Deutsche Bank begint het jaar met boeteregen van miljarden

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Hoewel Deutsche Bank gisteren haar tweede (425 miljoen dollar) en derde (163 miljoen pond) boete in een maand tijd kreeg opgelegd, bleef een afstraffing op de beurs uit. Beleggers lijken vooral blij te zijn; de donderwolken die al jaren boven de bank hangen zijn bijna uitgeregend.

Bijna, maar nog niet helemaal. De boetes van gisteren, over te maken aan toezichthouders in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, betaalt Deutsche omdat er tussen 2011 en 2015 recht onder haar neus voor zo'n 10 miljard dollar aan Russisch geld is witgewassen. Medewerkers van Deutsche kochten voor klanten een bepaalde hoeveelheid Russische aandelen aan in roebels en deden kort daarna zo'n zelfde aantal aandelen voor precies dezelfde prijs van de hand via het kantoor in Londen.

Handel die geen enkel economisch doel dient, oordeelt het New York Department of Financial Services, maar die zich uitstekend leent om geld wit te wassen. "De bank liet vele kansen voorbijgaan om de operatie op te merken, te onderzoeken en stop te zetten omdat naleving van de regels er zeer te wensen overlaat." Straf: 425 miljoen dollar (394 miljoen euro) boete én de bank moet vreemde ogen laten kijken naar de manier waarop ze haar naleving heeft geregeld. Vorig jaar meldde de bank dat ze al verschillende personeelsleden had bestraft.

De Britse boete was met zo'n 190 miljoen euro een stuk bescheidener, maar is wel de hoogste die toezichthouder Financial Conduct Authority ooit voor witwassen heeft opgelegd.

De boetes vallen in het niet bij de straf waar Deutsche Bank de maand mee begon. Ze schikte toen voor 7,2 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van justitie, zodat ze niet wordt vervolgd voor haar rol in het drama van de rommelhypotheken, dat de basis was voor de economische crisis die in 2008 uitbrak.

Die boete was enorm, maar slechts de helft van het bedrag dat de Amerikanen Deutsche eerder in het vooruitzicht stelden en die de bank in grote problemen gebracht zou hebben. Dus reageerden beleggers toen niet heel heftig, eerder opgelucht. Duidelijkheid is ook wat waard en die 7,2 miljard was draaglijk voor Deutsche.

Ook gisteren schrok de markt niet echt. Deutsche Bank heeft een stroppenpot. Maar de affaire is nog niet afgesloten. Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft nog een onderzoek lopen naar verdachte handel bij Deutsche. Morgen komt de bank met de cijfers over het vierde kwartaal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden