'Deze aardbeving is als duizend atoombommen'

De Himalaya.Beeld REUTERS

De ravage van de dodelijke aardbeving die Nepal zaterdag trof, is groot. Honderden doden zijn inmiddels geteld en dat aantal loopt nog steeds op. Zowel in Nepal, India, Bangladesh en China zijn slachtoffers gevallen. Het gebied in de Himalaya heeft regelmatig te maken met aardbevingen, maar die zijn bijna nooit zo zwaar als die van vandaag. Trouw-redacteur Joep Engels legt uit: "Soms schiet er een continentale plaat door."

De zwaarte van de beving was 7.9 op de schaal van Richter. Waarmee is dat te vergelijken?
"Met 7.9 op de schaal van Richter is dit een van de zwaarste aardbevingen ooit in het gebied. De laatste keer dat in dat gebied een aardbeving van dergelijke zwaarte voorkwam was in 1934. Vaak zijn de bevingen daar 5 of 6 op de schaal van Richter.

"De schaal van Richter is zo opgesteld dat bij elk vol punt er een factor dertig meer aan energie vrijkomt. Dat zijn enorme krachten. De energie die vrijkwam toen de atoombom op Hiroshima werd gegooid is bijvoorbeeld te vergelijken met een aardbeving van 5 op de schaal van Richter. De vrijgekomen energie bij deze aardbeving is veel groter, bijna duizend atoombommen."

"Deze aardbeving is ook niet te vergelijken met de bevingen in Groningen. De zwaarste daar, 3.6, is vele malen lichter dan wat hier is gebeurd. De tsunami in 2004 voor de kust van Indonesië was wel zwaarder. Dat was er een van 9.1. De zwaarste ooit was in Chili, in 1960. Die beving had een kracht van 9.5 op de schaal van Richter."

Het epicentrum van de beving vond plaats op een diepte van 11 kilometer. Dat is niet diep voor een aardbeving. Heeft dat invloed?
"Absoluut. Hoe dieper de beving plaatsvindt, hoe meer aarde er moet worden verzet voordat de beving de oppervlakte bereikt. Dan gaat al veel energie verloren en bovendien wordt die energie over een groot gebied verspreid. De kans is dan groot dat de beving relatief gezien minder schade aanricht. Ondiepe bevingen, zoals deze, worden sneller gevoeld."

Waarom zijn er juist in Nepal zoveel aardbevingen?
"Daarvoor hoef je alleen maar naar de Himalaya te kijken. Op dat plekje op aarde schuiven twee continentale platen over elkaar heen. Hierdoor wordt de aarde opgestuwd. Die platen bewegen met een snelheid van zo'n vier centimeter per jaar, maar dat gaat niet vanzelf. Deze tektoniek gaat met horten en stoten. Dat geeft rommelingen in de aarde. Dat zijn de aardbevingen. Soms schiet een plaat opeens door, met een zwaardere aardbeving tot gevolg."

Reddingswerkers halen slachtoffers onder het puin vandaan.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden