoorbeeld een commanditaire vennootschap die is geregistreerd op het eiland Man. Het Appleby-kantoor op het eiland Man maakt notulen voor bestuursvergaderingen van ­deze entiteit. Zo hoeft Tesla nergens belasting te betalen over de winst die in deze CV wordt gemaakt.

Uber: Onbelast naar Bermuda

Uber, het bedrijf van de app voor taxidiensten, laat een groot deel van zijn winsten door Nederland stromen. Op de Amsterdamse Vijzelstraat zijn veertien bedrijven van Uber gevestigd, waar jaarlijks meer dan 1,5 miljard dollar doorheen stroomt. Uber heeft ook een Nederlandse commanditaire vennootschap (CV) die ingeschreven staat bij Appleby op Ber­muda. In die CV zit het belangrijkste bezit van Uber: intellectueel eigendom zoals de app, de merknaam en de logo’s.

Het Nederlandse Uber International BV betaalt de CV op Bermuda voor het gebruik van dit intellectueel eigendom. Zo kan het de winsten vanuit Nederland verplaatsen naar Bermuda, waar die winsten niet belast worden. Ook een dochteronderneming van Uber International BV betaalt vergoedingen aan Bermuda, zo blijkt uit jaarverslagen. Door deze betalingen blijft in dat dochterbedrijf jaarlijks slechts 1 procent van de omzet als winst achter. De rest stroomt via Nederland onbelast naar ­Bermuda.

Netapp: 1,1 miljard winst, geen belasting

In 2011 hielp Appleby Net­App, een techgigant uit ­Silicon Valley die dataopslag verkoopt, met het opzetten van een commanditaire ­vennootschap in Rotterdam. Deze vennootschap beheert eigenlijk alles wat NetApp zo waardevol maakt: haar intellectueel eigendom. De techniek van NetApp, bijvoorbeeld voor het opslaan van gegevens in de cloud, staat geregistreerd op de Weena in Rotterdam. Uit jaarverslagen blijkt dat deze CV in 2014 en 2015 opgeteld een winst van 1,1 miljard dollar maakte, waarover zij geen belasting betaalde. De winst is afkomstig van andere bedrijven van NetApp die vergoedingen betalen voor het gebruik van de techniek. Zo ontwijkt Net­App belasting door haar winsten te verplaatsen naar een Nederlandse vennootschap die geen belasting ­betaalt.

Vistaprint: Nederlandse fiscus was akkoord

Het Amerikaanse Vistaprint verkoopt visitekaartjes over de hele wereld. Maar of je nou vanuit Duitsland, ­Frankrijk, Australië of het Verenigd Koninkrijk je kaartjes bestelt, je doet zaken met Vistaprint BV in Venlo. Vorig jaar stroomde er zo’n 1,8 miljard dollar aan omzet door het Limburgse bedrijf.

Uit een vertrouwelijke overeenkomst uit de database van Appleby blijkt dat 95 ­procent van de winst jarenlang direct doorging naar Bermuda; slechts vijf procent bleef in Nederland achter. De Nederlandse fiscus keurde dit goed, blijkt uit het jaarverslag.

In 2014 verplaatste Vistaprint zijn intellectueel ­eigendom – merknamen, ­logo’s, en technologie – van Bermuda naar Zwitserland. Maar daarmee is het niet voorbij met de belastingvoordelen. Dankzij deze transactie heeft het bedrijf een flinke aftrekpost waar het jarenlang gebruik van kan maken. Vorig jaar kon het Amerikaanse moederbedrijf daarom zo’n zeventien miljoen euro belasting aftrekken.

Facebook: Kantoor op Grand Cayman

In 2010 verplaatste Facebook de technologie voor zijn website en de database met niet-Amerikaanse gebruikers naar een Iers bedrijf. Dat bedrijf is niet belastingplichtig in Ierland, maar op de Kaaimaneilanden, waar een belastingtarief geldt van 0 procent. De Amerikaanse belastingdienst is al jaren in conflict met Facebook over de vraag of de betalingen aan dit bedrijf wel correct zijn.

Deze Ierse onderneming houdt haar jaarlijkse vergaderingen op het kantoor van Appleby op Grand Cayman. Hoewel dit bedrijf zo’n beetje alles beheert wat Facebook zo waardevol maakt – de techniek voor de website en de gegevens van ge­bruikers – was geen enkele Facebook-medewerker op de vergadering aanwezig. De enige aanwezigen op die ­vergadering waren twee ­medewerkers van Appleby, die waren gemachtigd door Facebook.

Lees alles over het nieuwe lek in ons dossier over de Paradise Papers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden