Deze afspraken maakten Israël en Hamas met elkaar

Twee Palestijnse kinderen lopen door een zwaar getroffen buurt in Gaza-stad. De luchten boven de stad zijn vrij van rook, sinds gisteravond. Beeld afp
Twee Palestijnse kinderen lopen door een zwaar getroffen buurt in Gaza-stad. De luchten boven de stad zijn vrij van rook, sinds gisteravond.Beeld afp

Het bestand tussen Israël en Hamas moet 'voor onbepaalde tijd' rust brengen in de getroffen gebieden. Wat zijn de afspraken en wat hebben beide partijen eraan? Een overzicht van de deal.

Redactie

Direct na het bekendmaken van het staakt-het-vuren, gisteravond om zeven uur lokale tijd, claimde Hamas de overwinning. In Israël heerste vooral teleurstelling. Maar de deal die de strijdende partijen met elkaar sloten, is niet per definitie goed nieuws voor Hamas en slecht nieuws voor Israël. De blokkade van de Gazastrook wordt bijvoorbeeld versoepeld, maar niet opgeheven.

Dit gaat Hamas doen:
Hamas en alle andere groeperingen in Gaza moeten zich onthouden van raketbeschietingen.

Onder leiding van president Mahmoed Abbas gaat de Palestijnse Autoriteit van de grenzen tussen Israël en Gaza te bewaken. Abbas moet erop toezien dat er geen wapens, munitie of goederen die voor militaire doeleinden ingezet kunnen worden, Gaza binnenkomen.

De Palestijnse Autoriteit, en niet Hamas, gaat de wederopbouw van Gaza uitvoeren. De schade loopt op tot enkele miljarden euro's.

undefined

Dit gaat Israël doen:
Israël moet stoppen met alle militaire acties, zowel door de lucht als over de grond.

Israël zal meer grensgebied openstellen, om de invoer van goederen, zowel voor humanitaire hulp als voor de wederopbouw, te vergemakkelijken. Ook Egypte opent de grensovergang met de Palestijnse enclave. Dat is winst voor Hamas, maar zeker niet waarop gehoopt was. Hamas hoopte dat de blokkade opgeheven zou worden. Onder deze voorwaarden heeft Israël nog steeds de controle.

Israël belooft de bufferzone in Gaza in te korten tot honderd meter van zijn grens (het was eerst 300 meter). Dat geeft Palestijnen de ruimte om land te verbouwen dicht bij de grens.

Gazanen mogen voortaan tot tien kilometer van de kust vissen, in plaats van vijf. Dit wordt mogelijk uitgebreid tot twintig kilometer, als het staakt-het-vuren stand houdt.

En hier moet nog over gepraat worden:
Over uiterlijk een maand praten Israël en Hamas weer verder in Caïro. Dan worden nog enkele heikele punten besproken. Zo wil Hamas dat Israël honderden Palestijnen vrijlaat en dat er een vliegveld en een haven in Gaza komt. Israël wil dat Hamas alle lichamen en persoonlijke bezittingen van omgekomen soldaten uitlevert. Daarnaast eist Israël volledige 'dematerialisatie' van Gaza, maar het is onduidelijk wat Israël er precies mee bedoelt. Hamas deed het verzoek af als 'onbegonnen werk'.

'In potentie sterk bestand'
Hoe groot is de kans dat dit bestand langdurig standhoudt? Om die vraag te beantwoorden, moeten we terug naar de wapenstilstand tussen beide partijen van november 2012, zegt Trouw-buitenlandredacteur Sander Becker. Dat was het laatste bestand waarbij echte afspraken gemaakt zijn, en niet alleen de wapens voor korte tijd werden neergelegd.

"In potentie kan dit bestand succesvoller zijn dan die van 2012. Maar alleen onder de voorwaarde dat Israël de afspraken ook echt nakomt. Dat deden ze in toen namelijk niet." De wapenstilstand van 2012 werd drie maanden later voor het eerst verbroken.

Er is nog een verschil met toen: "Er komt dit keer nog een ronde onderhandelingen. Hamas hoopt daar nog veel binnen te slepen: het vliegveld, de haven, de gevangenen. Maar het is maar de vraag hoe toegeeflijk Israël dan nog is. Nu ze niet meer beschoten worden door raketten van Hamas ligt er geen enkele druk meer op hun schouders. Israël heeft de beste onderhandelingspositie."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden