Deurwaarders willen keurmerk voor schuldsaneerders

(Novum) - Mensen met schulden moeten beter worden beschermd tegen onbetrouwbare schuldhulpverleners en inkomensbeheerders. Daarom pleit de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) voor een kwaliteitskeurmerk. Deze certificering zou voor alle schuldsaneerders verplicht moeten worden.

Volgens de deurwaarders zijn inkomensbeheerders en professionele schuldhulpverleners vaak financieel niet gezond of leveren gebrekkige hulp. Deze instellingen helpen mensen die diep in de schulden zitten. De laatste jaren maken steeds meer mensen gebruik van deze diensten, omdat het steeds eenvoudiger zou worden geld te lenen.

Volgens KBvG-directeur Karen Weisfelt worden gerechtsdeurwaarders met grote regelmaat geconfronteerd met mankementen binnen het schuldhulpverleningstraject. "Niet verwonderlijk als je bedenkt dat iedereen in Nederland zonder papieren of vergunning een bureau voor schuldhulpverlening of inkomensbeheer kan beginnen", voegt ze eraan toe.

De Tweede Kamer besloot begin april dat er een 'diploma' moet komen voor instellingen die aan schuldhulpsanering doen. De KBvG vindt dit een stap in de goede richting, maar ziet meer in een verplichte certificering. Want wie als schuldenaar niet op de hoogte is van zo'n keurmerk, gaat even gemakkelijk met een onprofessionele of malafide partij in zee, zo stelt de beroepsorganisatie.

De KBvG heeft haar standpunt per brief kenbaar gemaakt aan de fracties van de Tweede Kamer en het ministerie van Sociale Zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden