Dessay kan in elke stand de moeilijkste coloraturen zingen

DVD | OPERA

Donizetti La Fille du régiment Virgin Classics

Dat het Franse coloratuurwonder Natalie Dessay een fantastische zangeres is, wisten we al dankzij vele spectaculaire cd-opnamen. Dat zij ook een echt theaterbeest is, een in deze wereld zeldzaam overtuigende actrice, was al duidelijk geworden op dvd-registraties van haar optredens in verschillende operahuizen. In een vroeg stadium van haar carrière liet Dessay de h uit haar voornaam schrappen uit eerbetoon aan de Amerikaanse actrice Natalie Wood. Dat was niet minder dan een statement.

Als bewijs voor de juistheid van het laten vallen van die h uit Natalie is er nu de dvd van Dessay’s fenomenale optreden in Donizetti’s ’La Fille du régiment’. Een registratie van een van de opvoeringen in het Londense operahuis Covent Garden in januari 2007. De succesvolle enscenering komt uit de koker van regisseur Laurent Pelly, een boezemvriend van Dessay, en is een co-productie van Covent Garden, de Wiener Staatsoper en The Metropolitan Opera. Zo konden liefhebbers in Londen, Wenen en New York zich vergapen aan Dessay’s wonderbaarlijk acteer- en zangkunst. In alle drie de operahuizen werd zij bijgestaan door niemand minder dan tenor Juan Diego Flórez. En ondanks de hype rondom Anna Netrebko en Rolando Villazón heeft de constellatie Dessay-Flórez tot dé operagebeurtenis van deze jaren geleid.

En nu dus voor iedereen thuis her te beleven. Voor Covent Garden was de nieuwe versie van ’La Fille du régiment’ een gok. Zo’n veertig jaar eerder hadden namelijk Joan Sutherland en Luciano Pavarotti als Marie en Tonio in Londen een onvergetelijke indruk gemaakt. Het was de avond dat Pavarotti de bijnaam ’King of the high c’s’ kreeg. Ook zij reisden met Donizetti’s opera naar New York, waar het succes niet minder was. Maar Dessay en Flórez zijn zangers van een nieuwe generatie, zitten veel makkelijker in hun vel en zijn voor een hedendaags operaregisseur een feest om mee te werken.

In deze opera over het door een regiment soldaten geadopteerd meisje, buitelt Dessay als een rouwdouwer over het podium. Ze hanteert virtuoos het strijkijzer, sjouwt met teilen aardappelen, ramt op de piano, valt tijdens de beruchte zangles krijsend op haar derrière en zingt in verticale dan wel horizontale stand de meest enge coloraturen en hoge noten. Zelfs nog tijdens het applaus halen aan het slot is het niet gedaan en joelt de Franse wildebras jolig terug naar het juichende publiek.

De productie van Pelly zit boordevol grappen en geestigheden, door iedereen met gretigheid uitgebuit. Niet in de laatste plaats door de dikke comedy-diva Dawn French in de spreekrol van Duchesse de Crakentorp. Inventieve casting! Het muzikale superniveau van Dessay en Flórez (die een eitje van zijn negen hoge c’s maakt) wordt door de andere zangers (Felicity Palmer en Alessandro Corbelli) uitstekend gepareerd. In de bak zorgt dirigent Bruno Campanella voor stijl en sfeer. Hier zal men nog lang over napraten. (PvdL)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden