Deutsche Bank: Bonn deinst echt niet terug voor muntunie

BERLIJN - Het is jammer dat in het buitenland de indruk is gewekt dat Duitsland de Europese munt niet wil. In werkelijkheid willen alle politici in Duitsland verdergaan op weg naar de muntunie.

Dat zei de gerenommeerde topeconoom Norbert Walter van de Deutsche Bank gisteren tijdens een ontmoeting met de buitenlandse pers in Berlijn. Volgens Water is Duitsland zelf voor een deel schuldig aan dit scheve beeld. “De politici hebben teveel geprobeerd het eigen volk gerust te stellen in plaats van het buitenland. Zo hebben ze binnenlandse politiek bedreven met Europese politiek.”

“Ik heb echter het gevoel dat vrijwel alle politici in Duitsland buitengewoon gemotiveerd zijn voor een snelle invoering van een monetaire unie in Europa. Zelfs de SPD heeft zich altijd voor een monetaire unie en voor het verdrag van Maastricht uitgesproken.” De sociaal-democratische partij wekte onlangs de indruk de angst van veel Duitsers voor de ene munt op te hebben gepikt als strijdpunt. Walter is daar duidelijk niet gelukkig mee. “De EMU is een slecht gekozen verkiezingsthema van deze partij, omdat het alleen inspeelt op onzekere gevoelens bij de bevolking. Ook de SPD kan en wil de monetaire unie geen strobreed in de weg leggen.”

- Pagina 6: 'In Zwitserse frank vluchten is onzin'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden