'Deurwaarders moeten tv en computer laten staan'

De gerechtsdeurwaarder zet iemand uit zijn woning met behulp van de politie en de verhuurder nadat de kantonrechter de huurovereenkomst heeft beëindigd. Beeld ANP
De gerechtsdeurwaarder zet iemand uit zijn woning met behulp van de politie en de verhuurder nadat de kantonrechter de huurovereenkomst heeft beëindigd.Beeld ANP

Voldoende eten, kleding en beddegoed, daar moeten deurwaarders vanaf blijven volgens een wet uit 1838. Maar hoe zit het met koelkasten en computers? "Die lijst is toe aan een update", stelt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Die update is al vaak geopperd, maar nooit van de grond gekomen. Waarom vindt u het nu noodzakelijk?
Recourt: "Omdat we de zaken op een 21ste-eeuwse manier moeten regelen, niet op een 19de-eeuwse manier. De koelkast zou bijvoorbeeld toegevoegd moeten worden, en het is belangrijk dat je je werk kan blijven doen. Dat geldt ook voor de spullen die noodzakelijk zijn voor de studie van de kinderen. Daarnaast moeten we zorgen dat mensen niet van de regen in de drup belanden. Onder dreiging van inbeslagname van een televisie gaan mensen vaak hun Wehkamp-rekening betalen met het geld dat bestemd was voor de vaste lasten."

Hoe wilt u dat dan oplossen? Je kunt je geld maar één keer uitgeven.
"Dat klopt, maar het gaat mij om die dreiging. Deze mensen hebben vaak te maken met een hoop schuldeisers. Wie betaal je als eerste? De meest agressieve. Dat is misschien fijn voor die ene schuldeiser, maar niet voor al die anderen. En ook niet voor jezelf, want daardoor kun je geen gas en licht meer betalen, en moet je misschien bij familie aankloppen om geld te lenen.

"Een deurwaarder is in eerste instantie een overheidsdienaar. 60 procent van hen doet hun werk goed. Een grote minderheid van 40 procent dus niet. Zij werken met de afspraak no cure no pay en hebben agressievere technieken om hun doel te bereiken. Ik vind het ongelooflijk dat dit kan."

Wat is uw oplossing?
"Beslaglegging moet niet langer het doel op zich zijn. De kosten daarvoor zijn vaak hoger dan het bedrag dat iemand verschuldigd is. De spelcomputer is een goed voorbeeld. Als dat een mooi nieuw ding is dat honderden euro's oplevert, prima, maar als je er tweedehands maar een paar tientjes voor krijgt, is dat niet de moeite waard. De deurwaarder moet bepalen wat zinvol is en wat niet."

Als je tegenover een huilend gezin staat, lijkt dat een moeilijk besluit. Deurwaarders hebben volgens hun beroepsorganisatie ook behoefte aan handvaten.
"Die lijst zullen we in het Kamerdebat hierover opstellen. Maar het gaat ook om behoorlijkheid: als je geen cent hebt én enorme schulden, dan kan die peperdure Nintendo van je kinderen in beslag worden genomen. Maar het is evident dat de teddybeer wordt gespaard."

Gezelschapsdieren, kinderspeelgoed en inboedel
'Bedden, beddegoed, gereedschappen van ambachtslieden en werklieden, spijs en drank voor een maand en de boeken die nodig zijn voor studie of werk.' Het lijstje met spullen waarvan deurwaarders af moeten blijven, is kort en bovendien gedateerd, vindt de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders, en sindskort ook de Kamer. Tijd voor een update dus. Wat moet er zoal op de nieuwe lijst volgens de beroepsgroep?

- inboedel, mits niet buitensporig
- kleding van de schuldenaar en zijn huisgenoten
- aanwezige voorraad levensmiddelen voor één maand
- spullen die nodig zijn voor persoonlijke verzorging, zoals een
- scheerapparaat, föhn
- kinderspeelgoed
- gezelschapsdieren
- benodigdheden voor studie of werk
- persoonlijke spullen zoals een trouwboekje

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden