Deur dicht voor Save the Children

Pakistan zet hulporganisatie het land uit

RUTH VAN DER KOLK

Pakistan heeft de Britse hulporganisatie Save the Children onverwachts bevolen het land te verlaten. Zo'n 4 miljoen kinderen blijven nu achter zonder hulp. De lokale politie viel donderdagavond het hoofdkantoor in Islamabad binnen, omdat de regering de ngo beschuldigt te handelen 'tegen de belangen van Pakistan'.

Zo'n 1200 medewerkers staan voor een dichte deur nu het kantoor verzegeld is. Zij moeten naar huis en buitenlandse stafleden krijgen vijftien dagen de tijd om het land te verlaten. Alle spullen zijn in beslag genomen. "Dit is een zwarte dag voor de kinderrechten", vindt de Nederlandse directeur Pim Kraam van Save the Children.

Er is nog veel onduidelijkheid over de reden van Pakistans besluit. Volgens Kraam schreef de overheid een brief met slechts drie zinnen, die neerkwam op 'inpakken en wegwezen'. De maatregel kan volgens de directeur te maken hebben met een oude beschuldiging uit 2012. Save the Children zou een Pakistaanse arts hebben gerekruteerd voor de CIA, zodat Osama bin Laden kon worden opgespoord via nepvaccinaties. "Wij weten absoluut niet waar dat op gebaseerd is, want we kennen de arts niet. Er is dan ook geen enkel bewijs dat wij contact hadden met hem", vertelt Kraam.

Er is ook de mogelijkheid dat de Pakistaanse overheid onderwijsprojecten van Save the Children wil ondergraven. De organisatie heeft net 340 scholen geopend in Balochistan, een provincie die grenst aan Afghanistan. Meisjesonderwijs ligt gevoelig in dit tribale grensgebied.

Save the Children, dat zijn voornaamste activiteiten in Pakistan heeft, maakt zich zorgen over de gezondheidszorg, voeding, onderwijs en jeugdzorg. Kraam: "De impact is groot voor veel Pakistaanse kinderen. Wij kunnen nu geen onderwijs meer bieden. Vroedvrouwen krijgen geen voorlichting meer. We kunnen niets meer doen aan vrede en veiligheid of strijden tegen kindhuwelijken en veel meer. Ook vrezen we dat onze medewerkers gevaar lopen."

Volgens de directeur maakten de Pakistaanse autoriteiten het Save the Children al langer niet makkelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden