Details bepalen medaillekleur

Succes volleybalsters herinnert toernooidirecteur Blangé aan zijn gouden jaren als speler

Spelen om de prijzen in een uitverkocht Ahoy is de droom van veel sporters. De Nederlandse volleybalsters gaan het dit weekeinde beleven, als in het Rotterdamse sportpaleis de strijd om de EK-medailles losbarst. "Als je dat als Nederlandse sporter kan ervaren, behoor je tot een selecte groep", zegt Peter Blangé, toernooidirecteur van het Europees kampioenschap.

De 500-voudig international kan erover meepraten. In zijn lange volleybalcarrière maakte de spelverdeler onvergetelijke momenten mee in Ahoy. Bijvoorbeeld in de finale van de World League in 1996, toen aartsrivaal Italië in de vijfde set met 22-20 werd verslagen. "Als je binnenkomt en omhoogkijkt, dat is al geweldig. En de intensiteit van het geluid, prachtig."

De winst van destijds in de World League vormde de opmaat voor een nog veel groter succes later dat jaar: olympisch goud in Atlanta. Door die triomf werden de verwachtingen torenhoog opgeschroefd voor het EK dat in 1997 in Nederland werd gehouden. De Lange Mannen weerstonden de druk, verzaakten niet en veroverden in Eindhoven de Europese titel.

"Historie schrijven in eigen land maakt een onuitwisbare indruk", zegt Blangé. "Wij speelden in de halve finale tegen Italië voor 7500 toeschouwers. Die komen voor de ploeg en ook voor jou. De waardering van de supporters was enorm. In de finale wonnen we in diezelfde ambiance van het voormalige Joegoslavië. Het is bijna twintig jaar geleden, maar onvergetelijk."

De Nederlandse volleybalsters staan vandaag en morgen in Rotterdam voor de taak om de prestatie uit 1995 te evenaren, toen de Oranje-vrouwen zich in Arnhem tot Europese kampioenen kroonden. Wie had dat een jaar geleden durven denken. Nederland stelde met de dertiende plaats zwaar teleur op het WK in Italië en bondscoach Gido Vermeulen moest uiteindelijk het veld ruimen.

Ook Blangé volgde die ontwikkeling op de voet. Als toernooidirecteur had hij natuurlijk baat bij een goed presterend Nederlands team op het EK. "Ik ben bij het WK in Italië geweest om dat van gepaste afstand mee te maken. Je weet dat topsport heel erg cyclisch is. Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar in hoog tempo af. Dus ik raakte ook niet zo snel van de leg."

"Wat vaak vergeten wordt, is dat wij in de gouden tijden ook hoogte- en dieptepunten kenden. Daar moet je naar handelen en dat is gebeurd. Er staat een nieuwe organisatie, speelsters staan op andere posities en er is een andere coach. Het zit 'm vaak in de details. Ook de ploeg op het WK kon prima volleyballen. Alleen kwam dat er toen niet uit. Nu valt het kwartje de goede kant op."

Als manager van het InnoSportLab op Papendal bracht Blangé de afgelopen maanden regelmatig een bezoek aan de trainende volleybalsters die sinds twee jaar hun bivak hebben opgeslagen op het nationale sportcentrum in Arnhem. Wat hij in de sporthal zag deed hem goed, ook hij kreeg het gevoel dat er iets moois stond te gebeuren.

"Ze hebben bij mij wel de gunfactor", zegt Blangé. "Als je ziet wat ze doen, de tijd die ze investeren. Dat zag je in de wedstrijden op het EK ook. Ze dwingen het allemaal zelf af." Maar het gaat er nu echt op aankomen, beseft Blangé. "Eerdere resultaten tellen niet meer. De deur staat op een kier, nu is het zaak om hem verder open te duwen."

Aan de vooravond van het EK sprak Blangé de vrouwen even toe. Hij zei dat ze ook moesten genieten, iets wat hij als speler tijdens grote toernooien niet kon. "Dat lukte mij niet, ik was altijd op mijn hoede." Ook waarschuwde hij de speelsters voor gevaren. "Je hebt opeens veel vrienden die van alles willen. Laat je daardoor niet afleiden."

Het EK volleybal heeft naast de sportieve prestaties ook een diepere laag, erkent Blangé. Een van de doelen van de organisatie is om zoveel mogelijk mensen plezier te laten beleven aan het spel. En te laten zien dat de volleybalsport in de lift zit. "Anderzijds kan ik er alleen maar naar kijken door die lijpe bril van topsporter. En ja, dan gaat het wel om presteren."

Halve finales

De Nederlandse volleybalsters spelen vanmiddag om 15.30 uur in Ahoy tegen Turkije om een plaats in de finale van het Europees kampioenschap. Dit jaar kwamen beide landen eenmaal tegen elkaar uit. Op de Montreux Masters ging de winst naar Turkije, dat in eigen land een bijzonder sterke competitie heeft. Komend seizoen staan de Nederlandse internationals Robin de Kruijf, Lonneke Sloetjes en Anne Buijs onder contract bij de topclub Vakifbank Istanbul, dat al zeven jaar wordt gecoacht door de bondscoach van Oranje, Giovanni Guidetti. Op de Europese ranglijst is Turkije als derde geklasseerd, vier plaatsen boven Nederland. De tweede halve finale van het EK gaat vanavond tussen Rusland en Servië, de nummers een en twee van Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden