Details in de zaak-Khashoggi wijzen naar prins

Robert Mahoney van het Committee to Protect Journalists op de persconferentie over de verdwijning van Jamal Khashoggi.Beeld AFP

De mannen die in het consulaat aanwezig waren worden gelinkt aan de Saudische koninklijke familie.

De resultaten van het onderzoek naar Jamal Khashoggi’s verdwijning worden heel binnenkort verwacht, zei de Turkse minister van justitie Abdulhamit Gul donderdag maar weer eens. Khashoggi is al ruim twee weken verdwenen nadat hij op 2 oktober het Saudische consulaat in Istanbul betrad. Turkije is zelf medeschuldig aan die vertraging. Ankara zou sleutelinformatie in handen hebben over de gebeurtenissen in het consulaat, onder andere geluidsopnames, maar gaf die tot nu toe niet vrij. Althans niet officieel. Wel lekten anonieme hoge beambten naar de Turkse en internationale pers.

Het wachten blijft ook op een verklaring van Saudi-Arabië. Bondgenoot Verenigde Staten wil het land daarvoor de tijd geven, herhaalde president Trump gisteren. Maar de Amerikaanse minister van financiën Mnuchin annuleerde wel zijn deelname aan een economische conferentie in Saudi-Arabië.

Bij gebrek aan officiële informatie veegden journalisten van The New York Times en The Washington Post, waar Khashoggi als columnist werkte, de afgelopen dagen zelf maar de puzzelstukjes bij elkaar. Ze verdiepten zich in de achtergrond van de vijftien Saudiërs die op 2 oktober werden ingevlogen en bij het consulaat werden gesignaleerd. De Turkse autoriteiten hadden deze namen eerder al naar buiten gebracht.

De journalisten legden die naast informatie uit openbare bronnen, hun profielen op sociale media, een database van Saudische mobiele nummers en in sommige gevallen naast getuigenissen in Saudi-Arabië en in de landen die de kroonprins heeft bezocht. Bovendien kreeg The Washington Post van Turkse beambten van zeven van ‘de verdachten’ een kopie van hun paspoort te zien.

Forensisch arts

Volgens The New York Times zouden ten minste negen van de Saudiërs kunnen worden gelinkt aan de Saudische veiligheidsdienst, het leger of een ministerie. Ook de aanwezigheid van een forensisch arts, gespecialiseerd in autopsie, wekt de suggestie dat de operatie vanaf het begin de intentie had Khashoggi te doden. Verder meldt de NYT dat het Saudische bedrijf dat de privévliegtuigen leverde waarmee de groep naar Istanbul vloog, nauwe banden heeft met de koninklijke familie.

Beide kranten achterhaalden ook dat Maher Abdulaziz Mutreb niet van de zijde van kroonprins Mohammed bin Salman week tijdens zijn bezoeken aan Parijs, Madrid, Houston en Boston. Hij zou zich daarbij als een soort lijfwacht hebben opgesteld. Ook denken beide media dat Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi deel uitmaakt van het veiligheidsteam rondom de kroonprins.

Facebookpagina

Sommige van de vijftien Saudiërs hebben snel hun Facebookpagina gewist, aldus de Washington Post. Mashal Saad al-Bostani, een luitenant van de luchtmacht, is een van hen. De Turkse krant Hurriyet schreef donderdag dat deze luitenant ondertussen onder verdachte omstandigheden bij een auto-ongeluk in Riyadh zou zijn omgekomen.

Hoe langer de betrokken landen talmen, hoe onbetrouwbaarder ze overkomen. De roep om een onafhankelijk onderzoek wordt luider. “Turkije zou de VN opdracht moeten geven om snel een geloofwaardig en transparant onderzoek uit te voeren”, zei Robert Mahoney van het Committee to Protect Journalists. “Dat is de beste garantie dat landen niets onder het tapijt vegen.”

Lees ook:

Voor Turkije komt de verdwijning van Khashoggi goed van pas

Met gruwelijke details uit de zaak-Khashoggi lijkt Turkije te willen stoken in de relatie tussen Saudi-Arabië en de VS.

Erdogan weet als geen ander een slaatje te slaan uit de verdwijning van Khashoggi

Al met al is de kwakkelende Turkse lira, die naar de bodem van de Zwarte Zee was gezonken, na de moord op journalist Jamal Khashoggi met 6,5 procent opgewaardeerd. Brutalen hebben de halve wereld, cynici het hele zonnestelsel, schrijft columnist Sylvain Ephimenco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden