Detacheerder Brunel weg uit Nigeria om corruptie

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Brunel, het beursgenoteerde Nederlandse bedrijf dat in bijna veertig landen vooral hoog opgeleid personeel detacheert, vertrekt uit Nigeria. De welig toerende corruptie daar is de reden voor het besluit, zegt bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld van Brunel.

Volgens Van Barneveld is het in Nigeria vrijwel onmogelijk geworden om goed en fatsoenlijk werk te leveren en de veiligheid van medewerkers te garanderen. In een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad zei hij: "Ik wil niet roomser lijken dan de paus, maar als het feitelijk onmogelijk wordt zaken te doen zonder de regelgeving te overtreden en onze medewerkers fysiek in gevaar komen, dan is het einde verhaal, ook al merken we dat direct in onze winst- en verliesrekening." Brunel haalt in Nigeria een omzet van 100 miljoen euro. Dat is ongeveer 7 procent van de totale omzet van Brunel, dat veel personeel levert aan de olie-en gasindustrie.

Van Barneveld vertelde verder dat grote bedrijven in Nigeria, die worden geleid door 'lokale grootheden', rekeningen soms niet voldoen als Brunel geen betalingen verricht aan bepaalde personen. "Wij hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt, van het dichttimmeren van onze vestigingen tot en met zware fysieke bedreigingen van medewerkers aan toe."

Van Barneveld, die sinds 2002 de leiding heeft bij Brunel, zei zelf ooit 'uitgekafferd' te zijn door een 'lokale bobo' die zijn rekeningen niet betaalde. "Op de gang vertelden zijn medewerkers dat het eenvoudig kon worden opgelost als we hun baas 'faciliteerden'". Van Barneveld zei dat Brunels aanwezigheid in andere Afrikaanse landen, waaronder Angola, eveneens ter discussie staat. In dat land komt Brunel moeilijk aan vergunningen terwijl lokale bedrijven die wel krijgen.

Van Barnevelds stap is opmerkelijk omdat grote bedrijven zelden een land verlaten omdat dat corrupt is. Als ze dat wel doen, verzwijgen ze de reden. In de jaren tachtig weigerde Shell in twee landen te investeren, maar de namen van die landen werden nooit onthuld. In de jaren zeventig meed Shell een tijdlang Italië.

Shell is, met Heineken, een van de Nederlandse bedrijven met grote belangen in Nigeria. In 2010 werden Shell en zes andere oliemaatschappijen door de Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurs beboet (34,2 miljoen euro) vanwege het betalen van smeergeld in Nigeria. Via een ander bedrijf werd douanepersoneel omgekocht. Daardoor kwam materieel, nodig voor een groot project, opeens wel snel de douane door.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden