Deurwaarder jaagt op Antillianen met studieschuld

(Novum) - Zo'n tweeduizend Antillianen en Arubanen die in Nederland hebben gestudeerd, hebben de deurwaarder achter zich aan. Ze hebben één of meer termijnen van hun studielening niet terugbetaald. Dat heeft minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De Arubaanse Volkspartij trok onlangs bij Plasterk aan de bel over mensen die in Nederland hebben gestudeerd en vervolgens zijn teruggekeerd naar Aruba of de Antillen. Daar liggen de lonen veel lager, waardoor zij moeite hebben hun studieschuld terug te betalen. Er zijn 5840 mensen op Aruba en de Antillen met een studieschuld. Gemiddeld bedraagt die ruim vijftienduizend euro.

Volgens Plasterk hoeft niemand in de problemen te komen door zijn studieschuld. Hij wijst op een speciale regeling voor mensen die weinig verdienen. Zij kunnen een zogeheten 'draagkrachtmeting' aanvragen. Als daaruit blijkt dat zij hun schuld niet kunnen aflossen, hoeven ze minder of helemaal niet terug te betalen.

De regeling geldt voor oud-studenten in Nederland, maar ook op de Antillen en Aruba. Slechts zeven procent van de Antilliaanse oud-studenten met een schuld maakt er echter gebruik van. De Informatie Beheer Groep, die de studiefinanciering uitkeert, gaat hen op het bestaan van de regeling wijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden