Update

Deutsche Bank ontkent belastingfraude

De Duitse politie deed op 12 december een inval bij het hoofdkantoor van de Deutsche Bank. Beeld epa
De Duitse politie deed op 12 december een inval bij het hoofdkantoor van de Deutsche Bank.Beeld epa

Medewerkers van de Deutsche Bank zouden bewijsmateriaal vernietigd hebben in de zaak rond belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten. Onderzoekers spraken tegen de krant Süddeutsche Zeitung het vermoeden uit dat e-mails gewist zijn die licht konden werpen op de criminele activiteiten. De bank weerspreekt de lezing.

In de aanhoudingsbevelen tegen vijf bankmedewerkers is het vernietigen van bewijsmateriaal een van de centrale aanklachten. Onder hen bevindt zich een vooraanstaande medewerker van de juridische afdeling van de bank. Hij zou samen met collega's van zijn afdeling en met ICT-medewerkers bewijzen hebben gewist. Een witwasexpert van de bank is eveneens aangehouden omdat hij bewijsmateriaal zou hebben vernietigd dat bepaalde bedrijven linkt aan de fraude.

Volle medewerking
Het bankbedrijf had na een eerste inval in april 2010 de autoriteiten zijn volle medewerking toegezegd. Alle documenten die betrekking hadden op de fraude met de handel in emissierechten zouden aan de autoriteiten worden overgedragen.

Na twee jaar ontdekte justitie evenwel dat er e-mails ontbraken en eiste die alsnog op. Een deel daarvan kon de bank alsnog leveren, een ander deel bleek te zijn vernietigd. Volgens de bank is er geen sprake van manipulatie. Het gaat om 'een 1000e deel' van de correspondentie in dit dossier, zegt de instelling.

Topman Jürgen Fitschen van Deutsche Bank ontkent belastingontduiking bij de bank. Dat zei Fitschen vrijdag in interviews met de kranten Handelsblatt en Bild.

Overdreven
Volgens Fitschen is echter geen sprake van misstanden. 'De beschuldigingen hebben mij verbaasd. Ik ben ervan overtuigd dat ze als ongegrond worden beoordeeld.' Ook vond hij het optreden van justitie overdreven. Fitschen gaf aan niet aan opstappen te denken.

Woensdag viel de Duitse justitie met veel machtsvertoon kantoren van Deutsche Bank binnen. De financiële instelling wordt verdacht van belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten, witwassen en obstructie van de rechtsgang.

Het onderzoek richt zich op 25 medewerkers, waaronder Fitschen en financieel directeur Stefan Krause omdat zij de belastingaangifte van 2009 hebben ondertekend. Vier werknemers van Deutsche Bank zitten nog in hechtenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden