Deugnieten

Even terug naar half mei van dit jaar, naar het einde van dat proces in München, tegen Ivan Demjanjuk, dat zo groots werd gevolgd door Wim Boevink in zijn 'Klein verslag'. Uiteindelijk werd Demjanjuk door zijn rechters schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op meer dan 28.000 Joden in het Poolse vernietingskamp Sobibor. Demjanjuk ontkende dat hij in Sobibor was, en direct bewijs dat hij vreselijke dingen had gedaan was er niet. Maar de rechters achtten genoegzaam aangetoond dat hij er was als kampbewaker, en dus deel was van de vernietigingsmachine Sobibor. Hij was er bij en dus schuldig.

Ik moest eraan denken toen ik las dat de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic was opgepakt, en door het Joegoslaviëtribunaal wordt beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor onder meer de moord op 7.000 moslims uit Srebrenica. Ik las dat dat proces wel eens vier jaar kan gaan duren. Maar als je daar nu eens de redenering uit München op loslaat, dan is dat proces toch zo voorbij? Mladic ontkent helemaal niet dat hij erbij was, en ook niet dat hij opperbevelhebber van het leger was, hij is daar juist trots op.

Ik moest er ook aan denken toen ik afgelopen vrijdag dat verhaal las over die Iraakse gezinnen die enkele jaren geleden hierheen zijn gevlucht, maar onlangs werden uitgezet en nu angstig in Bagdad zitten. Tragisch natuurlijk, maar ook lastig, vond ik, toen ik las dat één van de vaders bij de geheime dienst van Saddam Hoessein had gezeten. Deze dienst heeft de dood van tienduizenden mensen op zijn geweten. En vader geeft grif toe dat hij er bij was. Maar misschien geldt 'München' alleen maar voor deugnieten uit de Tweede Wereldoorlog.

Johan ten Hove lezer te Sint Jansklooster

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden