Devaluatie titelstrijd kan Katwijk niet deren

WERKENDAM - De nacompetitie om het kampioenschap van het zaterdagvoetbal is ook na de bescheiden winst van Katwijk op Kozakken Boys (2-0) nog niet meer dan een ontluisterende aangelegenheid, maar als discussiestuk voldoet de gedevalueerde titelstrijd uitstekend.

Na drie ontmoetingen is de toegift op de reguliere competitie precies halverwege, maar van een voetbalwedstrijd van enig kaliber is nog geen moment sprake geweest, want ook het duel van zaterdag bleef beneden het niveau dat bij topamateurs past.

Van Kozakken Boys mocht ook geen bijdrage in die richting verwacht worden. Bij de Werkendammers ontbraken immers nog steeds zes basisspelers. Met vele heuse veteranen in de gelederen was de strijdwijze van trainer Jan Everse vooral gericht op het beperkt houden van de nederlaag.

Onder die omstandigheden viel er voor Katwijk ook weinig eer aan het partijtje te behalen. Trainer Arie Lagendijk kon dan ook slechts tevreden zijn met de maximale winst uit de twee wedstrijden die zijn elftal gespeeld had. En dat zal hij ook nog wel zijn met de drie kwartier waarin vorige week aan Lunteren als kampioen van de eerste klasse C een demonstratie werd gegeven van het voetbal uit de top van de eerste klasse A. Het is dat zijn spelers wat nonchalant met doelkansen omspringen, anders was het toen niet bij een 3-0 score gebleven.

Hoewel competitieleider Daan Schotting na die eerste wedstrijd al bezorgd vaststelde dat het zaterdagvoetbal niet gebaat is bij zulke eenzijdige vertoningen, moest de bondsbestuurder op Hemelvaartsdag toezien dat Lunteren en Kozakken Boys het aanzien van zijn competitie nog meer geweld aandeden. Dat het enkele dagen eerder nog weggespeelde Lunteren het gevoel van eigenwaarde terug kreeg met een zege op Kozakken Boys was nog tot daar aan toe. Maar dat zulks geschiedde met de monsterscore van 9-0 was een regelrechte blamage. De vernederende cijfers staan weliswaar op naam van Kozakken Boys, maar ze worden ook bijgeschreven op het conto van het zaterdagvoetbal, waarvan de kampioenen met dergelijke uitslagen niet meer serieus worden genomen.

Hoofdklasse

Misschien is het zaterdagvoetbal wel toe aan het instellen van een hoofdklasse boven een aantal eerste klassen. Maar voor Daan Schotting is het maar de vraag of het daar ooit van zal komen. Hij ziet op de weg naar die ene hoofdklasse nog heel wat voetangels en klemmen.

Bij Kozakken Boys leeft de vraag naar komst van een hoofdklasse in elk geval nog niet. Alle belangstelling gaat daar op dit moment uit naar het beperken van het eigen gezichtsverlies en het oppoetsen van het geschonden blazoen. In het programmablad van zaterdag wordt de oorzaak van de vele geschorste spelers gedeeltelijk bij de scheidsrechters gelegd. En aansluitend krijgt de KNVB de suggestie in het vervolg straffen die in de competitie zijn opgelopen door te schuiven naar het volgende seizoen, zodat in de nacompetitie met een voltallige selectie kan worden aangetreden. Al tijdens de wedstrijd gaf Arie Lagendijk lik op stuk. Nadat Marco de Ridder in de eerste helft nadrukkelijk naar een gele kaart had gesolliciteerd, werd hij in de rust door de trainer van Katwijk op zijn gedrag aangesproken. De linkerspits viel in de tweede helft alleen nog op door het scoren van het tweede doelpunt.

Maar verder stond deze derde wedstrijd voornamelijk in het teken van de veteranen. Na het echec van donderdag met enkele junioren had Kozakken Boys nu een beroep gedaan op twee 37-jarigen uit het vijfde elftal. Van dit tweetal viel Dick Damen niet uit de toon en speelde Gerrie Klop in de verdediging zelfs een opvallende rol. Na het uitvallen van Cees Spaan droeg de laatste een half uur lang ook nog eens de aanvoerdersband, terwijl hij gedurende de hele wedstrijd rust bracht en sterk was in de persoonlijke duels. Ook dat stemt tot nadenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden